Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Domofon cyfral - jaki to typ?

dsrecordss 27 Mar 2012 14:01 2932 7
    dsrecordss
    Level 18  
    Witam,

W nowym mieszkaniu z instalacją cyfral (na zdjęciu) poprzedni lokator zamontował unifon proel który nie działał. Instalacja jest 2 przewodowa. Czy ktoś z was potrafi rozpoznać typ domofonu?
    Zakupiłem unifon taki jak na poniższych zdjęciach i nie działa. Czy to uszkodzenie unifonu czy po prostu jest niekompatybilny z istniejącą instalacją?

pozdrawiam

pg55
    Level 14  
    Witaj
    Nie bardzo wiadomo co kupiłeś.
    Odczytaj nazwę unifonu z nalepki umieszczonej na spodzie podstawy lub zamieść zdjęcie spodu podstawy.
    Kaseta przy drzwiach wygląda na system Bartar.
    Pozdrawiam
    dsrecordss
    Level 18  
    Unifon niestety nie ma oznaczenia z tyłu-kupiłem wizualnie identyczny z unifonem sąsiadki. Załączam wnętrze elektroniki- może to pomoże w identyfikacji. Jeżeli nie da się użyć tego unifonu to mam jeszcze szansę go odesłać i kupić odpowiedni.
    pozdrawiam
    prezes5000
    Level 20  
    Z tego co widzę , to kupiłeś używany. Proponuje odkurzyć i przemyć styki mikroprzełącznika na zdj. nr 2 w lewym dolnym rogu. Sprawdź też czy zwarcie kabelków (chwilowe) spowoduje zadziałanie elektrozaczepu.
    dsrecordss
    Level 18  
    Zwarcie styków uruchamia elektrozaczep. Ponadto jest w nim jakaś modyfikacja - pierwszy przewód z lewej na dole jest dołączony do +sieci a czerwony jest odłączony od + sieci. Podłączenie samego czerwonego do plusa sieci z odłączonym czarnym kablem nic nie daje. Wie ktoś gdzie powinien być przyłączony czarny kabel?
    pozdrawiam
    karl102
    Level 28  
    Tan unifon nie będzie działać to unifon typu TCL.
    Centrala TD1 (ta ze zdjęcia) działa tylko z unifonami typu Bartar.
    dsrecordss
    Level 18  
    Czy dobrym rozwiązaniem jest zakup unifonu z przełączaniem systemów TCL/bartar? czy jednak lepiej kupić bartar.
    :arrow: karl102 jesteś pewien co do tego TD1?
    pozdrawiam
    pg55
    Level 14  
    karl102 wrote:
    Tan unifon nie będzie działać to unifon typu TCL.
    Centrala TD1 (ta ze zdjęcia) działa tylko z unifonami typu Bartar.

Główna płytka na zdjęciu, to nie jest orginalna płytka z jakiegokolwiek unifonu Cyfral.
    Wygląda na ręczną robotę. Ilość elementów może wskazywać, że jest to samodzielnie wykonany Bartar, ale to tylko moje przypuszczenie.
    W tej chwili jest dostępny unifon Cyfralu o nazwie KAJ.
    KAJ to unifon uniwersalny, który będzie działał jako Bartar i jako TCL. Bez jakiegokolwiek przełączania.
    Pozdrawiam.