Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

orion N300E - V - nie przyjmuje tasmy

olo-eu 04 Jan 2005 00:54 2167 12
e-mierniki
  • #1
    olo-eu
    Level 18  
    macie moze jakies propozycje od czego zaczac ? nie przyjmuje tasmy recznie jak ja wkrece silniczkiem od windy to jest ok - nie chodzi zbyt ciezko. dziala wlaczanie standby i nawet repeat ;) reszta uwalona. po wciagnieciu recznym kasety i probie ejectowania takze zero reakcji. przy probie wsadzenia kasety nie wychodzi ze stanu standby. (tak jakby nie widzial ze kaseta jest wkladana)

    pozdro
  • e-mierniki
  • #2
    S.A.
    Level 17  
    Moi zdaniem rozzerowany mechanizm. Wymień paski , zregeneruj przełącznik funkcji, wyzerój mechanizm. Powinno pomóc. A jak nie to powalczymy dalej.
    Pozdrawiam.
  • #3
    olo-eu
    Level 18  
    zmierzylem napiecie na diodzie d01 ( ta 2 stronna diodka na plytce z przelacznikiem funkcji - 0V. po wlaczeniu power silnik napedu glownego zaczyna sie krecic ( tak jakby chcial przewijac) konczy krecic i przechodzi w standby. wlozenie kasety nei powoduje wyjscia ze standby - paski wymienione a przelacznik funkcji sprawny (mierzylem przejscia i pasuje) co do zerowania nie znam fabrycznych ustawien :/

    pozdro

    poprawka pojawilo sie napiecie na diodzie stycznik FL sprawny po probie wsuniecia kasety wychodzi ze standby ale dalej nie wciaga winda kasety (silnik od windy nie dostaje napiecia)
  • #4
    ul1002

    Level 35  
    Silnik uszkodzony ,lub układ sterujący silnikiem.,albo kompletny bałagan po włascicielu czyli tasmy uszkodzone ,wyłamane czujniki ,co tylko chcesz.
  • e-mierniki
  • #5
    S.A.
    Level 17  
    Przełącznika funkcji miernikiem dobrze nie prześwietlisz (rozebrać, przeczyścić , nasmarować). Co do zerowania mechanizmu to nie mam ani obrazka ,ani opisu. Będzie to mniej więcej tak. Od spodu mechanizmu przy szufladzie jest koło zębate i jest na nim znak ,który musi się zgrywać z nacięciem na metalu szasi. Zapomniałem dodać -kaseta ejekt i wtedy ustawiamy. W momencie ustawiania spodu dobrze jest zdjąć pasek napędzający kieszeń. Naprawiłem tych modeli już chyba kilka setek i uszkodzenia elektroniki były sporadycznym przypadkiem.
    Pozdrawiam.
  • #6
    olo-eu
    Level 18  
    no to powiem tak WSTYD SIE PRZYZNAC upalona sciezka od ukladu BA6239A do gniazda wiazki ktora biegnie do plytki na mechanizmie ale to nei wszystko kasete wciaga poczym odrazu ja wyzuca (ten znaczek to jakby byl przesuniety o 1 zabek na kolku zebatym - to musi sie idealnie zgrywac tak ? )

    pozdro
  • #7
    ul1002

    Level 35  
    No teraz to może być kwestia ustawienia mechanizmu lub ciągle czujników opto .

    W ustawieniach mechaniki musi sie zgrywać idealnie.
  • #8
    olo-eu
    Level 18  
    no i mam problem z ta mechanika co ustawie ta glowna zebatke to ona zawsze po zakonczeniu cyklu jest przesunieta o 1 zabek za daleko (wzgledem chasis) i znowu winda oposci kasete i znowu ja wypluwa.....

    pozdro
  • #9
    mirekel
    Level 18  
    wymień elektrolity w przetwornicy M.D.
  • #10
    olo-eu
    Level 18  
    a moglbym tak konkretniej poprosic ? o ktore elektrolity ci chodzi ? (ja w vcr prawie nie siedze tylko obiecalem kumplwi to naprawic...)

    pozdro
  • #11
    mirekel
    Level 18  
    ponieważ schematu nie mam i odtwarzacza też już nie będzie to trudne.Ale tam ich dużo nie ma.
    wymień wszystkie na wtórnej stronie trafa zasilacza.Od 1,10,47,100,470mikrofaradasą one na napięcia nieduże rzędu 16 do 25V.
    NAPEWNO DASZ RADĘ .Ja je wylutowuję i mierzę.
    Jeżeli nie masz miernika wywal je wszystkie.
    Nie pamiętam ,ale ich tam wymieniłem około 5 szt.
  • #12
    Jan.dg
    Level 21  
    tu nie jest winny zasilacz tylko przelacznik rodzaju funkcji jeszcze wyczysc foto diode nadajaca na srodku i odbierajace po bokach nie wiem moze jest jakas krancówka wlozonej kasety na boku kieszeni.Mialem to samo i bylo to co napisalem wczesniej
  • #13
    olo-eu
    Level 18  
    nie no miernik mam nie ma probelmu ale mi sie wydaje ze to nie zasilacz a raczej fototranzystory polecialy :/ pobawie sie z tym jakby co dam znac