Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Optex
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brak sygnału wywołania Urmet 1132 525/2D 18A1

31 Mar 2012 16:05 7161 10
  • Poziom 9  
    Witam
    Mam problem z założeniem domofonu. Jestem w posiadaniu zestawu firmy URMET (Panel rozmówny 525/2D, unifony 1132 oraz zasilacz 18A1). Dodam tylko, że zasilacz jest nowy, poprzedni został uszkodzony.
    Wydaje mi się, że podłączam wszystko zgodnie z instrukcją, potwierdzają to też posty na te tematy. Mimo to nie udało mi się uzyskać sygnału wywołania na żadnym unifonie. Wszelkie pozostałe funkcje działają (można rozmawiać między unifonami i modułem rozmównym, uruchamiać elektrozaczep, diody na panelu świecą), tylko brak reakcji na przyciskanie guzików na panelu rozmównym.
    Wszystko podłączyłem według schematu:
    Brak sygnału wywołania Urmet 1132 525/2D 18A1

    Tak wygląda panel rozmówny po podłączeniu:
    Brak sygnału wywołania Urmet 1132 525/2D 18A1

    Zdjęć zasilacza oraz unifonów nie zamieszczam, ale zapewniam, że jest podłączone tak jak na schemacie (sprawdzałem trzy razy). Czy jest możliwe, że przy uszkodzeniu zasilacza (prawdopodobnie zwarcie spowodowane wilgocią) uszkodzeniu uległ również jakiś element w unifonach lub panelu, odpowiedzialny za wywołanie?
    Proszę o pomoc, co zrobiłem źle, ewentualnie gdzie szukać/co wymienić.

    Pozdrawiam,
  • Pomocny post
    Poziom 35  
    Sprawdź czy wychodzi sygnał wywołania w części zasilacza pomiędzy G a MU.
  • Pomocny post
    Poziom 16  
    Tak jak napisał "matzg" sprawdź czy wychodzi sygnał wywołania z zasilacza, ale pomiędzy G a -0.
    MU - to mikrofon unifonu
  • Pomocny post
    Pomocny dla użytkowników
    Weź zwykłą słuchawkę telefoniczną (lub podobną) i podłącz na próbę do zasilacza między masę a wyjście G. Nie przytykaj jej do ucha, bo powinna głośno dzwonić.
    Kaseta ani unifon w tym momencie nie biorą udziału w teście. Gdyby nie było sygnału, to odłącz kabelek idący do G i sprawdź bez niego.
  • Poziom 9  
    Przepraszam za późną reakcję. Tylko w weekendy mam czas na moje nowe hobby - domofon.

    Kiedy zwieram masę -0 z G w zasilaczu, w słuchawce unifonu słychać sygnał. Kiedy podłączyłem mały głośniczek do -0 i G w zasilaczu, zaczął dzwonić. Sygnał wywołania zatem jest.
    Dodam jeszcze, że słuchawka Unifonu bardzo piszczy kiedy się ją podniesie, jakby było duże sprzężenie. Przyciszanie na zasilaczu niewiele pomaga.
  • Pomocny post
    Pomocny dla użytkowników
    gyloosh napisał:
    Pr
    Kiedy zwieram masę -0 z G w zasilaczu, w słuchawce unifonu słychać sygnał. Kiedy podłączyłem mały głośniczek do -0 i G w zasilaczu, zaczął dzwonić. Sygnał wywołania zatem jest.
    Dodam jeszcze, że słuchawka Unifonu bardzo piszczy kiedy się ją podniesie, jakby było duże sprzężenie. Przyciszanie na zasilaczu niewiele pomaga.

    Nie miałeś zwierać masy z wyjściem generatora a tylko sprawdzić czy wychodzi sygnał. W końcu masz to wywołanie czy nie?
  • Poziom 9  
    Wywołanie z panela nadal nie działa.
    Jak podłączę głośniczek (nie miałem starej słuchawki, ale to chyba nieistotne) tak jak napisałeś pomiędzy masę a G w zasilaczu to głośniczek dzwoni. Robię to na przyłączonym kabelku G do zasilacza i do panela.
  • Pomocny post
    Pomocny dla użytkowników
    No to musisz znaleźć przerwę w obwodzie dzwonienia. To bardzo prosta usterka. Skoro masz ten sygnał generatora w zasilaczu, to teraz tym samym głośniczkiem (słuchawką) sprawdź czy masz go w kasecie (panelu) na zacisku G względem masy.
    Jak i tam będzie, to pozostaje sprawdzenie przycisku. Aby próbnie zadzwonić pomijając sam przycisk wystarczy zewrzeć G z G1 (lub G z G2 - drugi unifon).
  • Poziom 9  
    W panelu na zacisku G względem masy dzwonek jest. Jednak zwarcie G i G1 tudzież G i G2 nie zamyka jakimś cudem obwodu i nie dzwoni. Zacisk G1 prowadzi na schemacie do CA w unifonie (i w mojej instalacji też, gdzie jest połączony z masą za pomocą mostka 6-10 (mostek jest w porządku), masa na tym mostku też powinna być bo zacisk 10 w unifonie zamyka obwód elektrozaczepu a ten działa.

    Czy przeraźliwe piszczenie w słuchawce po zdjęciu jej z widełek jest normalne czy może to być dla Ciebie jakaś wskazówka?
  • Pomocny post
    Pomocny dla użytkowników
    Bardzo dziwne uszkodzenie. Skoro sygnał wywołania dociera do G w panelu, to musi wyjść do CA unifonu (po naciśnięciu przycisku). Tam dzięki przełącznikowi widełkowemu trafia na wkładkę słuchawkową unifonu i zamyka się do masy.
    Sprawdź prawidłowość podłączenia kabelka do zacisku CA. Cudów nie ma, musi działać.

    Odnośnie tego sprzężenia, to nie ma ono związku z wywołaniem. W zasilaczu powinna być regulacja wzmocnienia, które trzeba ustawić tak, aby nie było tych "pisków".

    Wracając jeszcze do tego braku wywołania, to gdy zwierasz na krótko G z G1 pomijasz styki przycisku. Gdyby był uszkodzony, to unifon by zadzwonił. Skoro już tu sprawdziłeś, że do G dociera sygnał wywołania to pozostaje jeszcze tylko przerwa w instalacji, ale żeby do obydwu unifonów, to raczej mało prawdopodobne.

    Najlepiej zrób zdjęcie podłączenia unifonu, bo coś masz źle podłączone.
  • Poziom 9  
    Dzięki wszystkim, szczególnie Tobie zybex. Powodem usterki był mój błąd w połączeniu. Przeciąłem wiązkę kabli w piwnicy by podłączyć tam zasilacz, ale nie pomyślałem o tym, że tą wiązką biegły też przewody CA do unifonów (tylko te dwa przewody idą bezpośrednio z panela do unifonów). Po połączeniu ich wszystko gra. Tak więc zybex miałeś rację, powodem była przerwa w przewodach CA. Jeszcze raz dzięki.