logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto remontować pompę ASPA 3JW60 czy kupić nową 2-tłokową 390 L/min?

fazownik81 23 Mar 2012 10:13 27739 35
REKLAMA
  • #1 10710319
    fazownik81
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Witam!
    Buduje sobie kompresor na butli z ASPY 3JW60.
    chciałem remontować pompę lecz koszta wyglądają następująco:
    Zestaw uszczelek + zaworki 130 zł
    Tłoki + pierścienie sworznie 200 zł
    Szlif cylindrów ok 200 zł
    Razem daje to ok 500 zł za tyle juz można kupić 2 tłokową
    pompę o wydajności 390 L/min oraz max ciśnieniu 9bar
    Taką jak ta:
    Moderowany przez ANUBIS:

3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).

/pompa-kompresor-sprezarka-2-tloki-390l-min-i2196161792.html
    Pytanie brzmi czy pompa 3JW60 po remoncie będzie lepsza bardziej wydajna i wytrzymalsza czy nie pchać sie w stary typ?
  • REKLAMA
  • #2 10710424
    szwarcu1
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    To co masz na aukcji to niestety kiepskiej jakości chińczyk. ASPA będzie o wiele lepsza moim zdaniem. Niemniej jednak, ani jeden, ani drugi kompresor nie nadaje się do piaskowania.
    Do lakierowania ASPA jest moim zdaniem w zupełności wystarczająca.

W tym wątku: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1121300.html masz sporo wiadomości o piaskowaniu.
  • REKLAMA
  • #3 10710468
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 10710475
    szwarcu1
    Poziom 14  
    Mam takową w posiadaniu od kilkunastu lat. Używana sporadycznie w gospodarstwie domowym do przedmuchiwania, malowania etc. Wyłącznik ciśnieniowy ustawiony od 4 do 6 bar. Cały czas bez remontu i cały czas na chodzie.
  • #5 10710517
    fazownik81
    Poziom 12  
    To ta aspa 8 bar nie nabije ? 8 bar i juz można piaskować z tego co wiem i nawet nią piaskowałem ale silnik się spalił...
    Patrząc po parametrach chinol jest chyba lepszy.
    Może są jakieś inne pompy do 600 zł o lepszych parametrach?
  • #6 10710554
    szwarcu1
    Poziom 14  
    Pewnie, że nabije tylko jej żywot szybciutko się skończy :-)
    A w temacie piaskowania --> same "bary" niestety nie wystarczą. Przydałaby się jeszcze wydajność do tego, ale chyba sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie
    fazownik81 napisał:
    8 bar i juz można piaskować z tego co wiem i nawet nią piaskowałem ale silnik się spalił...
  • #7 10710653
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 10710815
    szwarcu1
    Poziom 14  
    A ja dodam tylko od siebie, że raczej nie warto piaskować tej 17" felgi przez 8 godzin, bo kolejnych trzech nie będzie prawdopodobnie czym piaskować ;-) Wątpię, żeby taki chiński kompresorek wytrzymał kilka godzin pracy non stop - prędzej się zagotuje...
  • #9 10710878
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 10710892
    szwarcu1
    Poziom 14  
    Ale tu niestety będzie to cena powyżej 600zł, do tego silnik min 7,5kW i odpowiednie przyłącze. Ale jak to mówią --> albo rybki, albo akwarium :-)
  • #11 10712858
    fazownik81
    Poziom 12  
    Kompresor ma mi służyć do wypiaskowania auta i malowania. W najgorszym wypadku wyremontuje tą aspe doprowadzę powietrze z zewnątrz na filtrach stożkowych i podłącze dodatkowo hydrofor.

Wan z tego co widzę to powyżej 1000 zł

Czyli podsumowując remont ASPY bardziej opłaca sie niż kupno nowej pompy do 600 zł.
    Znalazłem też taką:
    http://allegro.pl/kompresor-sprezarka-pompa-b-2800b-olej-gratis-i2201993754.html
  • #13 10713922
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 10848144
    Adam Pyciak
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam - miło was poczytać ale widzę że wyważacie otwarte drzwi -ja zajmowałem się piaskowaniem ok 40 lat i nie prawdą jest że do piaskowania jest potrzebny duży zbiornik na powietrze a wręcz przeciwnie - wystarczy od 30 - 60-litrów i sprężarka o wydajności 700 lit/min przy dyszy 4- 5 mm i ciśnieniu 5-6 atm praca ciągła .
    Co zaś tyczy się osuszania powietrza - jest na to bardzo prosty sposób - nie trzeba drogich skraplaczy , odolejaczy itp - mój patent załatwia to wszystko i bardzo tanio - przy piaskowaniu ciągłym 6 godzin z przerwą na zasypanie piaskarki nie ma prawa dostać się do wylotu powietrza ani jedna kropla wody czy oleju -co jest zmorą zwłaszcza lakierników mój patent jest sprawdzony.
    Piaskowanie pistoletem przy dyszy 4 mm pobiera bardzo dużo powietrza i takie piaskowanie nie jest wydajne - ale za to wydajne są piaskarki ciśnieniowe np o zbiorniku 80 - 100 litrów wystarczy - a jak zbudować taką piaskarkę i w dodatku tanio to mogę podzielić się moją wiedzą odpłatnie - to na razie tyle.
    jeżeli ktoś jest zainteresowany to mam sprężarką wydajną 700 litr/min
    Więcej na e-mail adam522412(_at_)gmail.com - lub tel 697-309-081
    zapraszam i pozdrawiam...
  • #15 10849554
    sonne2
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Mam pytanie. Jest taki temat tutaj na forum o sprężarce na silniku z malucha, niektórzy stosowali większe silniki np: z Ibizy 1,4. Myślę, że tanio będzie można dostać silniki z Punta czy Una.
    Czy warto pchać się w zakup silnika od samochodu, silnika do napędzania tego kompresora i butli np: po zbiorniku do LPG, czy lepiej kupić gotowca?
  • #16 10850627
    Adam Pyciak
    Poziom 10  
    taka kombinacja może być użyta tylko tam gdzie niema siły i to nie na silniku benzynowym tylko na ropniaku to tak na marginesie - do sprężarki o wydajności 700 lit/min wystarczy silnik 5,5 kw i butla od 30 - do 60 litrów i to musi pracować na dyszy 5 mm i nie ma cudów...
  • #17 10850934
    sonne2
    Poziom 21  
    Dlaczego nie na benzyniaku? Chyba pomyliło Ci się z 2suwem.
  • #18 10851038
    rochuń
    Poziom 11  
    Adam Pyciak napisał:
    nie prawdą jest że do piaskowania jest potrzebny duży zbiornik na powietrze a wręcz przeciwnie - wystarczy od 30 - 60-litrów
    Przy normalnym piaskowaniu zbiornik w ogóle nie jest do niczego potrzebny...
    Adam Pyciak napisał:
    Co zaś tyczy się osuszania powietrza - jest na to bardzo prosty sposób - nie trzeba drogich skraplaczy , odolejaczy itp - mój patent załatwia to wszystko i bardzo tanio - przy piaskowaniu ciągłym 6 godzin z przerwą na zasypanie piaskarki nie ma prawa dostać się do wylotu powietrza ani jedna kropla wody czy oleju -co jest zmorą zwłaszcza lakierników mój patent jest sprawdzony.
    Zdradzisz co to za patent ?
  • #19 10851238
    Adam Pyciak
    Poziom 10  
    chyba źle zrozumiałem zagadnienie -chcesz zrobić sprężarkę z silnika spalinowego? czy tak?

Dodano po 13 [minuty]:

Rochuń - to znaczy że Ty piaskujesz prosto ze sprężarki? ciekawy sposób - to po co Ci patent - jedno drugie wyklucza - piaskujesz pistoletem czy piaskarką i jaka dyszą...
  • #20 10851304
    sonne2
    Poziom 21  
    Tak, ale po odpowiednich przeróbkach. Jest taki temat na elektrodzie o przeróbce silnika z malucha na sprężarkę. A ludzie pokazywali sprężarki z innych silników.
  • #21 10851367
    Adam Pyciak
    Poziom 10  
    Masz racje jest taka możliwość tylko musisz wiedzieć o jednym - że to kompletna przeróbka silnika - już Ci tłumacze - trzeba przerobić otwory zaworów ponieważ nie możesz korzystać z zaworów w silniku to po pierwsze - a po drugie musiał byś mieć płaską głowicę i płaskie tłoki - i wiele innych kombinacji

Dodano po 15 [minuty]:

Sam dawno temu robiłem coś takiego ale z silnika dolnozaworowego od żuka - ponieważ on ma płaskie tłoki a w głowicy ma otwór na świecę 18 co świetnie się nadaje nadaje do zrobienia zaworów wyjściowych powietrza - taka sprężarka jest świetna - chłodzona cieczą i dosyć wydajna a to za sprawą że na raz chodzą dwa tłoki i stąd duża ilość powietrza - ale trzeba trochę się na pocić żeby to chodziło - bardzo ważnym elementem jest odpowiedniej średnicy koło pasowe ponieważ trzeba go dopasować do mocy silnika - ja go napędzałem silnikiem 5,5 kw

Dodano po 16 [minuty]:

i jeszcze jedno - głowica żuka ma komorę spalania i w tym celu trzeba ją zalać aluminium to mi robił spawacz co spawa aluminium a następnie ją z planować -
    oczywiście był wykorzystany cały układ chłodzenia łącznie z chłodnicą + wentylatorem dodatkowym z przodu chłodnicy - to tak z grubsza opisałem -
    ale uważam że teraz nie ma sensu bawić się w takie kombinacje ponieważ taką sprężarkę można kupić za 800 złotych co da 700 lit/min - mówię o samej sprężarce bez silnika i butli
  • #22 10851724
    szwarcu1
    Poziom 14  
    Adam Pyciak napisał:
    Witam - miło was poczytać ale widzę że wyważacie otwarte drzwi -ja zajmowałem się piaskowaniem ok 40 lat i nie prawdą jest że do piaskowania jest potrzebny duży zbiornik na powietrze a wręcz przeciwnie - wystarczy od 30 - 60-litrów i sprężarka o wydajności 700 lit/min przy dyszy 4- 5 mm i ciśnieniu 5-6 atm praca ciągła .
    Piaskowanie pistoletem przy dyszy 4 mm pobiera bardzo dużo powietrza i takie piaskowanie nie jest wydajne - ale za to wydajne są piaskarki ciśnieniowe np o zbiorniku 80 - 100 litrów wystarczy - a jak zbudować taką piaskarkę i w dodatku tanio to mogę podzielić się moją wiedzą odpłatnie - to na razie tyle.
    jeżeli ktoś jest zainteresowany to mam sprężarką wydajną 700 litr/min
    Więcej na e-mail adam522412(_at_)gmail.com - lub tel 697-309-081
    zapraszam i pozdrawiam...

A co to? Giełda ogłoszeń???
  • #23 10851762
    Adam Pyciak
    Poziom 10  
    Nie - nie giełda tylko informacja jak każda inna...
  • #24 10852402
    rochuń
    Poziom 11  
    Adam Pyciak napisał:
    Rochuń - to znaczy że Ty piaskujesz prosto ze sprężarki? ciekawy sposób - to po co Ci patent - jedno drugie wyklucza - piaskujesz pistoletem czy piaskarką i jaka dyszą...
    220m3/h, dysza 8mm. Na wyjściu sprężarki chłodzenie to temperatury otoczenia i odwadniacz z czasowym opróżnianiem. Zbiornik przy piaskowaniu pomijam.
    Adam Pyciak napisał:
    Twierdzisz żę masz patent i podajesz dane kontaktowe - giełda. Informacja ma być kompletna, a nie zachęta :D
  • #25 10852797
    szwarcu1
    Poziom 14  
    Adam Pyciak napisał:

Wiesz tego typu "informacje" są do nabycia w każdym sklepie zajmującym się wyposażeniem piaskarni. Forum raczej polega na pomaganiu i wymienianiu się informacjami, a nie ich sprzedażą.

Dodano po 5 [minuty]:

rochuń napisał:
    220m3/h, dysza 8mm. Na wyjściu sprężarki chłodzenie to temperatury otoczenia i odwadniacz z czasowym opróżnianiem. Zbiornik przy piaskowaniu pomijam.

Z tego co piszesz przypuszczam, że masz kompresor śrubowy, a nie tłokowy. Dla tłokowca lepiej jest jednak mieć zbiornik :-)
  • #26 10853066
    rochuń
    Poziom 11  
    szwarcu1 napisał:
    Z tego co piszesz przypuszczam, że masz kompresor śrubowy, a nie tłokowy. Dla tłokowca lepiej jest jednak mieć zbiornik :)
    Na razie jest tłokowy, oczywiście zbiornik jest, ale przy piaskowaniu jest pomijany.
  • #27 10856562
    szwarcu1
    Poziom 14  
    rochuń napisał:
    szwarcu1 napisał:
    Z tego co piszesz przypuszczam, że masz kompresor śrubowy, a nie tłokowy. Dla tłokowca lepiej jest jednak mieć zbiornik :)
    Na razie jest tłokowy, oczywiście zbiornik jest, ale przy piaskowaniu jest pomijany.

Napisz cóż to za cudo że ma taką wydajność.
  • #28 10859953
    sonne2
    Poziom 21  
    Mam 2 kompresory z lodówki Polar CZN 340. W Internecie dostępne są dobrej jakości zdjęcia tych elementów tej lodówki, także nie będę tego udostępniać. Kompresory są połączone w następujący sposób. Kabel zasilający jest podłączony do 1 kompresora, idą tam 3 kable: plus, minus i masa, do 2 kompresora wychodzi przewód z 1 kompresora, a z 2 kompresora wychodzi przewód składający się z 5 kabli i on szedł do sterowania chłodzeniem. Po podłączeniu do zasilania kabla zasilającego 1 kompresor nie działa prawdopodobnie dlatego, że aby on się włączył to na ten 2 przewód 5 kablowy musi pójść pewnie jakiś sygnał, wzbudzenie. Oczywiście mam te sterowanie z lodówki, ale chciałbym aby kompresory podawały ile się da. Prawdopodobnie trzeba, któreś kable połączyć ze sobą tak jak w zasilaniu (zrobić zworkę na 13 i 14 pinie, aby zadziałał bez płyty głównej) lub jakiś kondensator dać. Może ktoś wie jak to zrobić?
    Bardziej opłaca się zrobić 2 proste kompresory, czy może lepiej aby one pracowały razem i pompowały do zbiornika wyrównawczego?
    Poszukałem w sieci i jest kilka stron na, których napisali jak to zrobić. Wkleję linki dla potomnych:
    http://figurki.org/techniki-modelarskie/odlewanie/1171-pompa-prowa
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic638166.html
  • #29 10861568
    Adam Pyciak
    Poziom 10  
    Senna -Witam - i Ty tym chcesz piaskować? -zadziwiasz mnie pomysłami -życzę powodzenia

Dodano po 1 [minuty]:

Przepraszam - sonne2

Dodano po 10 [minuty]:

Witam - fazownik81 wejdź na mojego e-maila pokażę Ci zdjęcie pompy
  • #30 10861993
    sonne2
    Poziom 21  
    Zaczynam od warsztatu w, którym jest młotek, śrubokręt i brak tynków. Ty pewnie od razu pracowałeś nad silnikami odrzutowymi?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa remont pompy ASPA 3JW60 do kompresora, jednak koszty naprawy (około 500 zł) są porównywalne z ceną nowej pompy dwutłokowej o wydajności 390 L/min. W dyskusji podkreślono, że pompa ASPA jest lepszej jakości niż chińskie odpowiedniki, ale jej trwałość może być ograniczona przy wyższych obrotach. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z piaskowaniem i malowaniem, wskazując, że do efektywnego piaskowania potrzebna jest odpowiednia wydajność i ciśnienie, a nie tylko sama moc. Wskazano również na inne modele sprężarek, takie jak WAN-AW, które mogą być bardziej odpowiednie do intensywnego użytkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA