Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Aprilia RS 125 - nie pali, niska kompresja

24 Mar 2012 13:33 3718 2
  • Poziom 7  
    Aprilia RS 125 2006r. nowa buda

    Mam spory problem.
    Idzie wiosna więc od jakiegoś czasu śmigam na moto.
    Dzisiaj wyjechałem, zapaliła na dotyk bez problemu, poczekałem aż się rozgrzeje, no i ruszyłem. Różnicę zauważyłem przy v-maxie, tam gdzie w poprzednim sezonie szła ponad 150km/h, teraz nie dało się wycisnąć więcej niż 127km/h.

    Ale do rzeczy.
    Po powyższej jeździe gdy zatrzymałem się przed skrzyżowaniem apka po prostu zgasła. Paliwo itd jest. Zapaliłem z popychu ale gdy zatrzymałem się znowu zgasła. Zapaliłem jeszcze raz i dojechałem do domu. Od tego czasu nie pali.
    Paliwo oleje są, świeca iskre ma, rozrusznik też ok.
    Mogę zapalić tylko z popychu, ale na postoju ciągle gaśnie, najwyżej, że utrzymuje wyższe (3-4tyś) obroty manetką.

    Zacząłem majstrować. Przeczyściłem dokładnie gaźnik, przedmuchałem. Umyłem filtr powietrza. Sprawdziłem kompresję - jest tylko 6 barów.
    Po złożeniu nadal nie pali.

    W poprzednim sezonie wszystko było ok, a teraz wygląda to tak jakby silnik był w strasznym stanie. Przebieg jest ok. 33 tyś, więc jakiś remont musiał być.

    Co o tym myślicie, co powinienem zrobić?
    Będę wdzięczny za każdą pomoc.

    Pozdrawiam
  • Poziom 26  
    Skoro brak sprężania to prawdopodobnie kłopoty z pierścieniami, lub uszczelka pod głowicą.
  • Poziom 13  
    Uszczelka pod głowicą dawała by objaw kopcenia na biało i ubytku płynu w zbiorniczku.
    Sprawdź sobie jak wygląda gładź cylindra i czy pierścienie po włożeniu do niego mają duży prześwit w miejscach na zamki.