Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[FILM] Alfa romeo 147 Pomocy silnik zle pracuje obroty skaczą [FILM]

22 Mar 2012 20:11 4702 3
  • Poziom 2  
    Witam .

    Mam bardzo poważny problem z moja alfa 147 1.6 16v 2001r.

    A mianowicie zapalam auto i silnik pracuje normalnie itd. Gdy wbije bieg i przejadę parę metrów to nagle silnik zaczyna źle chodzić , tak jakby brakowało ciśnienia .

    Normalnie na obrotomierzu powinno być 900obr a ja mam przy zapalaniu około 1100obr , a gdy silnik źle działa obroty skaczą z 1100obr do 900obr i tak na zmianę.
    Tak samo gdy chce dodać gazu , silnik nie ma mocy! tak jakby brakowało ciśnienia czy coś... wciskam gaz na maxa a tu zaledwie 4tys obrotów wyciągnie i to z ledowością .

    Nagrałem film i wrzuciłem na YouTube żebyście mogli mi pomoc i zobaczyć jak to wygląda na żywo i posłuchać pracy silnika przed i po przejechaniu paru metrów ;/ .

    Chciałem również powiedzieć ze myślałem ze będą to świece! np przebicie na jakiejś jednej świecy jak się silnik rozgrzeje, ale kopiłem nowe wsadziłem i dalej to samo. Silnik pali normalnie tylko tak jak mowie po przejechaniu paru metrów dzieje się takie coś;/

    Znajomy mechanik kupił niedawno zestaw do podłączania autka pod komputer i program do niego , podłączyliśmy wyskoczyło mnóstwo błędów ale dawno nie były kasowane wiec skasowaliśmy. Ale właśnie jak podłączyliśmy na silniku dobrze pracującym było wszystko ok a gdy już tak skakały obroty cały czas wyskakiwał błąd :

    SERWOMOTOR PRZEPUSTNICY P1684
    i błąd:
    SERWOMOTOR PRZEPUSTNICY P1682

    Nawet po usunięciu tego błędu dalej się pokazywał.

    Dlatego proszę o jakieś porady co mam zrobić bo już nie mam pojęcia nawet mechanik nie wiedział co z tym możne być, bo nie zna się na elektronice...

    A tutaj jest link do filmiku który nakręciłem: http://www.youtube.com/watch?v=7rN5yqPpK7g&co...DvjVQa1PpcFO7tMBSGyMFzD6QXDjzinAYBtNKeliRL3g=

    Dziękuje za pomoc
  • Sklep HeluKabel
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 2  
    sebap napisał:
    Popraw link.


    Link poprawiony!

    Dodatkowo dodam ze dzisiaj grzebałem trochę trochę przy przepustnicy i patrzałem na ten silniczek krokowy i gdy czyściłem przepustnice to odkryłem że jak silnik normalnie chodzi i dotknie się kabli tych nad przepustnica to zaczyna skakać na obrotach , a kabel nie jest uszkodzony ani nic , nie są też przerwane kable czy coś takiego bo sprawdzałem ;/ co to może być? Nagrałem filmik jak to wygląda bo jestem blady w tym temacie ;/ Nie znam się na mechanice dlatego pytam was użytkowników forum ...

    tu jest link do filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=pahsoVSpRcc&co...DvjVQa1PpcFO7tMBSGyMFzD6QXDjzinAYBtNKeliRL3g=
  • Moderator Samochody
    No przecież sam znalazłeś usterkę wiec z czym masz jeszcze problem? Ewidentnie uszkodzone przewody lub złącze, trzeba ryć w przewodach i mierzyć aż znajdziesz.