Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sieć złożona z Modemo-routera wifi oraz 2 routerów wifi

22 Mar 2012 18:20 2118 9
  • Poziom 8  
    Witam !

    Próbuję 2 dni skonfigurować sieć bezprzewodową która wygląda następująco.

    Dostęp do internetu mam za pomocą modemu CellPipe B7D0 ( taki jak dostarczyła telekomuna do mojego DSL-a )
    Modem ten przesyła za pomocą skrętki internet do kilku komputerów oraz sporadycznie bezprzewodowo
    Do tego urządzenia wpięty jest 90 metrowa skrętka na końcu której mam router wifi D-link DIR600 który to ustawiony jest jako AP i udostępnia kolejną sieć bezprzewodową
    Do niego z kolei w zwykły port (nie internet) wpięta jest 20 metrowa skrętka zakończona takim samym D-linkiem (minimalna różnica w wersji oprogramowania)
    I tutaj zaczynają się schody ponieważ w sieci to ostatnie urządzenie nie jest widoczne.

    Najważniejsze jest abym miał bezprzewodowy dostęp do internetu na tym ostatnim urządzeniu
    Nie wiem czy powinienem ustawiać jakieś mostki sieciowe, czy oba D-linki powinny być ustawione w tryb AP oraz czy do obu internet ma być wpięty do zwykłego portu (tzn np do 1 a nie do portu internet)

    Jestem trochę zielony w te klocki ale udało mi się uzyskać dostęp na pierwszym urządzeniu a na drugim już nie, możliwe że za długi kabel ? łącznie prawie 120 m
    Czy ten router postawiony po środku wzmacnia trochę sygnał ?? bo może problemem jest to że jest on za słaby i do ostatniego D-linka nie dociera ?

    Wybaczcie jeśli jest to chaotycznie napisane ale po kolejnym całym dniu użerania się s tym ustrojstwem nie mam weny do pisania :/

    Jeśli ktoś mógłby udzielić mi jakichś wskazówek byłbym bardzo wdzięczny

    Pozdrawiam
  • Moderator - Sieci, Internet
    Jakie porty wykorzystujesz łącząc routery?
  • Poziom 19  
    Musisz wpiąć tak:
    modem tpsa[lan]------[lan]1router[lan]-------[lan]2router

    Na obu routerach wyłączasz serwer dhcp. A na modemie od tpsa zostawiasz go włączonego. Wtedy będziesz miał dostęp do wszystkich komputerów z każdego.
  • Poziom 8  
    Tak D-linki są połączone tylko za pomocą portów lan w obu port internet stoi nieużyty.

    Jeśli chodzi o DHCP to w momencie kiedy ustawiam je w tryb Access Pointa to ta opcja staje się niedostępna czyli nie mogę wyłączyć bo prawdopodobnie i tak nie jest brana pod uwagę

    Dodano po 7 [minuty]:

    Na tym zrzucie mam konfiguracje pierwszego D-linka
    Jego Ip: 10.0.0.67 natomiast ip modemu to 10.0.0.1
    Na moje oko wygląda że tutaj wszystko ok

    Sieć złożona z Modemo-routera wifi oraz 2 routerów wifi

    Czy możliwe że sygnał jest za słaby i do pierwszego routera (94metry skrętki ) dochodzi a do drugiego (kolejne 20m) już nie ??
    Zastanawiam się czy taki router w ogóle wzmacnia sygnał bo jeśli nie wzmacnia to może być tutaj problem z długością skrętki.
    Obie skrętki są różne ale jednocześnie obie są 5 klasy
  • Poziom 19  
    A jaki jest zakres DHCP na modemie od neostrady?
  • Poziom 8  
    zakres DHCP to

    10.0.0.64 do 10.0.0.253

    Pozostałe ustawienia jak na obrazku poniżej:

    Sieć złożona z Modemo-routera wifi oraz 2 routerów wifi
  • Poziom 19  
    Zrób tak, aby routery za tym od neostrady miały adresy spoza tego zakresu.
  • Poziom 8  
    okej spróbuję więc tego sposobu a z ciekawości chciałbym wiedzieć jaki to ma wpływ na sieć
  • Poziom 19  
    To ma na celu wyeliminować możliwość nadania przez serwer DHCP IP jakiemuś podłączonemu komputerowi takiego samego jak ma jakiś router. Ogólnie ja mam numery routerów xxx.xxx.xxx.1-99 a DHCP zostawiam xxx.xxx.xxx.100-199
  • Poziom 8  
    Tak się zastanawiam i chyba nie będę zakładać nowego tematu tylko się podepnę. Mam trochę prostszą sytuację.
    Było ok.
    /1.a/ modem cisco vectra, a do niego podłączone /2/ wifi netgear.

    teraz jest nie ok.
    /1.b/ modem cisco vectra z wifi, a do niego podłączone /2/ wifi netgear.

    Po złączeniu wszystkiego, na komputerach działających przez wifi na /2/ pojawia się błąd internetu (tzn serwer DNS nie odpowiada). Ponadto po połączeniu z wifi w /1.b/ błąd się "przenosi" na tą sieć na danym komputerze. Po rozłączeniu /2/ od /1.b/ i zresetowaniu połączenia bezprzewodowego komputery działające na /1.b/ mają internet przez wifi. /2/ bez zmian, i wszystko zaczyna się od początku.

    Na komórce działającej na wifi internet jest na obu sieciach stale.

    Dlaczego zmiana /1.a/ na /1.b/ spowodowała takie problemy w /2/?
    Gdzie może być przyczyna (co posprawdzać), co należy zrobić by działało? A może z kablem łączącym jest coś nie tak (teraz jest inny, sam go robiłem gdyż musi być dość długi)? Ale diody na /2/ i /1.b/ wskazują na nawiązane połącznie. I na komórce działającej na wifi /2/ internet jest przcież cały czas.

    ROZWIAZANY: Nie wiem dlaczego ale po wpięciu się w inne (3 zamiast 1) wyjście w modemie wszystko zaczęło działać.