Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Antena Televes Dat 75 Boss jaki zasilacz

bogdanzieba 28 Mar 2012 15:40 8052 17
    bogdanzieba
    Level 29  
    Witam jestem zainteresowany zakupem antenki Televes Dat 75 Boss celem odbioru DVB-T w województwie podkarpackim. Dokładnie chodzi o MUX-1 i MUX-2 z Suchej Góry. Odległość 75 km, moc nadajnika 18,2 kW, więc mała.

Profil terenu:

Ponadto na mapie zasięgu moja miejscowość jest na "żóltym tle", więc potrzebuję bardzo dobrej antenki do odbioru z Suchej Góry. Sąsiad ma na dachu ATX-91 ze wzmacniaczem i ma problemy z odbiorem z Suchej Góry.
    Widziałem, że operator kablowy w mojej miejscowości ma zamontowane antenki Televes DAT 75 na Suchą Górę, więc musi mu to działać.

I znalazłem, że firma Televes ma dwa dedykowane zasilacze do tych anten 12V i 24V i nie wiem jaki kupić co polecacie?

Warto w ogóle "pchać" się w taki zakup bo antenka kosztuje z 300 zł i ok. 100 zł zasilacz.
  • Helpful post
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

Zakup "zwyczajny/popularny" zasilacz +12V/100mA albo +12V/150mA a będzie OK.

Tu masz dla przykładu - co i jak - :
    http://www.dipol.com.pl/zasilacz_wzmacniaczy_antenowych_zs_12v_100ma_D0010.htm
    i z regulacją napięcia
    http://www.dipol.com.pl/zasilacz_wzmacniaczy_antenowych_zs_12v_100ma_z_regulacja_D0015.htm

Musisz wiedzieć, że każdy wzmacniacz płytkowy pobiera prąd (przy napięciu +12V) około od 30mA do (nieliczne) 90mA .

Zobacz, że tego typu anteny o bardzo podobnych parametrach są już w sprzedaży po znacznie niższej cenie np. :
    http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_uhf_dipol_44-21-69_tri_digit_eco_A2660.htm

Pozdrawiam.
    bogdanzieba
    Level 29  
    Czyli wydatek ok 100 zł za zasilacz dedykowany dla Televes dat 75 Boss jest wyrzucony w błoto? Warto przy moim profilu terenu, odległości i mocy nadajnika szukać odbioru z Suchej Góry?

Dodano po 5 [godziny] 57 [minuty]:

Akurat antenkę Tri Digit już mam skierowaną na św. Krzyż. Antenka jest z symetryzatorem o TAKĄ. Odległość do św. Krzyża 69 km ale tam moc nadajnika 50 kW. Na dekoderze STB Wiwa HD-90 pokazuje siłę i jakość sygnału prawie 100%. Profil terenu taki:

Z uwagi na słabą moc nadajnika w Suchej Górze, chciałbym kupić najlepszą antenkę, która umożliwiłaby mi stabilny odbiór MUX-1 i 2 z tego nadajnika.

Pytanie czy warto wydawać tyle kasy, czy kupić po prostu drugiego Tri Digita lub UHF200 Maximum i dołożyć jakiś wzmacniacz.
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    bogdanzieba
    Level 29  
    No tak też myślałem a teraz pytanie która:

1/ Tri Digit
    2/ UHF 200 Maximum
  • Helpful post
    seba65310
    Level 21  
    Teoretycznie to Maximum ma lepszy zysk, ale ma małą jak dla mnie wadę tzn. nie jest kompatybilna z zwykłymi symetryzatorami i przedwzmacniaczami. Dipol aktywny to koszt około 35zł, dla Tri Digit jest to koszt kilku złotych.
    bogdanzieba
    Level 29  
    Wzmacniacz kupiłem TAKI i planuję go zamontować do UHF200 i poszukać sygnału z Suchej Góry. Do tej antenki planuję użyć TAKIEGO zasilacza. Jak się nie uda spróbuję z Televes Dat75 Boss.

Ale wrócę do dedykowanych zasilaczy dla antenki Televes Dat 75 Boss, znalazłem dwa 12V i 24V:

1. TAKI
    2. TAKI

Ktoś mi napisał, że ten 12V to jednocześnie zasilacz i wzmacniacz a 24V to sam zasilacz. Prawda to?
  • Helpful post
    seba65310
    Level 21  
    Jest to nie prawda, bo zasilacz nie może być wzmacniaczem, on tylko daje "prąd" do wzmacniacza itp.
  • Helpful post
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

To ja także z serii - jest to nieprawda :
    (z 1-szego linku do zasilacza) - cytat :
    -----
    Domowy zasilacz serii picokom 220 mA 12 Vdc Easy F firmy Televes.
    Wysoka wydajność zasilacza.
    Ultra kompaktowa konstrukcja.
    40 % mniejsze zużycie energii.

Napięcie wyjściowe: 12,5V
    Napięcie sieciowe: 230V
    Maks. Prąd wyjściowy: 200mA
    Min. Prąd wyjściowy: 30mA

-----
    I wyjaśnienie :
    220mA ≠ 200mA
    12V ≠ 12,5V
    Min. Prąd 30mA - Abstrakcja

Omijałbym taką reklamę z daleka. :cry:

Pozdrawiam.
    bogdanzieba
    Level 29  
    To w jakim celu Televes wytworzył dwa rodzaje zasilaczy? 12V i 24V.
  • Helpful post
    seba65310
    Level 21  
    Niektóre urządzenia może pracują tylko na 24V, a może to po prostu chwyt marketingowy.
    zawi_pl
    Level 2  
    zasilacz 24V ma wbudowane 2 wyjścia na 2 telewizory.
    zasilacz 12V ma jedno wyjście.
    andrefff
    Level 36  
    Ja mam w domu całą instalację opartą na Televesie łącznie z multiswitchem, nakupowałem też zasilaczy do multiswitcha i do anteny. Jak się okazało (przypadkowo oczywiście) żaden z nich do niczego nie jest potrzebny. Wystarczyło, że podpjąłem dekoder z N-ki i wszystkie zasilacze poszły do kartonu i czekają na lepsze czasy.
    zawi_pl
    Level 2  
    Niepotrzebnie kupowałeś zasilacz do anteny. Każdy nowy mswitch televesa od 5x8 w góre ma możliwośc podania 12V do anteny.

Zasilacz do multiswitcha jest potrzebny. Mswitch televesa może brać zasilanie z tuner sat, ale nie działa wtedy kanał naziemny tylko satelita. Do naziemnego potrzebny jest zasilacz 1,6A.

Więcej info tutaj: Multiswitch Televes
    andrefff
    Level 36  
    Jeżeli mówię, że żaden nie jest potrzebny, to nie jest. Bez zasilacza działa i naziemna i satelitarna.
    gugol
    Level 13  
    Witam
    Działa do momentu kiedy tuner satelitarny wystawia napięcie. Jeśli będziesz używał tunera który w stanie czuwania nie podaje napięcia na głowicę sat ( w twoim wypadku na multiswitcha) to multiswich nie "puści" sygnału z anteny naziemnej - wtedy wyjmiesz zasilacz z pudełka i po sprawie :D
    marselus
    Level 12  
    Witajcie !
    Co do napięć zasilania od 12 V do 24 V - stosowany jest szeroki zakres napiąć zasilających ze względu na to że anteny Televes, mogą pracować z różnymi urządzeniami 'obrabiającymi' sygnał naziemny (przemiennik, wzmacniacz selektywny, wzmacniacz abonencki, wzmacniacz Masztowy)
    Urządzenia te mają różne poziomy zasilania - np. niektóre wzmacniacze masztowe mają napięcie zasilanie 24 V. Są tez wzmacniacze masztowe pracujące z tunerem satelitarnym - wtedy zestaw wzmacniacz + antena DAT zasilane są napięciem - raz 13 V raz 18 V.
    Antena musi mieć możliwość pracy z różnymi napięciami zasilającymi.

Jeśli chodzi o dobór dobrego zasilacza do anten DAT (HD, 75), to kluczową sprawą jest to żeby obciążony prądem zasilacz dawał napięcie większe niż 11,7 V.
    Zdarza się że chińskie "zasilacze 12 V", obciążone prądem 40 mA, obniżają napięcie wyjściowe nawet do 10,5 V - to jest problem we współpracy z systemem BOSS w antenach DAT.
    ArtMedia
    Level 27  
    Witam serdecznie.

bogdanzieba wrote:
    ...
    Ktoś mi napisał, że ten 12V to jednocześnie zasilacz i wzmacniacz a 24V to sam zasilacz. Prawda to?

Tak to prawda. Wersja 12V (model 5605) ma wbudowany także wzmacniacz 20dB. Można go wyłączyć przełącznikiem z tyłu obudowy.
    Wersja 24V (model 5795) go nie ma.
    Oba natomiast maja wbudowany rozgałęźnik.
    Pozdrawiam.