Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Błąd ochrony systemu Windows?(??)

03 Sty 2005 18:40 2032 13
  • Poziom 12  
    Witam!Mój kumpel ma sprzęt o takiej konfiguracji:Athlon 1800+, 128 DDR, GeForce 4, dysk Seagate 60 GB. Od pewnego czasu nie może w ogóle go uruchomić. Otóż gdy włacza go i zaczyna sie ładowac windows me to pojawia sie Menu Startowe i gdy wybieram Tryb Awaryjny to po momencie wyświetla mu się niebieski ekran z napisem:BŁĄD OCHRONY SYSTEMU WINDOWS, PROSZE ZRESTARTOWAC KOMPUTER. Dodam jeszcze, że gdy wybiore z menu startowego Tryb Normalny to komputer restartuje sie sam i tak w kółko. Wyjąłem dysk i podłączyłem u siebie i normalnie wszystko działa. Co może być nie tak???Proszę o jakies podpowiedzi co do naprawy...pozdrawiam i dziekuje z góry!
    (??) - ozdobnik? [h]
  • Pomocny post
    Warunkowo odblokowany
    ale u siebie podlączyłes tenb dysk jako master?? i z niego system uruchomiles?? jesli tak.. to coś jest nie tak e sprzętem... poprooboj powymieniac... pomiedzy kompami.. pamiec, katre graficzna i jeszcze jakies karty jesli masz... ale ja bym obstawial ze to albo pamiec albo grafika... mialem taki przypadek kiedys i sie okazaoloo ze grafika jest walnieta...
  • Poziom 12  
    U siebie ten dysk podłączałem na Slave. Zmienia to postać rzeczy???
  • Poziom 17  
    A na jakim kompie był instalowany system?
    Jak na Twoim i potem przełożyłeś dysk do kompa znajomego to zapomnij o uruchomieniu okienek.

    Z drugiej strony na ten komunikat z reguły skutkuje tylko :( format. Ale to w ostateczności.

    Pozdro
  • Poziom 12  
    Sysetm był instalowany na kompie kumpla. Co jeszcze mogę zrobić, żeby naprawić ten komputer kumplowi???pozdro.
  • Poziom 39  
    jest jeszcze taka możliwosć :instalacja/nakładka ,i nie z konsoli tylko dalej- jest zapytanie czy naprawić przy użyci klaw. "R"? dać tak
    jednak nie zawsze lubią sie przyjąc ładowane pliki.
    trwa to trochę ale zostaje cała zawartosć dysku i progi ,jak były
  • Poziom 26  
    Sprawdź z dyskietki startowej, czy komp także siada przy starcie. Jeśli tak, to sprawdź czy przypadkiem nie poluzowały się pamięci w slotach.
    Jeśli nie, to masz uszkodzony, któryś z ważnych plików np. rundll.exe, kernel*.* , explorer.exe albo któryś ze sterowników VXD.
  • Moderator Samochody
  • Poziom 12  
    Już wiem, że nie cały dysk jest uszkodzony tylko jedna partycja, bo zacząłem skanować ScanDiskiem(po podłączeniu dysku kumpla do mojego dysku) i pierwszą partycje ScanDisk naprawił do końca a na drugiej sie zaciął i musiałem użyć komendy CTRL+ALT+DEL. Czy jeśli tak sądzę to moje przypuszczenia są słuszne???Czy jest możliwośc przy takim problemi z partycją uszkodzenia innej częsci hardware???I co jezcze moge zrobić???PS-A co do instalacji/nakładki systemu to jest taki problem, bo ja mam Wina 98 SE a kumpel na dysku ma Wina Millenium, więc jesli chodzi o nakładke to najogólniej w jaki sposób to zrobić???Której płytki użyć do tego???pozdrawiam!
  • Poziom 12  
    Tez takie cos kiedys mialem wkolko sie restartowal system bo cos mu pozmienialem recznie w jakims pliku. To zem sie wkurzyl i wogole wylaczylem ten niepotrzebny badziew -> windows file protection, od razu tez dysk zaczyna szybciej chodzic. Juz nie pamietam jak to sie wylanczalo zalezy to od systemu winxp inaczej niz winxp sp1 i winxp sp2. Wystrczy poszukac na google disable windows file protection w skrocie wfp czy jakos tak.
  • Poziom 12  
    Ale kumpel ma system WINDOWS MILLENNIUM...wiec ta opcja odpada:(Czy jest jeszcze jakies wyjscie z tego mojego problemu???pozdro.
  • Poziom 31  
    no to pomagała mi instalacja na nowo - ale zdarzało mi sie to tylko przy przetaktowanym komputerze bądx przy złych ustawieniach grafiki lub ramu w biosie...
    reset biosu i odpal zobacz co bedzie...

    jesli odpalales dysk u siebie na slave to nie mogles z niego odpalic systemu....odpalil sie twoj system i dzialal wiec okej ale odpal jego dysk na master i zobacz czy sie sys odpali
  • Poziom 26  
    Zbynia napisał:
    no to pomagała mi instalacja na nowo - ale zdarzało mi się to tylko przy przetaktowanym komputerze bądx przy złych ustawieniach grafiki lub ramu w biosie...
    reset biosu i odpal zobacz co bedzie...

    jesli odpalales dysk u siebie na slave to nie mogles z niego odpalic systemu....odpalil się twoj system i dzialal wiec okej ale odpal jego dysk na master i zobacz czy się sys odpali


    Lepiej niech nie odpala na swoim! WinME jest wrażliwy na zmiany podzespołów. Jeśli zostanie odpalony na kompie, na którym nie był instalowany, to moze sie najzwyczajniej uszkodzić. Mam na myśli kompy, które różnią się np. płytą główną.

    Tak se myślę, czy przypadkiem kolega właśnie nie odpalił tego dysku jako MASTER na swoim kompie i teraz panicznie usiłuje odzyskać system, niczego nie instalujac? ;-)
  • Poziom 39  
    nakładka dotyczy xp ,nie czytałem uważnie
    wynika koniecznosc być może usunięcia wszystkich partycji i poustawiania na nowo z formatowaniem
    komunikat >błąd ochrony zapisu < przeważnie nie dotyczy kosci pamięci jako takiej ,natomiast warto w biosie ddr timing ustawić :auto,tak samo agp taktowanie sprubuj 2*,4*
    to że był instalowany na innym kompie to nie zagrozi twemu kopowi najwyżej nie odpali .
    natomiast jak sprawdzasz dysk to wypniji wszystkie swoje hd i ten ustaw master