danyo1 wrote: czy rury wylotu ciepłego powietrza zamontować przy podłodze czy może pod sufitem ??
Ja bym dał pod sufitem, (spiro stalowe) ze względu na to, iż rury będą robiły za radiatory (większa powierzchnia do wymiany) i na całej długości podgrzewały powietrze. Tym samym wprawią w ruch większe masy powietrza.
Przy podłodze, ciepłe powietrze będzie wędrowało tam gzie mu wygodniej, do góry powoli mieszając się z zimnym powietrzem.
W jednym z pokoi mam nadmuch na kratce, i mam tam pięknie wymieszane powietrze. Wreszcie pokoi (bez nadmuchu) są wyraźne punkty zimnego i ciepłego powietrza.
Dodano po 21 [minuty]: andrzejpiotr wrote: GanzConrad - ale nie odpowiedziałeś, czy stosowanie takiego patentu jest sensowne?
Ty dorabiałeś radiator do już istniejącej rury. A jak wygląda oryginalne rozwiązanie? Czy jest to rura spalinowa z przymocowanym na stałe radiatorem?
Rury z radiatorem kupisz nawet kastoramie.
Stosowanie radiatora na pewno ma sens. Mam radiator, nie mam problemów z ciągiem. Gdybym teraz budował kominek to radiator zrobiłbym maksymalnie duży (ile się da). Mam ocieplony komin do samej góry od wewnątrz (rura ceramiczna w blokach ocieplona wełną) oraz na zewnątrz, ociepliłem sam. Mało tego, wpakowałem do wkładu 60 kg żeliwnych odważników. Mam też GWC, więc powietrza w domu nie brakuje.
Kominek chodzi 3 lata, niema ani kropli wody pod spodem. Natomiast u kolegi który preferuje palenie oszczędne, czyli zmusza by drzewo się tliło. Komin nie ocieplony. Więc jemu się normalnie woda leje z komina. I teraz ma problem jak tą wodę usuwać.