Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Siemens Siwamat Plus 5433

Devion 03 Jan 2005 12:52 4011 6
    Devion
    Level 11  
    Jest to pralko-suszarka.Problem jes następujący: na programie A temp.95 stopni- nie mogę włączyć suszenia. Jeśli jest ustawione pranie z suszeniem pralka nie rusza, jeśli samo pranie - nie ma problemu.
    Na pozostałych programach O.K.
    Sprzęt z Niemiec.
    Ma ktoś jakiś pomysł???
    Devion
    Level 11  
    Minął rok i teraz to już wogle nic nie chodzi.Można sobie kręcić programatorem i nic.
    Jak już pisałem na początku nie można było włączyć gotawania 95.stopni, później się zoriętowałem, że nie da się też ustawić samego suszenia (1,2,3). Pozostałe programy działały dobrze do wczoraj, nie wiem czy ktoś ją potrącił czy co.Nie ma żadnych przecieków, diody palą się normalnie, programator kręci sięnormalnie i nic. Najgorzej, że nie mam pojęcia czy ktokolwiek mi ją jest w stanie naprawić.
    Nie znalazłen nikogo na Śląsku ani w Krakowie (mieszkam w Chrzanowie).Szczególna prośba do moderatora Skryn, może On wie o co chodzi?????
    User removed account
    Level 1  
    Devion
    Level 11  
    Od lektury tego wątku dziś zacząłem, ale nie wiem czy chodzi o ten sam sprzęt. U mnie za pokrętłem ustawiającym program prania (od wewnątrz) jest tylko wybierak, tzn takie ustrojstwo które w zależności od kąta obrotu (a tym samym wybranego programu) zwiera różne styki. W plastykowej obudowie jest kółko z nadrukiem które,jeśli się wybiera program, zwiera 6 styków. Myślałem że może coś tutaj niegra, coś nie kontaktuje. Lekko podgjąłem te blaszki , nic to nie dało, może wręcz zaszkodziłem, bo wcześniej nieraz załapywał program i pralka zaczynała pracę, teraz nic.
    Ustawiam program, np. pranie A przy 60 st, zamykam drzwiczki, wciskam przycisk startu i nic się nie dzieje. Dioda pali się ciągle, nie zaczyna migać i nie startuje.
    User removed account
    Level 1  
    Devion
    Level 11  
    skryn wrote:
    Blokada drzwi działa?

Tak działa, ale jak już pisałem postępując normalnie nic się nie uruchamia, więc i blokada też nie "chwyta". Dopiero po zastosowaniu fortelu tzn. po wyjęciu wtyczki zasilania i ustawieniu pokrętłem jakiegoś programu i ponownym włączeniu zasilania pralka po naciśnięciu przycisku start rusza. I wtedy blokada łapie. Inna sprawa że bez względu na to jaki program się ustrawi i tak robi to co jej sie podoba mp. przy samym płukaniu zaczyna od prania zasadniczego. Mam też wrażenie że trochę za szybko ( 30s) po zakończeniu pracy blokada "puszcza".

skryn wrote:
    Czy miga któraś z diod suszenia (żółta) oraz świeci któraś z diod prania (np. wstępne, zasadnicze, wirówki - czerwona)?

Nie, z dioami wszystko O.K. Pali się tylko to co powinno.

skryn wrote:
    PS. Jest to full wersja bez programatora mechanicznego.

Dokładnie tak. W miejscu tradycyjnego programatora jest tylko opisany już wyżej "wybierak' i obawiam sie czy go nie zwaliłem.
    Gdzie mozna coś takiego kupić???

Przy okazji Czy ktoś może mi coś powiedzieć o Takim sprzęcie:SIEMENS WASCH & DRY 6143. Jest do kupienia za 499 zł , a jak naprawa mojej miała by być za droga to może lepiej kupić tą??
    User removed account
    Level 1