Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Derbi Senda nie ładuje akumulatora

uczen100 31 Mar 2012 12:44 4827 3
  • #1
    uczen100
    Level 10  
    Witam, mam problem z moją Sendą z 2008r.

    Problem polega na tym, że po pewnym czasie przestają działać układy zasilane z akumulatora (kierunki, obrotomierz itp). Oczywiście jest to skutek rozładowanego akumulatora. Akumulator jest prawdopodobnie fabryczny i nie był nigdy wymieniany. Jednak po podłączeniu go pod prostownik da się go naładować i znowu trochę podziała, także sam akumulator jest sprawny.

    Myślałem, że to może problem z regulatorem napięcia, jednak jego wymiana na nowy nie pomogła.

    Co może być przyczyną nieładowania się akumulatora?
    Dodam, że lampy które zasilane są "bezpośrednio", po odpaleniu motocykla działają.

    W załączniku schemat instalacji.
  • #2
    mlody1432
    Level 14  
    Sprawdź czy wszystkie przewody są podłączone do stojana i zobacz czy, któryś nie jest przetarty i nie dotyka masy.
  • #4
    jack63
    Level 43  
    A czy robiłeś jakiekolwiek pomiary?
    Zacząłbym od prostszych w realizacji pomiarów napięć na aku.
    Jak dysponujesz amperomierzem, to rada BANANvanDYK jest jak najbardziej na miejscu. Jednak ja nigdy nie robiłem pomiarów prądów, bo to z reguły kłopotliwe. Trzeba "rozciąć" obwód i włączyć amperomierz. Z reguły wystarczy pomiar spadku napięcia na kawałku kabla lub bezpieczniku na zakresie 200mV (lub podobnym). Wyświetlany znak minus lub jego brak pokazują kierunek przepływu prądu.