Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowanie oświetleniem i wentylacją - czujki ruchu a opóźnienie

serwisor 29 Mar 2012 16:42 3980 3
Optex
    serwisor
    Level 29  
    Witam.

Mam do przerobienia instalację zasilającą oświetlenie i załączającą stycznik.

Obecnie oświetlenie pomieszczeń włączane jest zwykłym włącznikiem ściennym, wraz z włączeniem następuje załączenie stycznika w pomieszczeniu oddalonym o jakieś 50m i zasilenie wentylatora dachowego 3,5kW umieszczonego nad pomieszczeniem i połączonego z wpustami wentylacyjnymi w suficie podwieszanym.

Chciałbym zamontować czujkę ruchu, najlepiej sufitową, która powinna obejmować całe pomieszczenie (3x3m), tyle, że może powstać dłuższa chwila w której człowiek myjący ręce nie ruszy się, więc oświetlenie by się wyłączyło, w związku z tym podłączyłbym w tym układzie automat schodowy z przeciw blokadą a załączenie oświetlenia odbywało by się przez stycznik, żeby dłużej wytrzymały wszystkie elementy układów.

Teraz moje pytanie, czy mam racje myśląc że:
    załączenie czujki powodowało by przekazanie sygnału na schodówkę, rozpoczęło by się odliczanie czasu schodówki.
    Jednocześnie na PIR ustawił bym jak najkrótszy czas, żeby w momencie nie wykrycia ruchu, a za chwilę wykrycia go ponownie odliczanie zaczęło by się od nowa.

Czy mam rację ? czy jednak wymagało by to innego spięcia elementów, bądź zupełnie innych elementów.

Może robiliście, lub robicie coś takiego i podzielicie się doświadczeniami ze swoich prac.

Pozdrawiam
    Mateusz.
  • Optex
  • Optex
    serwisor
    Level 29  
    Cześć, dzięki za zainteresowanie tematem.

Rozumiem, że twoim pomysłem jest spięcie dwóch czujek w celu sterowania jednym stycznikiem?

Ogólnie oświetlenie tych pomieszczeń jest dość specyficzne, dlatego że następnym pomieszczeniem są toalety, więc czujka ruchu nie wykryła by ruchu w kabinach, bo zabudowane są do samego sufitu.

Wracając do pierwszego z pomieszczeń, myślę że układ zbudowany na wcześniej wspomnianych elementach będzie działał prawidłowo, i tu pytanie czy mam rację czy mi się wydaje ...

Koszta pokryje firma, ja mam za zadanie wprowadzenie tzw oszczędzania energii, na chwilę obecną sprawa wygląda tak, że nieraz to światło świeci się cały dzień, bo pracownicy mają "gdzieś" sprawę prądu, a jest to jeden z większych kosztów miesięcznych.

Na 2 klatkach schodowych zamontowałem już przekaźniki bistabilne z opóźnieniem wyłączenia, w miejsce zwykłych bistabilnych MG które były.
    http://www.fif.com.pl/produkt/26/256

Te zdają egzamin, aczkolwiek zastanawiam się jak długo wytrzymają, czy nie przełączyć tego przez dodatkowy stycznik.

Dlatego też wolałbym nie podłączać automatu schodowego i czujki ruchu bezpośrednio do oświetlenia, a właśnie przez stycznik.
    serwisor
    Level 29  
    Więc:
    Znalazłem rozwiązanie o które mi chodziło.
    sterownik czasowy F&F model PCS 519 Duo Program: H.

Załączenie układu następuje po podaniu napięcia i realizowane jest przez czas t1 po czym następuje odłączenie układu.

W momencie podania impulsu trwającego czas t2 układ czeka t2 a po zaniku imp. odmierza t1.

Czyli czujka wykrywa ruch - impuls o czasie t2 wchodzi na PCS, czeka do zaniku i odmierza czas t1 po czym wyłącza oświetlenie.