Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wkład kominowy - tylko oryginalny?

ochus 30 Mar 2012 11:52 3667 16
    ochus
    Level 16  
    Witam.
    Mam już budżet z żoną na kocioł ustalony:)
    Waham się pomiędzy De Dietrich MCR 24/28 a Immergas Victrix 26 2.
    Może ktoś jeszcze pomoże w wyborze?

Generalnie nurtuje mnie kwestia systemu kominowego.
    W instrukcji jest podane iż powinien być to dedykowany zestaw od producenta kotła,
    Jak to jest w rzeczywistości?
    Mogę kupić wkład innego producenta , spełniający oczywiście wymogi co do kotłów kondensacyjnych?
    tehaceole

Level 28  
    Nie jestem specjalistą od systemów grzewczych, ale ostatnio kupowałem wkłady z kwasówki do swoich kominów. Przed zakupem zaprosiłem znajomego kominiarza, przedstawiłem mu koncepcję i poprosiłem o poradę. Do mojego zastosowania wskazał mi właśnie takie wkłady. Od innego znajomego dostałem namiary na firmę produkującą różnego rodzaju elementy kominowe i tam, ku mojemu zaskoczeniu zrobili mi wkłady na wymiar, z wyczystkami i czapami za prawie 2 tysiące zł mniej niż musiałbym zapłacić w sklepie.
    Producent zaleca - ciekawe dlaczego? :) Zwyczajny chwyt marketingowy, nic więcej.
    ochus
    Level 16  
    To że próbują dodatkowo sprzedać swój towar to było dla mnie jasne.
    Zastanawia mnie ewentualne co na to serwis podczas uruchomienia kotła.

BTW w którym momencie potrzebna jest opinia kominiarska przy operacji wymiany kotła?
    tmsx
    Level 12  
    U mnie, przy pierwszym uruchomieniu (akurat Junkers Cerapur Smart) wpisał w książkę serwisową - obcy wkład kominowy, obcy zasobnik.

Wg niego nie ma to absolutnie żadnego wpływu na gwarancje samego kotła.
    William Bonawentura
    Level 33  
    1) Potwierdzam - serwis Junkersa nie robi żadnych problemów z "niefirmowym" zasobnikiem czy kominem.

2) Kocioł jest integralną częścią wewnętrznej instalacji gazowej i jego wymiana podlega tym samym kryteriom co jej remont. Czyli zgłoszenie w Starostwie. Na zakończenie robót będziesz potrzebował protokołu szczelności oraz właśnie opinii kominiarskiej.
    Zloty60
    Level 21  
    Ja mam Dietricha MCR II 24T i wkład mam z kwasówki (nieorginalny) o wymiarach takich jakie mają być czyli 60/100.Serwisant nie miał zastrzerzeń. Do zasobnika Galmet ,też nie, a taki mam.
    ochus
    Level 16  
    Witam.
    Był instalator i potwierdził iż nie ma problemu z nieoryginalnym wkładem kominowym.
    Jest chętny wykorzystać wkład kominowy od atmosferyka (fi 120 mm)jako rura do zasysania powietrza i w nią włoży rurę spalinową z uszczelkami.

Kotły do których się przymierzam mają dedykowane przekroje rur 60/100 mm.

Twierdzi że nie będzie to miało żadnego wpływu na sprawność działania kotła.

Czy to jest dobre rozwiązanie?
    tmsx
    Level 12  
    A tą podwójną rurę będziesz miał od kotła aż ponad dach ?
    Pytam, bo jeżeli szacht kominowy masz czysty to jego przekrój może służyć (i bardzo często służy) do zasysania powietrza.
    ochus
    Level 16  
    Tak ,ponad dach.
    Wciąż pracuje na pojedynczej rurze stary kocioł atmosferyczny.

Pewniejszym rozwiązaniem jest tak czy owak zasysanie poprzez w rurę szachcie niż z samego szachtu w którym nie wiadomo kiedy co się oderwie.
    tmsx
    Level 12  
    ochus wrote:

Pewniejszym rozwiązaniem jest tak czy owak zasysanie poprzez w rurę szachcie niż z samego szachtu w którym nie wiadomo kiedy co się oderwie.

Chyba nie jest aż tak źle, tym bardziej, że serwisanci dopuszczają takie rozwiązanie. Warunek, kanał musi być czysty.

Co do pytania o średnice, to skoro może być zarówno przekrój szachtu (u mnie to 14x28), jak i dedykowana rura fi 100 to i przeciwwskazań nie będzie pewnie i przy fi 120... Nie wiem jak tylko z podłączeniem do kotła, ale na pewno znajdzie się jakaś redukcja 120/100.

Podsumowując, wg mnie, nie ma najmniejszego sensu kupowanie nowego kompletu.

PS. Tą fi 60 trzeba będzie też także umieścić jakoś w tej większej za pomocą odpowiednio wygiętych "trzymaków"
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    ochus wrote:
    Kotły do których się przymierzam mają dedykowane przekroje rur 60/100 mm.

Jakie to kotły i jaka długość komina ?
    matmar101
    Level 12  
    Generalnie nie ma problemu z nie oryginalnymi wkładami - do puki się nic nie dzieje.
    np. uszczelki się zestarzeją - tak się dzieje z niebieskimi uszczelkami po 3-4 latach w kominusie.
    Większość kominów stalowych do kotłów kondensacyjnych produkuję się w Polsce.
    W krajach bardziej cywilizowanych do kotłów kondensacyjnych stosuje się kominy z polipropylenu Producenci jeszcze na nasz rynek polecają kominy stalowe mimo że zmiana przepisów w tym zakresie nastąpiła w 2010 r
    Wyjście z kotła 60/100 może być mylące np. kocioł MCR może pracować z tą średnicą w zasadzie ok. 1m dalej należy przejść na 80.
    Zanim kupicie komin sprawdzajcie w DTR lub w katalogu producenta kotła jaki ma być komin i do jakiej długości jest zalecany = np. 1 kolano 90 st skraca jego długość o 1 m.
    ochus
    Level 16  
    ochus wrote:
    Witam.
    Mam już budżet z żoną na kocioł ustalony:)
    Waham się pomiędzy De Dietrich MCR 24/28 a Immergas Victrix 26 2.

Pisałem o kotłach w pierwszym poście.

Nadal nie wiem na który się zdecydować.

Na pewno dokupię do nich oryginalne sterowniki i czujniki zewnętrzne.

Komin jest w pionie długi na 5 metrów.
    mirrzo

Jeżeli nie chcesz zmienić komina, to Immergas nie pójdzie na tym Φ120
    Na stronie 202 w cenniku http://pl.immergas.com/media/cennik_glowny_2012_01.pdf
    jest tabela współczynników oporu dla każdego elementu komina. Ich suma nie może przekraczać 100, a 5 mb rury i adaptor z rewizją już daje ponad 100. Nie uwzględniłem tu ewentualnych kolan i koncentrycznego wylotu spalin. Zatem to rozwiązanie odpada. Nie znam MCR, ale zapewne też jest podobnie.
    Reasumując, z Twoim kominem nie wydolisz.
    Proponuje Immergas, ze względu na 5 letni okres gwarancji.
    ochus
    Level 16  
    Odnoszę wrażenie że nie jest tak do końca.
    Opory podane w tabeli dotyczą zestawu kominowego którego max.długość wynosi ponad 10 m.(strona 35)
    Więc chyba będzie dobrze.
    Proszę o weryfikację.

Odnośnie kotła to jak wspomnę w domu czy wśród znajomych o nazwie Immergas to jakoś dziwnie się na mnie patrzą:)
    Czy te 5 lat jest wystarczającym dowodem solidności firmy?
    mirrzo

ochus wrote:
    Opory podane w tabeli dotyczą zestawu kominowego którego max.długość wynosi ponad 10 m.(strona 35)
    Proszę o weryfikację.
    Czy te 5 lat jest wystarczającym dowodem solidności firmy?

Mówimy tu o układzie pionowym, bez kolan. Jeżeli dochodzą kolana, musimy dane przyjąć z tabeli, ponieważ one zwiększają opór, a dodatkowo również odcinki poziome, których tu nie uwzględnialiśmy.
    Kocioł ten, jak i sama firma, to bardzo dobra marka. Jest to chyba 2 lub 3 producent na naszym rynku, a gwarancja 5 letnia, to ewenement, o którym inni mogą pomarzyć.
    ochus
    Level 16  
    Kocioł już jest w domu ale jeszcze go nie rozpakowałem (Victrix 26 2I ze względu na 5 lat gwarancji)

Mam jeszcze zapytanie odnośnie kolan w systemie kominowym.
    Które sa odpowiednie 90 st. czy 87 st.?
    Na swój mały móżdżek wydaje mi się że 87 st.ze względu na spływ kondensatu.
    Dlaczego więc w ofertach jakie otrzymałem mam wyszczególnione kolana 90 st.?

Pozdrawiam.