Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaka pralka (Electrolux lub Siemens) do 1200 zł.?

mucha86rj 29 Mar 2012 20:26 15051 16
SterControl
    mucha86rj
    Level 2  
    Witam.

Czeka mnie w najbliższym czasie kupno pralki 5 - 6 kilowej (limit to ok 1200-1300 zł.) Wstępnie po przeczytaniu sporej ilości opinii zawęziłem pole poszukiwań do Electroluxa i Siemensa.W związku z tym mam kilka pytań. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie odpowiedzi i wskazówki

1) Czy ktoś może wie coś na temat poniższych modeli (wstępnie te 4 wpadły mi w oko)
    - Electrolux EWP 126300W
    - Electrolux EWS 125210A
    - Electrolux EWP 106200W
    - SIEMENS WM 12A262PL

Oczywiście jeśli ktoś wie o innych modelach godnych polecenia w tym przedziale cenowym to chętnie przeczytam wszelkie sugestie.

2) Jak rzecz się ma z wymienianiem łożysk w powyższych modelach? Z tego co czytałem wielu producentów stosuje obecnie strategię, że użytkownik zmuszony jest wymieniać cały bęben w razie awarii. Obawiam się, że pewnie w tych 4 modelach jest podobnie. Jeśli tak - czy zatem orientuje się ktoś, jakie modele Electroluxa lub Siemensa w tym przedziale cenowym posiadają wymienne łożyska? (o ile w ogóle takie są).

3) Czy warto zainteresować się pralką bez wyświetlacza? Zawsze byłem zdania, że im mniej elektroniki tym lepiej dlatego poszukałem trochę wśród modeli bez wyświetlacza. Nie wiem jednak na ile ten szczegół jest wart rozważenia w pralkach, które tak czy siak w dzisiejszych czasach zapewne są naszpikowane elektroniką.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam
  • SterControl
    MieleSuper
    Level 12  
    Pralki Siemens serii A są najtańszymi wyrobami tej firmy - i zbiorniki mają bankowo nierozbieralne (klejone). Natomiast te z serii E są rozbieralne, tyle że >1200 zł więc raczej nie dla Ciebie. Jednak Bosch/Siemens to, jeżeli dobrze pamiętam, jedyny koncern, który robi jeszcze rozbieralne zbiorniki. Pralki o oznaczeniu "PL" na końcu są produkowane w łódzkiej fabryce Bosch/Siemens. Natomiast co z E-luxem? Ten też trzyma długo, jest funkcjonalny (modele z Time Managerem) ale jak siądzie, to katastrofa. Części trzeba sprowadzać (prawie?) zawsze z "drugiego końca świata" - długi czas czekania i cena prostej naprawy może wynieść nawet 1000 zł, lub więcej! (np. te nieszczęsne łożyska, są nierozbieralne). Jeśli gdzieś się pomyliłem (choć w to wątpię), to proszę to naprostować.
    Dziękuję za uwagę
    MieleSuper
    Anonymous
    Level 1  
  • SterControl
    mucha86rj
    Level 2  
    Dzięki wielkie za odpowiedzi. Te informacje mi w miarę rozjaśniły temat. Czytałem też tu na forum, że niektórzy polecają Gorenje. Ale jakoś mało jest w necie ogólnie o nich informacji, zdecydowanie częściej pisze się własnie o Siemens/Bosch i o Electroluxie. Czy rzeczywiście Gorenje to marka godna polecenia? Z tego co wiem, Gorenje też ma chyba rozbieralne bębny.
    Anonymous
    Level 1  
    ~wac
    Level 21  
    Electrolux EWF 127413 W jest godna polecenia.Osobiście testowałem.Pojemna i cicha.Polecam
    ziutek-gk
    Level 11  
    ~wac wrote:
    Electrolux EWF 127413 W jest godna polecenia.Osobiście testowałem.Pojemna i cicha.Polecam

A jak zachowuje Cię się ten Elektrolux przy wirowaniu na 1200obrotów ? Jak bardzo skacze ?
    ~wac
    Level 21  
    Tzn. ? jak skacze? Stoi stabilnie .Jest troche głośna ,ale na 1200 obr. Tak pozatym kultura pracy jest wysoka jak na pralke za takie pieniądze. Każda pralka na 1200 obr. - 1600 obr. jest troche głośniejsza ,ale to raczej krótka chwila ( może z 5 minut)
    mucha86rj
    Level 2  
    my41s wrote:
    mucha86rj wrote:
    Czy rzeczywiście Gorenje to marka godna polecenia?

Godna polecenia :)

Znasz może jakieś konkretne nazwy modeli Gorenje, które mieściły by się mniej więcej w tym przedziale cenowym, a na które warto zwrócić uwagę?
    ~wac
    Level 21  
    Gorenje WA 60149 , WA 72125, WA 70129 , W7423
    zwykły człek
    Level 20  
    Teraz w Neonecie masz fajne pralki w promocji:
    1) PFD-1237 po 1149 zł., wymienialne łożyska, time manager, A++, 7 kg.
    2) WM12E47APL po 1299 zł, też 7 kg i A++
    Ta pierwsza tańsza w serwisowaniu, a dodatkowo możesz sobie dokupić 5 lat gwarancji na stronie producenta za nieduże pieniądze.
    ziutek-gk
    Level 11  
    ~wac wrote:
    Tzn. ? jak skacze? Stoi stabilnie .Jest troche głośna ,ale na 1200 obr. Tak pozatym kultura pracy jest wysoka jak na pralke za takie pieniądze. Każda pralka na 1200 obr. - 1600 obr. jest troche głośniejsza ,ale to raczej krótka chwila ( może z 5 minut)

no np mój ELECTROLUX EWS 125410 A na 1000obr (1200 jeszcze nie testowałem) podczas wirowania strasznie rzuca go na boki, że z pralki wszystko spada i niby wypoziomowany jest i to mnie trochę rozczarowuje w nim.
    ~wac
    Level 21  
    A może zapomniałeś ją odblokować? Na boki to rzuca mojego starego Polara jak się wyjątkowo źle pranie poukłada
    ziutek-gk
    Level 11  
    Jakbym jej nie odblokował to bęben by nawet nie ruszył. Wszystko jest odblokowane zgodnie z instrukcją.
    mucha86rj
    Level 2  
    Trochę minęło już czasu od mojego pierwszego postu w tym temacie, kupno pralki trzba było odłożyć z różnych powodów. Ale teraz temat znowu powrócił. Zdecydowałem się albo na Gorenje albo na jakiegoś Bosha z serii WAE, jak polecił my41s. Z tymże modele 5 kg albo 5,5kg. 6 kilowe i 7 kilowe odpadają. Co do Bosha jeszcze nie zrobiłem rozeznania cenowego, natomiat mam pytanie odnośnie Gorenje. Jest trochę modeli tej firmy w sklepach Saturna i ewentualnie tam planuje zakup.

1) Czy macie może jakieś doświadczenia lub wiedzę na temat tych modeli?
    a) Gorenje WS 50149
    b) Gorenje WS 50129 S
    c) Gorenje WS 50149 S

2) I pytanie drugie: czy orientuje się ktoś czy są z Gorenje wśród pralek 5 kg lub 5,5 kg jakieś modele, których kupna lepiej unikać? Do tej pory słyszałem raczej przychylne opinie o Gorenje jako o producencie prealek ogólnie. Natomiast wiadomo model modelowi nierówny więc chciałem się dowiedzieć, czy z pralek Gorenje też zdarzają się mniej udane modele. Jeśli tak to jakie (seria lub konkretny model?)

Pozdrawiam
    Barton82
    Level 10  
    Przychylam sie do pytania o te modele gorenje z postu wyzej czy sa warte uwagi a najbardziej interesuje mnie model ws 50129
    Dicoverer
    Level 1  
    mucha86rj wrote:
    zy ktoś może wie coś na temat poniższych modeli (wstępnie te 4 wpadły mi w oko)
    - Electrolux EWP 126300W
    - Electrolux EWS 125210A
    - Electrolux EWP 106200W
    - SIEMENS WM 12A262PL

Córka ma od 2 lat pralkę Electrolux-AEG model EWP 11264 TW.
    6 kg ładowności - wirowanie max 1200 Klasa A++
    Praktyczna głębokość - 52 cm.
    Sprytne programy do firanek, pościeli, koców, kołder.

Ma funkcję TM - to znaczy, że pierze tyle czasu, ile sama ustawi, a konkretnie
    od 20 minut do 3 godzin i 10 minut.
    Na 5 programach można ustawiać czasy krótkie i super krótkie, np. 20, 29, 35, 45, 55 minut
    Generalnie to sama ustawia taką długość prania, jaka jej pasuje do zabrudzenia i wagi nałożonych ciuchów, i to jest bardzo sprytny pomysł.
    Jak trzeba, to można prać i 3 godziny, więc nawet nie musi włączać prania wstępnego bo i tak wszystko puści.
    Dali z zięciem za nią 1200 zł.