Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

alarm w garażu a temperatura

Dariusz Wójcik 03 Jan 2005 21:31 3291 11
Buderus
    Dariusz Wójcik
    Level 12  
    witam
    wiem że ten temat był wielokrotnie na forum,ale wszystkie opisy alarmów które tam zostały proponowane mają zastosowanie od 0 do 40 stopni Celsjusza a garaż nie jest ogrzewany
    proszę o konkretne rozwiązania dla mnie marka typ,
    - chcę zamontować jakiś prosty system alarmowy -tani,
    -garaż jest w ciągu 10 garaży, ma napięcie 230 V ma pierwsze drzwi drewniane a drugie metalowe, chciałbym aby alarm włączał się gdy ktoś otworzy pierwsze drewniane-w poniższym przykładzie wyłącznik z drzwi auta
    -zastanawiałem się nad alarmem samochodowym- na mrozie też działa
    jaki czujnik ruchu zastosować gdyby ktoś chciał wejść przez dach i jeszcze jedno jak najkorzystniej zasilić taki alarm czy zastosować transformator z 230 na 12V (jaki?) czy przez akumulator ,prostownik i jakiś regulator ładowania? tu nie mam pojęcia proszę o gotowe rozwiązanie dziękuję z góry za pomoc
  • Buderus
  • Helpful post
    Danieloos
    Level 25  
    Witam,mam sąsiada który ma właśnie założony od 3,4 lat alarm samochodowy w garażu"TIGER" i zasila go akumulatorem,akumulator doładowuje co 2 miesiąc,posiada wyłączniki drzwiowe,kiedyś miał tam ultradzwięki, ale powodowały mu bezpodstawne włączanie alarmu (Deszcz grad)a jak zmiejszył czułość to były bez użyteczne poprostu garaże mają dużą przestrzeń.
  • Buderus
    Zbysław
    Level 24  
    Kogo ten alarm ma informować? Tylko wycie na dachu? Jak daleko mieszkasz od garażu - może powiadomienie radiowe?

Pomysł z alarmem samochodowym dobry, jeżeli samochód opuszcza garaż codziennie lub conajmniej raz na tydzień, to zasilanie można wziąć z samochodu, chyba że chcesz aby alarm działał zawsze. To wtedy mały akumulatr żelowy w pracy buforowej z odpowiednio dobranym zasilaczem (może być używany akumulator samochodowy).
    zbyslaw
    Level 13  
    Może poprostu normalny alarm np. Ca-5 firmy SATEL, rozwiąże to wiele problemów. Kontrola ladowania, powiadamianie, idt... A przeciętny PIR pracuje od -20 do +50 stopni, więc niema obawy. Pozdrawiam
    koppers
    Level 13  
    A co do porzedniej wypowiedzi to chyba trudno zrobić powiadomienie z CA-5 ? Jeśli odległości nie są bardzo duże to może RP-500 ELMESA?
    Pozdrawiam.
    Dariusz Wójcik
    Level 12  
    witam
    proszę sprawdziś na stronach elmesu i satela temperatura pracy od 0. więc nie wiem czy się sprawdzi
    sąsiadowi wycieli w drzwiach otwór50x50 cm weszli i dzwi otworzyli od środka także bez czujników to chyba nie przejdzie.
    zastosuję alarm samochodowy i mam 1 wolny akumulator ale niechcałbym doładowywać go co jakiś czas, wolałbym go podłączyć pod ...? jak podłączę pod prostownik i będzie ciągle doładowywał to się woda zagotuje. czy sa jakieś urządzenia takie jak automat w samochodzie które włączą napięcie aby doładowć akumulator, a po naładowaniu wyłączą
    lub z zasilacza 230 na 12V a gdy brakie napięcia to dopiero ciagnie z akumulatora
    pozdrawiam
    Danieloos
    Level 25  
    To podłącz ten alarm pod akumulator dodatkowo zrób zasilacz 12V i podłącz go na stałe pod akumulator tylko przez rezystor może 1kΩ według mnie powinno to przejść,jak akumulatorowi coś będzie brakować do sie będzie powoli doładowywał,tak myśle,a jak się myle to prosze mnie poprawić.
  • Helpful post
    Zbysław
    Level 24  
    W samochodzie nie ma automatu odłączajacego akumulator od alternatora po naładowaniu, prąd przestaje płynąć na zasadzie praw elektrotechniki.

A wracając do tematu - jeżeli ustawisz prąd ładujący na 50 mA, to akumulatorowi nic się nie stanie, będzie ciągle doładowywany. Prąd można ograniczyć eksperymentalnie przez włączanie między prostownik i akumulator (szeregowo) małej żarówki 12V o mocy 1...5W.

Przeczytaj mój pierwszy post (Zbysław przez duże Z)

Zbysław wrote:
    Kogo ten alarm ma informować? Tylko wycie na dachu? Jak daleko mieszkasz od garażu - może powiadomienie radiowe?

Czy nie chcesz tego alarmu niewielkim kosztem rozbudować?

pozdrawiam
    Zbysław
  • Helpful post
    krzys-iek
    Level 20  
    nawet prosty alarm z kitów do lutowania sie nada, z zasilaczem i akumulatorem do metalowej obudowy wpakuejsz i sam bedzie sie podgrzewał, wszelkie satele i inne cuda maja lcd w manipulatorach to moze przez to <0C im szkodzi. Olać akumulator od auta, za 30zl masz mały 7Ah żelowy i szczelny, w sam raz sie nada... zwykly pir od alarmu tez bedzie chyba dobry, do tego moze czyjnik drgan na drzwi i krancowki. Calosc licze ok 150zl.
    Dariusz Wójcik
    Level 12  
    witam
    teraz rozważam jeszcze pójscie do sklepów i zakup odpowiedniego kita do lutowania -wydaje mi się że to powinienem zrobić, ale boję się że mogą byc problemy ze złym moim montażem- .tam mi napewno doradzą zasilacz i akumulator jezeli miało by to kosztować ok 150 zł to może być.

Panie Zbysławie moj garaż jest oddalony ok. 500m ale obok niego stoi blok więc wydaje mi sie że sam alarm odstraszy złodzieja.
    Myślę że wyborę tak jak doradzałeś alumulator żelowy i odpowiedni zasilacz, mam nadzieję, że w sklepie powiedzą jak połączyc akumulator z zasilaczem -nie jestem elektronikiem- raz zagotowałem wodę w akumulatorze podczas ładowania tak więc boję się o przeładowanie, ale może przesadzam

i jeszcze jedno pytanie - praca buforowa to, że alarm będzie podłączony pod akumulator i jednocześnie akumulator będzie doładowany niewielkim prądem przez zasilacz i czy to nie spowoduje przeładowania akumulatora
    i czy podłączenie na stałe prostownika do akumulatora nie zaszkodzi prostownikowi, mam na mysli akumulator samochodowy może te pytania sa smieszne ale to nie jest moja działka

pozdrawiam wszystkich
  • Helpful post
    krzys-iek
    Level 20  
    Dariusz Wójcik wrote:
    witam ....

i jeszcze jedno pytanie - praca buforowa to, że alarm będzie podłączony pod akumulator i jednocześnie akumulator będzie doładowany niewielkim prądem przez zasilacz i czy to nie spowoduje przeładowania akumulatora
    i czy podłączenie na stałe prostownika do akumulatora nie zaszkodzi prostownikowi, mam na mysli akumulator samochodowy może te pytania sa smieszne ale to nie jest moja działka

pozdrawiam wszystkich

witam, kit do zlutowania to grosze... AVT.com.pl mial taki do zlutowania i do garazu specjalnie ale 500m to duzo, wiec robisz tylko wyjca bez powiadomienia Ciebie?

Kit powinien miec odpowiedni obwod i nie przeladuje, spokojna glowa, zreszta alarm w garażu a temperatura prosta ladowarka buforowa do akumulatora z przerobionego kitu AVT. Podlaczasz do zasilacza ok 17V i nie przladuje i nie spali akumulatorka. Tylko jak niski garaz to gdzie dasz syrene? Siekiera walnie dres w nia i koniec... moze jakas radiowka?
    Dariusz Wójcik
    Level 12  
    witam
    dzieki Krzyś-ek za pomoc, spróbuję zakupić kita i będę działał,
    alarm ma byc straszakiem dla złodzieja, który chciałby zwinąć mi np. oponki zimowe, bo co można ukraść z garażu. Sąsiadowi -co pisałem wyżej- jak wycieli blachę na dzwiach wiedzieli po co idą - facet ma sklep komputerowy i w garażu trzymał komputerki!!! syrenkę umieszczę w dymniku a sam alarm chcę zrobić dyskretnie żeby potencjalnego złodzieja zaskoczyć. jeżeli będzie próba włamania to pomyślę o poważniejszym alarmie, ale mam nadzieję że nie bedzie.
    jak zrobię to dam znać
    pozdrawiam