Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Statecznik do lampy HPS 400W.

29 Mar 2012 21:36 7788 8
  • Poziom 13  
    Witajcie.
    Na początek muszę napisać, że poczytałem trochę na temat, więc conieco wiem.

    Posiadam statecznik 400W ELT, jednak ze schematu na nim wynika, że nie mogę go podlączyc do lampy HPS którą już posiadam.

    Dlatego moje pytanie - czy może lepiej wykorzystać statecznik 250W, moc miałbym za małą, ale prąd jest bliski potrzebnej do pracy mojej lampy (3A podczas gdy lampa żeby prawidłowo świeciła potrzebuję 3,5 A).

    Co można z tego zrobić.

    Przy stateczniku 400W jest zapłonnik jak na schemacie AVS-400.

    Do VS 250W jest dołączony zapłonnik i kondensator.

    Dziękuję za wszelkie sugestie.
    Statecznik do lampy HPS 400W. Statecznik do lampy HPS 400W. Statecznik do lampy HPS 400W.

    Muszę dodać, że jeden z kolegów na tym forum odpisał mi - jednak post został skasowany przez moderatora i teraz nic już z tego nie zostało - żeby podłączać pod ELT. Jednak po wszelkich możliwych próbach lampa się nie zapala. Próbowałem także z drugim statecznikiem - to samo.

    Czy kondensator, włączony oczywiście równolegle, ma duże znaczenie przy tych lampach?

    Mam 30 uF, 250 V (był przy drugim stateczniku - 250W). Jest dość pokaźnych rozmiarów, ale mam też dostęp do innych kondensatorów (stosowanych w lampach wyładowczych do fotografii) ale nie wiem czy to dobry pomysł, żeby takie kondensatory podłączać w tym układzie.

    Za wszelkie sugestie dziękuję.
  • Poziom 14  
    Powinno działać bez kondensatora.A tak w ogóle to lampa sprawna? Jeśli jest sprawna to powinna odpalić na każdym stateczniku.
  • Poziom 13  
    Nowa, a czy sprawna to nie wiem.
    Jest jakiś sposób na sprawdzenie samej lampy?
  • Poziom 14  
    Najprościej na jakimś sprawnym układzie lub w oprawie sodowej.
    Omomierzem sprawdź czy stateczniki są sprawne.
  • Poziom 13  
    Podejrzewam, że lampa sodowa jest nie sprawna, podłączałem pod jeszcze jeden statecznik 400W i nie zaświeciła. Przy tym jakby coś buczało.

    Czy jak się zamieni w oprawce bieguny to lampie może się coś stać, czy jedynie po prostu nie zaświeci?

    Stateczniki przy pomiarze omomierzem maja ok 20 Ohm.

    Jest jeszcze szansa, ze zapłonnik jest zepsuty, a właściwie obydwa, bo mam takie od 70-400W z trzema wyprowadzeniami.
  • Poziom 14  
    Jeśli po podłączeniu statecznik buczy to raczej uklad zapłonowy jest sprawny.
    Zamiana przewodów w oprawce nic nie zmieni.
    Jeśli lampę kupowałeś w hurtowni/sklepie spróbuj ją wymienić w formie gwarancji.
  • Poziom 11  
    Witam podłączę się do tematu odnośnie poboru prądu przez takie lampy. Może ktoś z szanownych forumowiczów obliczyć jakie będzie zużycie energii na przykładzie tych stateczników. Ja posiadam statecznik 100W z parametrami A~ 0,98, lambda 0,52, tw 130, delta t 70. Podłączyłem wszystko do licznika elektronicznego, i lampa jak się rozpędza to licznik pokazuje 400W . Po kilku godzinach schodzi do 200W, ale wskakuje też czasami pod 400, domyślam się że dlatego że wysyła impulsy zapłonowe (ale pewności nie mam) po kilkunastu godzinach schodzi nawet do 130W, ale juz wtedy ma naciągnięte ponad 5kWh, wiec uśredniając ciągnie ponad 250W. Licznik cały czas pokazuje natężenie 2A.
    Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego tak jest. Dodam że jest kondensator w zestawie. I co to jest to "tw" bo nigdzie znaleźć nie mogę. Z jakimi parametrami szukać stateczników żeby zestaw pobierał prądu w miarę tyle ile ma mocy?
    pozdrawiam
  • Poziom 15  
    Też miałem kiedyś problem z HPS 400W. Mimo że wszystko było sprawne to lampa nie świeciła. Słyszalne było tylko buczenie statecznika. Jak się okazało była to wina zbyt długich przewodów łączących statecznik z lampą. Po skróceniu przewodu wszystko chodziło ok.
    Pozdro
  • Użytkownik usunął konto