Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

telefon po zalaniu,dziwne objawy.

26 Mar 2012 23:12 4013 3
  • Poziom 10  
    Mniej więcej pół roku temu doszło do przypadkowego zalania,a raczej mocnego ochlapania telefonu-Samsung Wave 533.
    Miałem telefon w kieszeni. po zajściu szybko wyjąłem baterię.Pomimo że telefon wydawał się względnie suchy i miałem nadzieje że w zasadzie nic do środka się nie dostało. odczekałem 2dni przed uruchomieniem.
    Jednak z obawy na utratę gwarancji(która i tak nastąpiła w wyniki zalania).Nie rozkręcałem go a odczekał swobodnie na biurko te dwa dni.

    1 Uruchomienie. wydaje się wszystko ok. w zasadzie ładował się całą noc rano był sprawny. tylko zobaczyłem że bateria spada w strasznym tempie. więc wyłączyłem go jeszcze na jakiś czas.

    2 Uruchomienie. Znowu Uruchomił się bez problemu. jednak pomimo samego szybszego zużycia baterii.(trzyma ok 30godzin) telefon wieszał/wyłączał się po chwili pracowania.a po zawieszeniu ekran nie pozostawał całkiem czarny a delikatnie podświetlony.
    Z racji że już wiedziałem że coś jest nie tak. rozebrałem telefon. i w środku znalazłem spory kawałek zlepionego brudu.na jednym elemencie(taki mały scalak z 6nóżkami-jeszcze raz rozbiorę to postaram się odczytać ze ze chematu dokładnie co to za element)
    Po przeczyszczeniu tego elementu,jak i całej płytki. za pomocą pędzelka i izopropanolu-tak z grubsza bez wanienki)
    Telefon nadal się zawiesza.ale przynajmniej po zawieszeniu ekran w pełni gaśnie.

    Zawiesza się co kilka min. jednak najpierw zobaczyłem że jak mam uruchomioną mp3. to dopóki leci muzyka/nawet wyciszona. telefon działa bez zawieszania. potem odkryłem że wystarczy jakaś aplikacja w tle by telefon się nie wieszał(ale nie na wszystkie aplikacje tak reaguje)

    I w zasadzie tak już pół roku korzystam z telefonu. dopóki aplikacja w tle spokój.
    jednak dalej zużycie baterii w ciągu niecałych 30godzin. wcześniej trzymał po 4/5dni

    Może ktoś ma jakieś rady odnośnie tego? czy i jak dało by się to naprawić?
    Soft zmieniałem 2razy.bez rezultatu. Myślałem nad wymianą baterii? Ale to samo się dzieje jak jest podłączony do ładowarki. i właśnie dziwi mnie ta zależność od uruchomionej aplikacji. Jeszcze początkowo miał problem z sygnałem sms i zapisywaniem do archiwum wysłanych wiadomości. działało kiedy chciało:).Ale teraz już działa normalnie.
  • Poziom 29  
    Widocznie po tym zalaniu nadal jest gdzieś zwarcie. Telefon się nie grzeje?
  • Poziom 39  
    Na początek sprawdzić jaki jest pobór prądu przy działającym fonie. Po tym telefon rozebrać i wymyć kilkakrotnie w wannie ultradźwiękowej. Wysuszyć i wygrzać , poskładać i zobaczyć jaki jest efekt poboru prądu. Jeśli dalej jest taki sam jak był , to powtórzyć operację. Jak dalej jest tak samo , to wymiana tego układu który był zalany oraz sprawdzenie czy któryś z układów nie grzeje się zbytnio. Jeśli tak , to wymiana jego.
    Powodzenia.
  • Poziom 10  
    Rynienka ultra dzwiękowa nie pomogła.
    A nawet pojawiły się dodatkowe objawy w formie kłopotów z zasilaniem. czasami pojawai się komunikat o podłączonym usb. pomimo że go tam nie ma. a czasami nie chce ładować

    Już dokładnie rozpoznałem swój element który wstepnie był oblepiony. w instrukcji jest oznaczony jako U500. a nazwa w katalogu to KTD259BEHD-TR. tylko nie wiele mi to mówi i pomaga;/