Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel Astra G 1.4 LPG - traci moc bez przyczyny

26 Mar 2012 09:23 5308 8
  • Poziom 8  
    Witam,
    posiadam Opla Astrę II z 2004 roku z silnikiem 1.4 LPG sekwencja
    od jakiegoś czasu zaczynają się z nią problemy. Podczas jazdy traci moc (chodzi na 3 cylindrach) i zaczyna migać pomarańczowy wskaźnik na konsoli.
    Po wyłączeniu zapłonu i uruchomieniu silnika ponownie problem znika na jakiś czas.
    Błędy w komputerze wskazują na wypadanie zapłonu na 1 cylindrze.
    Do tej pory wymieniłem świece i cewkę zapłonową.
    Sprawdzony został wydech, odłączyłem instalację gazową, ale i tak błąd się powtórzył.
    Jeżdżę od jednego speca do drugiego i każdy mnie kasuje, a rezultatów nie widać.
    Teraz niby zdiagnozowano wypalone gniazda zaworów lub uszkodzony moduł sterowania silnikiem.
    Jeśli już ktoś przerabiał coś podobnego w swoim życiu, to proszę o wsparcie w tym temacie.
    Błędy: P0301, 460, 170, 300
    Paweł
  • Poziom 8  
    Witam co prawda posiadam Astrę I (F) ale problem był podobny a sprawcą okazała się sonda lambda podjedź do gazownika i powiedz zeby sprawdził sondę powinien mieć przyrząd ale nie jestem pewien czy nie wystarczy do tego zwykły miernik napięci jeden koniec do - a drugi do sondy i napięcie w określonym przediale się musi mieścić ale to można sprawdzić
  • Poziom 8  
    Wszystkie czujniki zostały sprawdzone różnymi metodami przez miej lub bardziej obeznanych fachowców.
    Jeden z nich nawet stwierdził, że były przedmuchy na kolektorze i wykrywał, że ma za ubogą mieszankę i dawał na maksa paliwka i zalewał świece w ten sposób.
    Wszystkie czujniki przerobione :(
    Dzięki za próbę pomocy.
  • Poziom 8  
    a kopułka i rozdzielacz + kabelki ?
  • Poziom 16  
    Mógłbyś napisać w którym miejscu w ASTRZE G znajduje się kopułka i rozdzielacz?
  • Poziom 9  
    Witam
    napisz jakiej firmy masz instalację gazową i jaki model.
  • Poziom 8  
    pawelmaja napisał:
    Witam
    napisz jakiej firmy masz instalację gazową i jaki model.


    Instalacja LPG raczej tutaj nie jest problemem, ponieważ po jej odłaczeniu (wyjęty bezpiecznik) problem nadal wystepuje, ale jeśli uważasz że trzeba to napiszę

    xhumungus napisał:
    Mógłbyś napisać w którym miejscu w ASTRZE G znajduje się kopułka i rozdzielacz?

    W astrze G jest cewka zapłonowa w kształcie listwy połączona bezpośrednio ze wszystkimi świecami.

    kysio0 napisał:
    a kopułka i rozdzielacz + kabelki ?


    także to pytanie chyba nie wiele wniesie do sprawy :)
  • Poziom 9  
    Ja miałem dwa razy taki problem
    za pierwszym razem problem rozwiązałem wymianą wtrysku gazu ponieważ przepuszczał( wtrysk firmy BRC)
    za drugim wystarczyła wymiana cewki zapłonowej ponieważ padła i też miałem takie same objawy,jeżeli wymieniłeś cewkę i świece i nic nie pomogło to spróbuj z wtryskiem gazu a jak to nie pomoże to gdzieś na forum przeczytałem że problem tkwił w oprogramowaniu pracy silnika
  • Poziom 8  
    Witam ponownie.
    po roku użytkowania tego samego auta stwierdziłem co następuje:
    - problem ustał, ale nie jestem pewien czemu :)
    są dwie wersje - jedna to to ze po prostu przeczyściłem dokładnie styki we wtykach a inna głosi, że komputer w aucie ciągle się uczy i być może komputer od gazu przesłał mu złe dane i potem on to wykorzystywał. piszę w dużym uproszczeniu.
    Tak czy siak wydałem 1000 zł na znachorów, nikt mi nie pomógł a problem rozwiązał się sam.