Witam mam taki mały problem. Posiadam 4 ogniwa z lampek ogrodowych. Każde daje 2,1V do 2,4 V i ok. 20mA - 30mA. I chciałbym z tego zrobić ładowarkę/zasilacz z napięciem 5V. Z tego co szukałem wiem, że chyba trzeba zastosować jakiś stabilizator, ale nie wiem jaki i jak co połączyć. Chodzi mi oto żeby bez względu jakie bedzie mocne słońce, jak jasno świeciło, zawsze pozostawało 5V. I teraz druga część problemu. Chciałbym zrobić ładowarkę akumulatorów Li-Ion (1020mAh od telefonu nok..). Chodzi mi o taką najprostszą, podłączam 5V i ładuje (wiem że teoretycznie ładowanie akumulatorów tego typu odbywa sie w dwóch jakiś fazach, ale mi chodzi o najprostszą, tak żeby się nie uszkodziły). Chodzi o to, że ta ładowarka ma być zasilana albo z usb w kompie, albo solarnie. (Tylko prosiłbym odpowiedzi osób, które są pewne, że wiedzą jak to zrobić)
Więc podsumuwując prosiłbym o dwa schematy: jeden jak połączyć te ogniwa, a drugi jak zrobić prostą ładowarkę aku. Li-Ion na 5V.
Tylko na koniec dodam, że słabo znam się na elektronice więc prosiłbym o w miarę proste wyjaśnienie i dokładne (żebym się może też czegoś więcej nauczył).
Z góry dziękuje za wszelkie starania w odpowiedzeniu na moje pytania.
Więc podsumuwując prosiłbym o dwa schematy: jeden jak połączyć te ogniwa, a drugi jak zrobić prostą ładowarkę aku. Li-Ion na 5V.
Tylko na koniec dodam, że słabo znam się na elektronice więc prosiłbym o w miarę proste wyjaśnienie i dokładne (żebym się może też czegoś więcej nauczył).
Z góry dziękuje za wszelkie starania w odpowiedzeniu na moje pytania.