Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Acer Aspire 7750G się zacina.

lubawiak 30 Mar 2012 22:18 2593 6
  • #1
    lubawiak
    Level 9  
    Witam,
    Zacznę od parametrów mojego komputera:
    -LAPTOP : Acer Aspire 7750G - kosztował 2700zł. , mam go już 4 miesiące
    -procesor : Intel Core i5-2430M (2,4GHz w turbo boost 3,0GHz)
    -RAM : 8 GB
    -karta graficzna : AMD Radeon HD 6850M (1GB DDR3)
    -dysk twardy : 750GB
    -system : Windows 7 Home Premium 64-bit , SP1

    Mam taki problem, otóż od wczoraj(Czwartek) mój komputer zaczął się
    zacinać. Dłużej mi się włącza, dłużej się wyłącza i ogólnie wolniej
    chodzi, filmy na youtube mimo szybkiego buforowania się zacinają(obraz
    sie zatrzymuje a dźwięk dalej gra). Mój antywirus to Norton AntiVirus, i
    przy zacinaniu się przeglądarki internetowej (internet explorer) pokazuje
    komunikat o dużym zużyciu procesora.

    Dodam że kiedyś mój komputer strasznie długo się włączał(5-10 minut),
    wyczyściłem rejestr programem CCleaner i w "msconfig" przy rozruchu
    utawiłem wykorzystanie 2 rdzeniów procesora - rozwiązanie znalazłem
    w internecie . Od tamtego czasu było wszystko dobrze do wczoraj.



    Dodam że w Środę, dzień przed wystąpieniem problemu instalowałem na
    moim komputerze gre : Assassin's Creed : Revelations.

    Myślę że to nie wina sprzętu lecz może jakiegoś wirusa lub błedu w
    rejestrze lub w innych ustawieniach.

    Dodam że w internecie jest wiele ludzi z takim problemem lecz nie
    znalazłem rozwiązania i zauważyłem że na każdym forum ludzie
    muszą podawać "logi z rejestru" - ja nie wiem gdzie to znaleźć
    i jak to wrzucić, także jeżeli będziecie je chcieli to proszę o
    wskazówki jak to zrobić.

    To tyle z mojej strony, bardzo proszę o pomoc ponieważ jestem
    trochę zdołowany że 4-miesięczny laptop się zacina.
    Bardzo proszę was o pomoc.

    Z góry dziękuję za odpowiedzi,
    Do zobaczenia !
  • #3
    lubawiak
    Level 9  
    Przykro mi, ale dzisiaj (Sobota) mój laptop pobił wszelkie rekordy włączania się i ładowania . Zanim włączyłem to forum minęło grubo ponad pół godziny .Także przepraszam, ale nie nie podam tutaj tych screnów.

    Ten post piszę z innego komputera.
    Dodam jeszcze tyle, że parę dni temu wyskoczył mi jakiś komunikat "ClickToRun" (nie pamiętam treści) i ja kliknąłem "OK".

    Dzisiaj przy półgodzinnej próbie wejście na forum zauważyłem, że w pasku zadań bardzo wolno pojawiają się ikony(tj. Dolby Advanced Audio - dźwięk itp.)i w pasku zadań pojawiły się 3 , tak nie pomyliłem się : "3!" ikonki mojego programu antywirusowego "Norton AntiVirus 2012"

    Także dzisiaj wyskoczył mi komunikat od Nortona o znalezieniu jakichś błędów i CO WAŻNE - > pokazał mi komunikat o , nie wiem czy dobrze powiem " Duże wykorzystanie dysku przez hosty rundll32" , bynajmniej coś w tym stylu.

    Może te informacje pomogą wam w znaleźieniu przyczyny.

    Bardzo was proszę o pomoc , ponieważ jestem już nieźle podłamany tą sytuacją.
    Cześć !
  • #4
    wariato
    Level 43  
    Masz zapewne zawirusowany/zarobaczywiony system, ewentualnie uszkodzone pliki systemowe. Przydałyby się te screeny z HDTune.
    Ewentualnie odsyłaj go na serwis gwarancyjny skoro ma dopiero 4 miesiące.
  • #5
    lubawiak
    Level 9  
    Witam,
    sprawa wygląda dosyć dziwnie. otóż dzisiaj(Sobota) praktycznie cały dzień próbowałem zdobyć dla was logi programem "OTL". Od godziny 10.00 do 22.00 męczyłem się aby ściągnąć, włączyć i przeskanować komputer tym programem . I ! ... haha, po przeskanowaniu komputer normalnie chodzi ! :)
    Przy skanowaniu OTL'em w oknie "własnego skanowania/skrypt" wpisałem to :

    netsvcs
    msconfig
    safebootminimal
    safebootnetwork
    %systemdrive%\*.*
    /md5start
    agp440.sys
    atapi.sys
    beep.sys
    cdrom.sys
    ndis.sys
    winlogon.exe
    userinit.exe
    /md5stop

    i po całym procesie skanowania komputer zaczął normalnie chodzić . Czy to za sprawą tego programu i całego procesu skanowania, czy to dzięki niemu mój komputer odzyskał sprawność ?

    Dodam jeszcze że przedchwilą wygasła mi subskrypcja mojego antywirusa : " Norton AntiVirus 2012" . A może to dzięki temu że antywirus przestał przedchwilą działać ? No ale przecież mam tego antywirusa nie od wczoraj, tylko cały miesiąc , i właśnie pod koniec jego subskrypcji takie problemy ?

    Co wy o tym sądzicie ? Jeżeli problem by się powtarzał to oczywiście dam znać , logi mam na komputerze także w każdej chwili mogę je podesłać.

    Czekam na wasze odpowiedzi ! Część :)

    Dodano po 1 [godziny] 18 [minuty]:

    Przepraszam, przedwczesna radość. Komputer zaczął normalnie chodzić ale tylko na chwilę. Po ponownym uruchomieniu nadal się zacina, choć zauważyłem że mniej intensywnie, ale wciąż się zacina i nie jest to tak, jak być powinno.

    Daję logi z programu OTL :
    - OTL.txt -> http://wklej.to/hRz6x
    - Extras.txt -> http://wklej.to/Ey263

    Proszę o sprawdzenie tych logów , pochodzą one z programu OTL.

    Z góry dziękuję za pomoc,
    Cześć !
  • #7
    lubawiak
    Level 9  
    Przepraszam, ale mój komputer chodzi tak wolno, że pozyskanie logów z OTL'a zajeło mi praktycznie cały dzień. Jeżeli ktoś mógłby rzucić okiem na te logi z OTL'a i dać mi wskazówki/skrypty. Przepraszam za złe wklejenie logów .

    Proszę o pomoc !