Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Alternator ELMOT silnik Leyland680 - podłączenie licznika motogodzin.

piotrkam1982 24 Mar 2012 18:39 3011 2
    piotrkam1982

Level 16  
    Witam,

Mam zagrychę z licznikiem motogodzin Rootsey MEE-418 i silnikiem od Stara 317 a dokładnie LEYLAND 680. Podłączenie wykonałem z instalacji istniejącej w szafie sterująco - kontrolnej. Zasilanie z układu 24V bezpośrednio na miernik zabezpieczyłem bezpiecznikiem szklanym 20 mm o In=3A. Sterujący przewód nie podłączałem chcąc najpierw skalibrować i uruchomić miernik.
    Alternator firmy ELMOT posiada 3 zaciski 67, 11 oraz jeden nieopisany. Chcąc dowiedzieć się jakie parametry silnika oferuje nam urządzenie zasięgnąłem wiki, google... itp. lecz nic konkretnego nie znalazłem.

Nieco o mierniku:

Na podstawie alternatora miernik sczytuje impulsy i przelicza na jednostki MH i RPM,
    zasilanie od 8-28VDC, miernik posiada 3 przewody +,-, impuls.

Szczerze powiem, że po podłączeniu działał 6 minut...parametry pokazywał - jak napięcie porównywalne z miernikiem. Po 5 minutach miernik zaczął wyświetlać bez kontrastu... po odłączeniu i podłączeniu z powrotem "odzyskał" kontrast lecz po 2 minutach z miernika "wyparował" kondensator 2200pF/10V... miernik natychmiast rozkręciłem i pozbierałem elektrolicik...

Szczerze mówię, że podłączałem takie urządzenie 1-szy raz. Dałem się namówić ponieważ znajomy nalegał...teraz żałuję bo wychodzi niewiedza na ten temat.

No i pytania !

1. Jak wykonać poprawne połączenia w tym alternatorze?
    2. Czy miernik można wyreanimować ?

Dzięki za wszystkie sugestie.
    piotrkam1982

Level 16  
    Witam, w mierniku MH zepsuło się :

- kondensator
    - stabilizator
    - dioda zebezpieczająca
    - wyświetlacz LCD
    - mikroprocesor

czekam na mikroprocesor z wsadem do niego...

Pytanie czy zna ktoś budowę altka ELMOT o zaciskach takich jak wyżej wpisałem?
    Skąd wziąć sygnał do obrotomierza/licznika MH w tym przypadku ?