Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmiana Płyty Głownej Spadek Wydajności po wymianie na nowszy model

31 Mar 2012 15:46 1729 18
  • Poziom 8  
    Witam mam pytanie do kogoś kto wie więcej niż ja otóż wymieniłem płyte główna z ASUS p5v-vm dh z 2006 roku na Gigabyte z 2008 modelu nie pamiętam ale kupiłem nowiutka i miałem nadzieje ze komp troche poprawi wydajnośc niestety chodzi mi gorzej dosłownie jest wolny stare czesci przełożyłem na nowa płyte :
    procek: intel pentium4 3,2 Ghz ram ddr 2- 2048 Mb Grafika Nvidia Geforce 8500
    na wcześniejszej płycie w miare śmigał ale że swoje już przezyła postanowiłem wymienic narazie efekty nie zadowalające od czego to może zalezeć że na nowej zaczął wolniej latać ? proszę o radę z góry dziekuje
  • Spec od komputerów
    Przy takim stopniu ogólności trudno o konkretną odpowiedź. Sprawdź ustawienia biosa, sprawdź tryb pracy dysku. System instalowałeś nowy ?
  • Poziom 8  
    System został taki jak był a jak sprawdzić tryb pracy dysku mógłbyś wysłać screen lub coś ?? a z biosem to niewiem dużo tam tego niewiem jak to możliwe ale chodzi zdecydowanie gorzej
  • Poziom 8  
    dopiero będe mógł w poniedziałek aktualnie nie ma mnie u siebie w domu a te programy sprawdzaja konfiguracje tak ??? bo ja nie zabardzo ogólnie w kompach ale jak wogóle po zmianie płyty głownej mogł tak opaśc z wydajności dziwne to dla mnie płyta nowiutka i wogóle a tu lipa

    Dodano po 3 [minuty]:

    w poniedziałek na 100 % dam więcej szczegółów jeśli będziecie tak mili zerknijcie błagam bo ja tego nie ogarnę narazie tak wstępnie zapytałem bo mnie to strasznie zdziwilo ze taka zmiana może tak kompa osłabić a właściwie to jest AMD przez Gigabyte robione wcześniejsza asusa a procek intel to może byc to ?
  • Poziom 43  
    Zrobiłeś ponowną instalację systemu?
  • Poziom 8  
    Nie system został taki, jak miałem w tym samym stanie na dysku.
  • Poziom 43  
    No to jak chcesz żeby komputer stabilnie działał.
    Przeinstaluj system i zainstaluj sterowniki i po kłopocie.
  • Poziom 8  
    Ale co mi da reinstalacja, jak stare sterowniki usunięte, mówisz, że tak mam zrobić ? A obydwie partycje dysku formatować ?
  • Poziom 43  
    Formatujesz tylko partycję systemową, zaś partycje z danymi nie.
  • Poziom 8  
    Martwi mnie jeszcze jedna rzecz - po zmianie płyty głównej zostało mi urządzenie, które nie zainstalowało się, kiedy zainstalowałem sterowniki od nowej płyty głównej : magistrala zarządzania systemem czy jakoś tak, co to jest?
  • Poziom 43  
    Bo trzeba zainstalować sterowniki do chipset'u.

    Jak podasz to co pisałem to będzie można pisać coś dalej.
  • Poziom 8  
    No dobra, więc w poniedziałek wracam do tematu. Dzięki i tak za wszystko.
  • Poziom 13  
    sciagnij z gigabyte stery i bedzie ok

    Dodano po 1 [minuty]:

    nic nie musisz przeinstalowywac, zaciągnij stery pod gigabyta
  • Poziom 8  
    własnie chodzi o to że ja stery mam na płytce bo płytę główna nową kupiłem ze sklepu i zainstalowałem sterowniki a została jedna rzecz nie zainstalowana właśnie magistralia zarządzania systemem działa wszystko ale no mówie stracił wydajność dysk D: otwiera się chyba z minutę na tamtej płycie chwilka COD 4 śmigał na max ustawieniach teraz muli na srednich Carbon to samo wogóle to niewiem w sumie czy ta płytka sprzęt mój obsługuje a wbiosie mogę wszystko ustawiać ale sie boje że sie coś spali na tamtej płycie biosa miałem ubozszego ustawilem taktowanie procka czy coś z 200 na 232 i z 3,2 Ghz zrobiło sie 3,71 a na tej mogę ustawić nawet do 600 na Asusie w bios pisało max:232
  • Poziom 8  
    Po reinstalacji systemu jest dalej to samo obydwie partycje sformatowane i zainstalowany system niestety problem ten sam i dodatkowo przy pierwszym uruchomieniu uruchamiając obojętnie jaki program grę itp. musze reseta zrobic bo się zacina i nie da się miękkim resetem tego naprawić
  • Poziom 10  
    daj screena z menagera urządzeń (panel sterowania - menager użądzeń), i pokaż screena z wydajności (ALT+CTRL+DELETE - Menager zadań - Wydajność)
  • Poziom 8  
    Ok koniec tematu wiem co zrobiłem źle zdrapałem paste przewodzącą ciepło z procesora do radiatora i grzał się procesor i grafa :( O_o szok głupota ludzka nie zna granic temat uważam za zamknięty za wszelkie rady dziękuje społeczności XD