TDM wrote:
Chyba rozumiem, w przypadku gdybym miał mniejszy opór to porażenie nastąpi "tylko" i wyłącznie prądem pobieranym przez odbiornik.
Musiałbyś mieć mniejszy opór, niż przewód zerowy, ale w takiej sytuacji dotknięcie klem akumulatora w samochodzie powodowałoby u Ciebie śmierć.
Przewód zerowy może mieć opór większy od Ciebie tylko, gdy nastąpi awaria sieci, tzn. upali się zero. Poza tym przypadkiem, na przewodzie zerowym MUSI występować dosłownie ZERO, czyli zero volt - nie powinno razić po dotknięciu. Oczywiście tego nie próbuj robić, ale możesz kupić probówkę neonową i wtedy zrozumiesz, że na zerze jest zero Volt. Chyba, że masz usterkę, i jest więcej niż zero - wtedy szybciutko wzywaj elektryka.
Quote:
No ale może być przypadek że lepiej było by nie podłączać tej masy ? Co wtedy ? Nie zakłucało by to pracy tej tokarki/frezarki ? Nie kopała by prądem ? Nie ma to żadnego wpływu na działanie urządzenia ?
Frezarka składa się tylko z silnika, chyba, że to CNC, ale tak czy inaczej, dopóki nie będzie przebicia, frezarka nie powinna mieć napięcia na obudowie, bo to znaczy, że jest uszkodzona lub źle wykonana. Gdyby każdy zakupiony sprzęt mógł sobie kopać prądem, to stare instalacje bez uziomu nie miałyby prawa istnienia. A sam taką instalację (bez uziomu) mam.
Quote: Przepalenie zera czyli awarię instalacji ? To często się chyba nie zdarza a nawet jak już to czy nie ma przed tym zabezpieczenia ?
Tak, jest to awaria, faktycznie, rzadko się raczej zdarza, ale chyba po to ten temat, żeby się przed czymś takim zabezpieczyć. Czy są zabezpieczenia? Zależy, gdzie puści zero, ale raczej różnicówka (RCD) powinna wyskoczyć.
Quote: Owe zaplecze jest w piwnicy bezpośrednio pod licznikiem, są dwie żyły, więc daję puszkę i w tej puszcze podpinam masę do zera. Nie wiem czy wyłącznik różnicowo prądowy nie jest od odcięcia fazy w razie takiego przebicia
Różnicówka odłącza napięcie, gdy popłynie prąd ok. 30mA pomiędzy fazą (za RCD) a zerem PRZED RÓŻNICÓWKĄ, czyli po prostu gdy prąd popłynie przez uziemienie czy przez Ciebie do ziemi.
Quote: Ten elektryk jakie dokładnie pomiary powinien zrobić ?
Powinien zrobić pomiar rezystancji uziemienia na zakopanym przez Ciebie pręcie / wiaderku / bednarce.
Jeszcze jedno - są urządzenia, które kopią prądem gdy są nieuziemione - chociażby komputer. Nie wynika to z jego usterki a raczej z obecności pewnego filtru w zasilaczu komputerowym, który ma dzielnik kondensatorowy między fazą a zerem, z odczepem na uziemienie. Pomiędzy uziemieniem nieuziemionego komputera a jakimś uziemieniem (rurą, czymkolwiek większym metalowym) pojawia się napięcie ok. 100V, przy czym dotknięcie obudowy i uziemienia powoduje delikatne rażenie prądem, choć raczej nie jest to groźne dla życia. Nie próbuj, ale tez nie zdziw się, gdy probówka neonowa pokaże ci fazę między nieuziemionym uziemieniem a tobą.
Dodano po 7 [minuty]: Dodam jeszcze, że u mnie w piwnicy stała kiedyś wtryskarka (niczym nie podłączona) i również robiła za pewnego rodzaju uziemienie - to przez nią zamknąłem obwód z komputerem i wtedy zacząłem interesować się filtrem EMI w zasilaczu komputerowym. Pewnie dziwisz się, dlaczego niektóre nieuziemione elementy powodują przepływ prądu mimo, że nie mają z niczym kontaktu? Na przykład, dlaczego człowiek podłączony pod fazę zostaje porażony mimo, że stoi w gumowych butach? Odpowiedź jest prosta - każdy przedmiot oddzielony izolatorem od potencjału jest pewnego rodzaju kondensatorem - dlatego prąd znajdzie sobie drogę nie przez nogi, a przez oddziaływanie człowiek - Ziemia.