logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak utworzyć płyty recovery na Asus K50IJ z ukrytej partycji?

diablo13221 24 Mar 2012 08:34 5675 3
REKLAMA
  • #1 10713232
    diablo13221
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam!
    Szukałem w innych postach ale trochę nie zrozumiałem.
    Na początku jak zakupiłem mojego Asusa k50ij wyskakiwalo zebym zrobil płytki recovery.(LAPTOP JEST GENIALNY NIBY SŁABE PARAMETRY ALE CHODZI BARDZO FAJNIE NAWET DO GIER) I chciałem zrobić to na płytkach i 3 płyty nawet poszły chyba, ale więcej nie dało robić bo były błędy. I teraz czytałem ,że jest ukryta partycja recovery,która umożliwia bez płyty zainstalowanie windowsa z sterownikami. I mój szwagier ma podobnego lapka ma dopiero 0,5 roku mój 1,5 i mu padł dysk i zainstalowalem mu windowsa mojego z płytki ale niby 1 dzien chodzilo i znowu to samo . nie czytalo dysku wiec oddal na gwarancje. Wiec teraz chciałbym się zabezpieczyć tymi płytami jakby mi dysk po gwarancji padł tylko nie wiem czy te płytki robi z systemu takiego jakiego użytkuje (zaśmieconego) czy z tej partycji recovery. Aha i jeszcze jedno. Na początku był office 2010 zainstalowany teraz niestety nie ma go bo go odinstalowałem bo chciałem mieć wersje premium ale były jakieś przeszkody wiec zostałem przy 2007. Czy ten office tez bedzie. Czy bez tej partycji recovery da sie go odzyskać?
  • REKLAMA
  • #2 10713592
    bardzozlysim
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Jeżeli był office 2010 to raczej wersja ograniczona czasowo lub liczbą "użyć". Jeżeli chcesz go mieć na kompie to wystarczy kupić lub znaleźć triala w internecie.
    Co do partycji recovery to możesz ją skopiować np programem clonezilla (albo innym do kopiowania partycji) i potem w razie wymiany dysku przywrócić na nowym (tylko nie trzymaj kopii partycji na tym samym dysku ;)). To co ci wołało płyty to kopia systemu (w stanie w jakim jest aktualnie, czyli jak to ująłeś zaśmieconym).
  • REKLAMA
  • #3 10713684
    diablo13221
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Ja miałem od razu na starcie wyskakiwało Ai Recovery Burner i wtedy chciałem tą kopie zrobic ale sie nie udalo. Czyli jedynie tym programem? a mogę przywrócić do stanu początkowego i wtedy zrobic kopie systemu?

Pozdrawiam
  • #4 10713988
    bardzozlysim
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Jeśli chcesz mieć czysty system to zrób recovery z partycji, potem poustawiaj sobie wszystko w windowsie jak ma być i wgraj programy i po tym rób kopię - wtedy mniej będzie roboty po ewentualnym przywróceniu systemu z tej kopii.
REKLAMA