Witam
Czy obiektyw cctv z korekcją aberracji chromatycznej to jest to samo co obiektyw z filtrem ir ?
Czy obiektyw cctv z korekcją aberracji chromatycznej to jest to samo co obiektyw z filtrem ir ?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therecrunky wrote:Juz na pierwszy rzut oka widać że to obiektywy plastic fantastic, obraz rozmyty jak w rosyjskim heliosie na pełnej dziurze
treborsz wrote:Potwierdzam sugestie crunky'ego - kabel satelitarny nie jest kablem dedykowanym do CCTV. Zgodna jest tylko impedancja falowa, natomiast pozostałe parametry są dostosowane do przenoszonego pasma:
- w przypadku CCTV jest to pasmo od 0 (zera; przenoszona jest także składowa stała) do ok. 5, a nawet 10MHz (w zależności od rozdzielczości kamery)
- w przypadku kabla satelitarnego - pasmo zaczyna się od kilku setek megaherców...
...
kasprzyk wrote:Kolego "treborsz" wskaż mi link do przewodu satelitarnego, który przenosi częstotliwości dopiero np. od 300MHz, jakie to parametry dostosowane są do przenoszenia tego pasma ?
crunky wrote:
Marek31415 wrote:A może winna jest sama kamera?
Czy jest to nowa kamera?
Mam kamerę B/W Tayama (inny model) z podobnymi objawami, została zdemontowana po kilku latach pracy na zewnątrz.
Objaw - utrata ostrości obrazu.
Druga identyczna przeleżała ten okres na półce, stąd mogłem porównać obraz i wpływ słońca na trwałość przetwornika.
kasprzyk wrote:Wyraziłem się może nieprecyzyjnie - w przypadku pasma satelitarnego, do którego wykorzystywany jest kabel satelitarny, przenoszone są częstotliwości od kilkuset megaherców. Zatem w moim cytacie słowa "kabla" należy zastąpić słowami "pasma". Zatem pełne zdanie będzie miało następującą formę:Podłączę się do tego wątku (...) Kolego "treborsz" wskaż mi link do przewodu satelitarnego, który przenosi częstotliwości dopiero np. od 300MHz, jakie to parametry dostosowane są do przenoszenia tego pasma ?treborsz wrote:Potwierdzam sugestie crunky'ego - kabel satelitarny nie jest kablem dedykowanym do CCTV. Zgodna jest tylko impedancja falowa, natomiast pozostałe parametry są dostosowane do przenoszonego pasma:
- w przypadku CCTV jest to pasmo od 0 (zera; przenoszona jest także składowa stała) do ok. 5, a nawet 10MHz (w zależności od rozdzielczości kamery)
- w przypadku kabla satelitarnego - pasmo zaczyna się od kilku setek megaherców...
treborsz wrote:Potwierdzam sugestie crunky'ego - kabel satelitarny nie jest kablem dedykowanym do CCTV. Zgodna jest tylko impedancja falowa, natomiast pozostałe parametry są dostosowane do przenoszonego pasma
seba_x wrote:Aby całkowicie wyeliminować problem kamery - wystarczy zamienić miejscami tą kamerę z inną (skoro takowymi dysponujesz).Kamera rzeczywiście pracuje już kilka lat na zewnątrz, ale mam jeszcze kilka takich samych które też pracują na zewnątrz i obraz dają ostrzejszy.
crunky wrote:
Zrobię to za Kolegę, sprawdź sobie parametry np tutaj:
http://www.dipol.com.pl/przewod_koncentryczny_75_om_rg-6_fe-cu_100m__E1232_100.htm
A tu masz przykład tego wynalazku:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=10534109#10534109
Wiem że to chińszczyzna, ale parametry również ma bardzo dobre na papierze nieprawdaż?! Tłumienie znikome!
A nie jest to jednostkowy przypadek.
treborsz wrote:
Wyraziłem się może nieprecyzyjnie - w przypadku pasma satelitarnego, do którego wykorzystywany jest kabel satelitarny, przenoszone są częstotliwości od kilkuset megaherców. Zatem w moim cytacie słowa "kabla" należy zastąpić słowami "pasma". Zatem pełne zdanie będzie miało następującą formę:
- w przypadku pasma satelitarnego - pasmo zaczyna się od kilku setek megaherców.
treborsz wrote:
Nie miałem na myśli kabla, który przenosi częstotliwości dopiero od pewnej częstotliwości! Zamiast wyrywać w demaskatorski sposób zdanie z kontekstu warto ze zrozumieniem przeczytać całą wypowiedź, a szczególnie "inwokację", którą przytoczę jeszcze raz:treborsz wrote:Potwierdzam sugestie crunky'ego - kabel satelitarny nie jest kablem dedykowanym do CCTV. Zgodna jest tylko impedancja falowa, natomiast pozostałe parametry są dostosowane do przenoszonego pasma
treborsz wrote:Co do kabla satelitarnego - czy już sam brak podawania parametrów tłumienia dla częstotliwości np. 5MHz nie zastanawia?
treborsz wrote:
Kabel dedykowany do CCTV ma określone parametry i konstrukcję...
BENO99 wrote:
Witam.
No ale chyba nikt o zdrowych zmysłach nie stosuje przewodu z żyłą Fe.
Przecież ""to"" się nie nadaje ani do SAT ani do CCTV ani do DVBT itp
Zawsze tłumacze klientom ,że ten tani przewód to może posłużyć ewentualnie jako ""linka do wysuszenie prania "" i to tylko raz bo potem będzie już brudny.
Pozdrawiam
kasprzyk wrote:
No i co z Twojej przygody wynika ? Nie używa się przewodów Fe/Cu tym bardziej w CCTV, Ty jako doświadczony instalator powinieneś o tym wiedzieć, kupując nieznane badziewie nie można tylko polegać na skopiowanych tabelkach zamieszczonych przy jego opisie, trafnie skomentował to kolega BENO99.
kasprzyk wrote:
co, producenci tworzą przewód, filtr doskonały, przenosi on tylko częstotliwości np.: od 50MHz ?no pisz dalej, ciekawy jestem kolejnych rewelacji.
crunky wrote:
Tu nie tyle Kolego chodzi o samo tłumienie jako takie, duży wpływ ma impedancja falowa w funkcji częstotliwości! Kabel będzie miał impedancję falową równą 75ohm dla setek megaherców natomiast dla dajmy na to 50Hz będzie zupełnie inna! Bo kto w kablu typowo satelitarnym przejmuje się dolnym pasmem?
crunky wrote:
A swoje i Kolegi treborsz rewelacje poprę artykułem:
(Artykuł pochodzi z http://www.polvision.com.pl/)
Miłej i pouczającej lektury!
Pozdrawiam
kasprzyk wrote:
Kolega to rzecznik użytkownika treborsz?
kasprzyk wrote:No, nawet fajny link podałeś, na potwierdzenie moich wpisów - dokumentują to wykresy: Rys. 1. Zależność impedancji falowej od częstotliwości sygnału i Rys. 2. Przykładowe charakterystyki tłumienności falowej popularnych kabli.