Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Od czego zacząć przy światłowodach

pawel_o90 31 Mar 2012 16:10 10903 12
Computer Controls
    pawel_o90
    Level 2  
    Witam
    Zanim dostane od Was ochrzan, że poszukaj sobie na sieci w google, albo że ten temat już się przewinął to wytłumaczę się, że jest to sprawa dla mnie ważna i od jej wyniku zależy moja praca w pewnej firmie kogucik.
    Mój szef właśnie wygrał przetarg na zrobienie sieci LAN w dość dużej firmie jak na okolicę w jakiej mieszkam. Problem w tym, że sieć ta ma być wykonana głównie na światłowodach. Moja firma nigdy tego wcześniej nie robiła. Ani ja ani moi koledzy nie mamy doświadczenia.
    Wynajęcie podwykonawcy nie wchodzi w grę a na szkolenia mojej firmy nie stać. Niestety sami musimy sobie radzić.
    Alternatywa jest taka albo zrobię tą sieć na światłowodach albo mam szukać sobie nowej pracy.
    Informacje na stronach w sieci są bardzo pouczające i już zaczynam rozumieć wiele rzeczy, ale nie mogę dochodzić do rozwiązań metodą prób i błędów. Szef nie toleruje opóźnień i strat. .
    Proszę więc Was bardziej doświadczonych o pomoc.

Sprawa wygląda tak:
    1. Firma, w której ma być sieć zajmuje 3 budynki oddalone od siebie o ok. 130m każdy, mają być one połączone światłowodem, który można wkopać w ziemię.
    2. W każdym budynku ma być światłowód doprowadzony na każde piętro. (dwa budynki są 2 piętrowe i jeden jest 1 piętrowy)
    3. Każdy z komputerów w budynkach ma być podłączony do LAN za pomocą Ethernetu.
    4. Połączenie światłowodowe między piętrami i budynkami ma być full-duplex, światłowodem jednomodowym.
    5. Sprzęt w budynku głównym firmy ma zawierać urządzenia centralne (OLT) do przesyłu voip, połączenia do sieci LAN i Internetu.
    (tak napisali w specyfikacji przetargowej)

Moje pytanie a właściwie prośba jest taka:

1. Jaki światłowód użyć na zewnątrz i w środku budynku, pomiędzy budynkami.
    2. Do czego służy i jak podłączyć urządzenia OLT (mają one przydzielać pasmo połączenia, kontrolować ruch i udostępniać voip),
    3. Do czego mam użyć tzw. MUFY a do czego tzw. Przełącznicy (jak w ogóle one działają), czy to są tylko elementy pasywne sieci, czy trzeba je jakoś ustawiać (proszę o przykład)
    4. Po co się stosuje splittery i jak one się mają do przełącznic
    5. w sklepach internetowych są dostępne moduły światłowodowe, do czego się je montuje (routerów, przełączników), gdzie w takim radzie są konwertery światła na Ethernet.
    6. czy jak kupuje mufa, przełącznice to mam dokupić coś do nich (po co są adaptery i pigtail-sy, czy tace spawalnicze)
    7. czy do łączenia światłowodów trzeba używać metody termiczne, czy można użyć spawów mechanicznych.
    8. Jak te wszystkie elementy połączyć ze sobą, w jakiej kolejności, bo jest ich tyle, że już sam nie wiem co do czego podłączyć.
    9. Czy możecie podać prosty spis urządzeń, elementów, złączek itp. jakie musiał bym kupić do budowy takiej sieci

Proszę Was o poradę. Czy może są jakieś książki lub strony internetowe opisujące problem budowy sieci na światłowodach w sposób praktyczny.
    Naprawdę potrzebuje pomocy.
    Jeśli ktoś zechce napisać do mnie to podaje e-mail: pawel_o1990(malpa)wp.pl
    Z góry dziękuje za pomoc
  • Computer Controls
    trebuch1
    Level 26  
    Powiem tak:
    Współczuję Tobie i inwestorowi. Może wpadłeś "niechcąco" do lokalnej kliki.
    Czy zapytali o:
    - gwarancję?
    - certyfikację?
    - protokoły pomiarów dynamicznych?
    - dokumentację?

Czy masz chociaż podstawy teoretyczne?
    Skąd weźmiesz oprzyrządowanie (spawarka swiatłowodowa, reflektometr, ect)?
    Merytoryczna dyskusja na forum będzie bardzo trudna.
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    pawel_o90 wrote:
    Wynajęcie podwykonawcy nie wchodzi w grę a na szkolenia mojej firmy nie stać. Niestety sami musimy sobie radzić.

Są firmy które zajmują się projektowaniem sieci strukturalnych.
    pawel_o90
    Level 2  
    Witam ponownie
    Niestety trebuch1 ma racje chyba zostałem wrobiony w coś nieciekawego.
    Niestety nie mam wyjścia. Próbowałem porozmawiać z szefem o wynajęciu podwykonawcy ale to go tylko wkur…

Wiem, że są firmy, które się tym zajmują Jimasek masz racje to by było najlepsze dla mnie rozwiązanie ale nie odemnie to zależy.

W budowie sieci opartych na technologii Ethernetowej i wifi mam pewną praktykę, więc tak naprawdę to infrastruktura światłowodowa jest dużym kłopotem. Nie mogę użyć łączności bezprzewodowej z dwóch powodów: warunki przetargu oraz maszyny w budynkach emitują zakłócenia i połączenie wifi raz działa a raz nie.
    Za nim przejdę dalej wielkie dzięki za to, że w ogóle ktoś się tak beznadziejną sprawą zainteresował.

Co do wiedzy na temat sieci światłowodowych to wiem tylko tyle ile pisze się na stronach www i tyle co widać po sklepach z tego typu osprzętem.
    Więc niestety niewiele
    Postaram się przedstawić to co już ustaliłem i czego mogę potrzebować (przynajmniej tak mi się wydaje)

Przyznam się szczerze, że chce, aby to co będzie tworzone na tym forum posłużyło też innym będącym w takiej sytuacji.

Opisze teraz co ustaliłem i jak planuje to zrobić. Proszę o konstruktywną krytykę bo mogę pisać bzdury.

1. W firmie są trzy budynki. Budynek główny (1 piętrowy) i dwa budynki produkcyjne (2 piętrowe). Budynki są oddalone od siebie o ok. 130m. światłowód ma zostać zakopany w ziemi.

Sytuacja: Światłowód w ziemi:

1. planuje od budynku głównego puścić w ziemi dwie niezależne wiązki światłowodów.
    2. budynki są 2 piętrowe więc przewody powinny mieć co najmniej po 6 włókien. (2 włókna na pięto – tryb fulld-uplex)

3. Światłowód jednomodowy 9/125um (myślę o przewodzie Draka A-DQ(ZN)B2Y 1500N)

4. Przewody będą wyprowadzane z przełącznic w piwnicach budynków.

5. W piwnicach budynków będą przełącznice naścienne (dla uproszczania 3 identyczne mysle o modelu 24 adapterowym SC/SC)

I tu moje pytanie: Czym powinienem się kierować przy wyborze przełącznicy:

a) liczba adapterów i ich typ (planuje adaptery SC/SC), czy sam musze je kupić?
    b) czy pigtailsy musze sam kupować (planuje: złączą SC 9/125um jednomodowy, długość 1m, fala światła 1310 nm),
    c) czy kaseta spawów jest częścią przełącznicy?
    d) zakładam, że nikt się tam nie będzie włamywał więc kwestię zabezpieczeń fizycznych zepchnę na dalszy plan.
    e) czy w przełącznicy poza kasetą spawów, pigtail-sami i adapterami coś jeszcze w przełącznicy zasługuję na uwagę (abstrahując od spawania światłowodów do pigtaisów)?

Sytuacja: Budynek główny -> budynki produkcyjne

1. Planuje sygnał Ethernetowy z danymi z serwerów z budynku głównego przesłać za pomocą konwerterów światła (Media konwerter TP-LINK MC210CS - 1000 Mb/s, jednomodowy, SC, 1310 nm Full-duplex o. 8 konwerterów) przesłać do przełącznicy a potem z niej przez światłowód w ziemi

Sytuacja: odbiór sygnału świetlnego w budynkach produkcyjnych
    Wariant a)

1. Z przełącznicy w piwnicy budynku produkcyjnego za pomocą patchcord-u do przełącznika wyposażonego w moduł GBIC a od prze łącznika już dalej Ethernetem po konkretnym piętrze.
    Pytanie:
    a) Nie wiem tylko jaki przełącznik może mieć moduł BGIC, który by pasował do patchcord-u SC (w ostateczności użyje znowu konwertera światła – ale wg specyfikacji przetargowej tak nie może być )
    b) czy przejście pomiędzy różnymi złączkami (SC, LC itp) można osiągnąć poprzez stosowanie różnych adapterów w przełącznicach lub spawając do
    światłowodu innego pigtail-sa z odpowiednią złączką?

Wariant b)

1. Z przełącznicy w piwnicy budynku produkcyjnego przedłużam światłowody do kolejnych przełącznic zlokalizowanych na poszczególnych piętrach, a dopiero od nich za pomocą patchcord-ów łącze się z przełącznikiem lub konwerterem światła na Ethernet.

Pytanie:

a) W jaki sposób można połączyć przełącznice?

b) Czy w takiej sytuacji używa się Muf światłowodowych?

c) Czy przy rozdzielaniu światłowodów na piętra z przełącznicy za pomocą splittera światłowodowego nie spowoduje spadku pasma? Czy lub kiedy powinienem użyć splittera światłowodowego.?

Wielkie sorry za przydługi tekst
    Nie wiem czy jest on wystarczająco jasny i precyzyjny ale mój stan wiedzy tylko na to mi pozwala.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i porady.
    Proszę napiszcie czy o czymś nie zapomniałem, czy to co napisałem jest logiczne? Bo na pewno część z tego co napisałem to bzdury.

Z góry bardzo dziękuje

Jeśli uda mi się coś wykombinować to napisze bo może komuś innemu też to się przyda

Pozdrawiam
  • Computer Controls
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    pawel_o90 wrote:
    1. planuje od budynku głównego puścić w ziemi dwie niezależne wiązki światłowodów.

Jak je zamierzasz położyć? Radzę rura arotowa plus dwie studzienki na wejściu i wyjściu z przedłużeniem do budynków.
    pawel_o90 wrote:
    Przewody będą wyprowadzane z przełącznic w piwnicach budynków.

Czy istnieje tam już jakaś sieć ethernet-owa? Warto by było połączyć wszystko w jedno i zastosować swtch-e z modułami GBIC, zawsze masz mniej sprzętu, gdy stosujesz konwertery.
    pawel_o90 wrote:

5. W piwnicach budynków będą przełącznice naścienne (dla uproszczania 3 identyczne mysle o modelu 24 adapterowym SC/SC)

Tak jak wyżej wszystko w jedną szafę rakową, masz cały węzeł pod ręką.
    pawel_o90 wrote:
    a) liczba adapterów i ich typ (planuje adaptery SC/SC), czy sam musze je kupić?
    b) czy pigtailsy musze sam kupować (planuje: złączą SC 9/125um jednomodowy, długość 1m, fala światła 1310 nm),
    c) czy kaseta spawów jest częścią przełącznicy?
    d) zakładam, że nikt się tam nie będzie włamywał więc kwestię zabezpieczeń fizycznych zepchnę na dalszy plan.
    e) czy w przełącznicy poza kasetą spawów, pigtail-sami i adapterami coś jeszcze w przełącznicy zasługuję na uwagę (abstrahując od spawania światłowodów do pigtaisów)?

Jest wiele firm które oferują spawanie światłowodów i dają przy tym cały osprzęt, ty ciągniesz światłowód i robisz szafki. Mogę podać ci jakieś namiary tylko nie wiem skąd jesteś?
    trebuch1
    Level 26  
    Uporządkujmy sprawy techniczne:

1) Światłowód 9/125 OK. Koniecznie w wykonaniu do zakopania w ziemi.
    Można je instalować również w pomieszczeniach.
    Są światłowody do instalacji tylko wewnątrz budynków - unikaj ich.

2) Sześć włókien do budynku to za mało. Budynki połącz kablami z 24-roma
    włóknami.

2) Złącza, pigtaile, kaseta ze złączami, skrzynka z zapasem to zakończenie kabla a jego wykonanie należy do obowiązku instalatora światłowodów. (Te prace koniecznie musisz zlecić podwykonawcy. Konieczne jest ich spawanie. Podobnie jest z pomiarami. Nie dość że te przyrządy są b.drogie to jeszcze należy umieć z nich skorzystać. Jeśli Twój szef nadal nie zgadza się z tym to jest ignorantem, co może być podstawą do zerwania umowy).

3) Dla 9/125 złącza LC i tylko LC. GIBIC 100Mb/s i 1000Mb/s też mają złącza LC Sprawa patchcordów LC/LC staje się klarowna i koniec kombinowania z innymi złączami.

4) Pilnuj się jednego systemu/producenta (np DR@KA) i zbieraj certyfikaty produktu. Na światłowody mogą żądać od wykonawcy 25 lat gwarancji i nic w tym
    dziwnego.

5) W każdym budynku staraj usytuować po jednej szafie z zakończeniem optyki ale tak, aby długość kabli miedzianych prowadzona od tych szaf do komputerów nie przekroczyła 90m. Szafy 19" przeznaczone na osprzęt jako wiszące lub wolnostojące o głębokości 600mm. Wysokość dobrać wg potrzeb od 15 do 42U. Uwaga! Jeśli do szafy z optyką dostaną się gryzonie, zjedzą włókna.
    Wg prawa Murphiego akurat te używane. Nie sytuować szaf w brudnych pomieszczeniach lub pod rurami z wodą. Szafy przeszklone koniecznie zamykane na klucz.

6) Reszta instalacji w budynku miedzią UTP lub STP (koniecznie 6 kat ponieważ cena nie jest wysoka w porównaniu z 5kat a światłowody są właśnie pod transmisje 1-10Gb

7) Co do przełączników to zarządzalne np ProCurve z modułami optycznymi (GIBIC) lub Cisco np 2960 (ale są b.drogie)

8) Nie jest to trudne (łopata, kilof, wiertarka, młotek) z wyjątkiem p.2 i 7
    lewas1
    Level 2  
    oj kolego czy twój szef wie ile wogóle kosztuje sprzęt do wykonywania takich instalacji?? sama spawarka to koszt ok30-50tyś niewspominając reflektometru itd
    a co do kabla to w papierach przypadkiem niema jaki kabel masz zastosować?? robiłem sieci dla UPC i multimedia i zawsze mieliśmy wszystko jakiem mufy przełącznice,kable itd.Czy wiesz choć troche o chigenie przy pracy ze światłowodami??twój szef powinien sie z tego jak najszybciej wycofać bo nieda sie kogoś nauczyć takich rzeczy przez forum albo niech twój szef wyśle z 2 ludków do FCA do niepoołomic na kurs to wcale niesą takie wielkie pieniadze a wiedza spora.

Słownik ortograficzny to też nie są wielkie pieniądze, przycisk "Pisownia" to już w ogóle jest za darmo - polecam. Proszę poprawić post. Regulamin, punkt 3.1.13 [piterus99]
    pawel_o90
    Level 2  
    Witam

Bardzo dziękuje trebuch1 za tyle informacji, naprawdę wielkie dzięki!.
    Najpierw sprawy mniej istotne z punktu technicznego (niepoważnie):

- Tak mój szef jest ignorantem i to wielkim, zaczynał od instalacji Windows na komputerach i na tym pozostał, a z wykształcenia jest technikiem spedytorem, więc pozostawię to bez komentarza,

- Mój szef nie wie ile sprzęt do takich rzeczy kosztuje, wychodzi z założenia, że jak jest sprzęt potrzebny to albo się go pożyczy albo kupi jeśli nie jest drogi.
    (spawarka do światłowodów to rzecz droga taj jak pisałeś, to ją więc ją pożyczy, woła być nie wiedzieć co to znaczy „pożyczyć” wg mojego szefa – u mnie w firmie wiele rzeczy jest pożyczonych)

- Co do specyfikacji przetargowej to w niej nic nie ma, tzn. nie ma danych technicznych. Dlaczego? No powodów jest kilka, powiem tylko, że oficjalne wyjaśnienie jest takie, żeby „nie sugerować żadnych konkretnych producentów sprzętu, aby ich nie faworyzować i zachować zasady zdrowej konkurencji”. Nie będę w to wnikał bo dostane w nos od szefa.

Sprawy techniczne (tu już na poważnie):

1. Co do spawania to na pewno masz racje. Cena sprzętu i brak doświadczenia przesądzają sprawę, że trzeba zatrudni podwykonawca do spawania.

2. Co do przewodu światłowodowego chyba rozumiem twoją sugestie: stosować raczej światłowód do montażu zewnętrznego, 24-ro żyłowy.

Pytanie:
    a) Czy 24-ro żyłowy światłowód stosować tak na przyszłość, Czy to masz na myśli, żeby później się nie okazało, że brakuje.
    b) jeśli mam poprowadzić z budynku głównego 2 światłowody po 24 żyły to chyba będzie mi potrzebna większa przełącznica (powyżej 48 adapterów)

3. Co to znaczy, żeby trzymać się jednego systemu/producenta, czy to oznacza, że jeden producent dostarcza cały osprzęt (światłowód, przełącznice, patchcord-y, pigtailsy, kaseta ze spawami itd. ), wnioskuje że piszesz tak aby nie było problemów z montażem, żeby elementy pasowały do siebie?

4. Napisałeś, żeby stosować złącza LC. OK. Panowałem użyć w budynku głównym konweterów światła TP-LINK MC210CS - 1000 Mb/s (ze złączem SC Full-duplex).
    To w taki razie jak zrobić połączenie SC z LC?
    - czy są patchcordy (SC/LC/SC/LC)
    - może użyć w przełącznicy adapteru (SC/LC)
    - może jednak zmienić konwerter światła na inny, ze złączem LC (ten model z TP LINK wydaje się prosty w instalacji jak dla mnie)

5. Dzięki wielkie za informacje na teram przełącznika rzeczywiście Cisco drogie (szef Padnie jak to zobaczy – haha jego mona będzie bezcenna)

6. Postaram się zastosować do twojej porady w sprawie użycia skrętki cat 6. Cenna uwaga.
    trebuch1 twój ostatni wpis naprawdę mi bardzo pomógł.
    Bardzo ci dziękuje !!!!!.

A teraz musze iść już do pracy.

Pozdrawiam
    KonradGatek
    Level 28  
    pawel_o90 wrote:

- Tak mój szef jest ignorantem i to wielkim, zaczynał od instalacji Windows na komputerach i na tym pozostał, a z wykształcenia jest technikiem spedytorem, więc pozostawię to bez komentarza,

To się nie zdziw, jak jeszcze dołożycie... Pkt. 5. mnie jeszcze bardziej w tym umacnia.
    pawel_o90 wrote:
    - Co do specyfikacji przetargowej to w niej nic nie ma, tzn. nie ma danych technicznych. Dlaczego? No powodów jest kilka, powiem tylko, że oficjalne wyjaśnienie jest takie, żeby „nie sugerować żadnych konkretnych producentów sprzętu, aby ich nie faworyzować i zachować zasady zdrowej konkurencji”. Nie będę w to wnikał bo dostane w nos od szefa.

Także po to, aby ludki, które się nie znają na tym co robią dali niskie ceny. A niskie dali dlatego, bo czegoś nie doszacowali, bo nie znają szczegółów technicznych. Czasami jedno zdanie niedoczytane będzie oznaczało grube tysiące w plecy.
    Jak może nie być danych technicznych? Tylko zapis że "światłowód X Gb/s z ... do ... "? Uważaj i nie daj się wrobić, znajdź oryginalnego SWIZa i dobrze czytaj. Bo ktoś będzie musiał dopłacić różnicę. Dostaniesz polecenie ustne "a po ... taki drogie urządzenie ??? Kupujemy domowego switcha no-name." Potem wyjdzie, że SIWZ przewiduje zarządzanie na danym poziomie z danego oprogramowania itd. A potem Ty zapłacisz, ale Nie będę w to wnikał bo dostane w nos od szefa.
    Jedynym zadowolonym będzie inwestor, bo będzie miał za pół darmo sieć. Jak wynajmie na koniec do odbioru osobę znającą się na rzeczy, to będziecie mieli 100 stron uwag do poprawienia. Na swój koszt.

Przykład. Przewód niepalny aby spełniał swoją funkcję podczas pożaru musi być na odpowiednio wytrzymałych pożarowo zamocowaniach. Oczywista oczywistość. Ale jak mój szef jest ignorantem i to wielkim to nie doliczy kosztu mocowania i uszczelnień p.poż. i... wygra przetarg. Pytanie: kto dołoży różnicę?

Konrad.
    trebuch1
    Level 26  
    pawel_o90 wrote:
    Witam

Pytanie:
    a) Czy 24-ro żyłowy światłowód stosować tak na przyszłość, Czy to masz na myśli, żeby później się nie okazało, że brakuje.
    b) jeśli mam poprowadzić z budynku głównego 2 światłowody po 24 żyły to chyba będzie mi potrzebna większa przełącznica (powyżej 48 adapterów)

3. Co to znaczy, żeby trzymać się jednego systemu/producenta, czy to oznacza, że jeden producent dostarcza cały osprzęt (światłowód, przełącznice, patchcord-y, pigtailsy, kaseta ze spawami itd. ), wnioskuje że piszesz tak aby nie było problemów z montażem, żeby elementy pasowały do siebie?

4. Napisałeś, żeby stosować złącza LC. OK. Panowałem użyć w budynku głównym konweterów światła TP-LINK MC210CS - 1000 Mb/s (ze złączem SC Full-duplex).
    To w taki razie jak zrobić połączenie SC z LC?
    - czy są patchcordy (SC/LC/SC/LC)
    - może użyć w przełącznicy adapteru (SC/LC)
    - może jednak zmienić konwerter światła na inny, ze złączem LC (ten model z TP LINK wydaje się prosty w instalacji jak dla mnie)

1) Ilość włókien wynika z porzeb i niezbędej rezerwy na wypadek awarii. Za kilka lat będzie pewnie używane więcej włókien. Może 24 to za dużo ale 12 nie jest przesadą. Kabel nie jest aż tak drogi.
    2) Nie znam ukladu budynków, ale zawsze najlepiej jest prowadzić niezależne kable miedzy budynkami. W głównym budynku panele optyczne obu kabli najlepiej umieścić w jednej szafie.
    3) Łatwiej wykonać zakupy, uzyskać rabat. Ponadto istalacje strukturalne wykonuje się o okreslonym systemie (uprawnienia instalacyjne, certyfikacja sieci, porządek w specyfikacji, sprawy jakości, itp). Masz gwarancje że jedno bedzie pasować do drugiego (np otwory na złącza).
    4) Nie ma problemu. Do konwertera kupisz patchord LC/SC 9/125.
    ( a nie lepiej switche RJ45 z portami optycznymi? )
    Jones-Fx
    Level 2  
    tak czytam z zaciekawieniem temat bo akurat mam podobny problem tyle że chyba prostszy więc jeżeli można to sę troszkę wtrącę
    mam do połączenia dwie sieci LAN
    z racji odległości około 200m wybór padł na światłowód który będzie ułożony w ziemi
    wymyśliłem sobie ze połączenie będzie coś na zasadzie takiego długiego patchcorda
    kupie w hurtowni przewód już zgrzany może nawet będzie już w jakimś peszlu
    końce światłowodu podłącze bezpośrednio do media konwertera a od niego do switcha skrętką i sprawa załatwiona

sprzęt
    -2 x Media konwerter TP-LINK MC210CS - 1000 Mb/s

- światłowód np.
    Draka A-DQ(ZN)B2Y 1500N E08 4G 62,5/125 ze złączami SC PC/SC PC.

wykop już będzie zrobiony
    tak myślę czy nie przeciągnąć tego światłowodu przez rurę arote i tak zasypać ?

moje pytanie to
    czy o czymś zapomniałem ?
    czy dawać tą arote jako dodatkowe zabezpieczenie niby światłowód jest ziemny
    piszecie że lepiej switche zamiast media konwertera
    czy faktycznie lepiej switch dlaczego juz nie chodzi mi o koszt
    mogę kupić np.
    Switch PLANET / Zarządzalny / (GSD-802S) - 8 x 1000Base-T / SFP - 16Gbps

co do postu kolegi pawel_o90 to juz nie dokładajcie do pieca klamka zapadła i trzeba jakoś wyjść z opresji
    może dla szefa jest lepiej coś dołożyć do interesu niż zapłacić kare

jak widać i ze mnie laik ale nie ma sie co łamać
    z układaniem przewodów trochę schodzi ale powoli je ułożysz
    do zgrzania przewodów zamówisz firmę np. http://www.jsmtech.pl/promocje.html?gclid=CIbs2tGUma8CFcVF3wod7zAI1A (pierwsza lepsza z netu można poszukać samemu)
    przyjedzie na miejsce zgrzeje przy okazji pomierzy i sprawa załatwiona
    pawel_o90
    Level 2  
    Witam ponownie
    Jones-Fx i trebuch1 dzięki Wam za informacje. Z waszą pomocą sprawa zaczyna się klarować. Dzięki za linki do firmy i propozycje odnoście sprzętu.

Konrad no trochę mnie nastraszyłeś. Wiem, że sprawa jest trudna ale ja na to nic nie poradzę. Masz na pewno racje w sprawie odpowiedzialności za wykonanie spawów i pomiary oraz gwarancje.
    Musze szefa o to zaczepić i wybadać co i jak, gdy będą problemy.

Jones-Fx
    W moim odczuciu to lepiej zamiast konwerterów na końcach użyć przełącznic, a potem konwerterów, ale jeśli traktujesz połączenie światłowodowe jak przedłużenie sieci Ethernetowej to chyba użycie samych konwerterów sprawę upraszcza. Z tego co udało mi się ustalić to samo zakończenie światłowodu złączką jest za delikatne, przewód światłowodowy będzie pracował z czasem w ziemi więc jeśli tak planujesz to zrób sobie duży zapas światłowodu aby naprężenia się rozłożyły.

To jest tylko moje zdanie więc jako osoba nieświadczona w tej materii mogę się mylić. Wiem że tak zachowuje się zwykły miedziany przewód.

Trebuch1 pisałeś o uprawnieniach instalacyjnych, co to oznacza? Czy odbioru i inspekcji nie powinien dokonać sam kupujący. Z tego co pisze KonradGatek może wynikać, że przy odbiorze są tylko strony zainteresowane lub osoba podnajęta przez jedną ze stron w ramach konsultacji.

Za jakiś czas postaram się przedstawić listę sprzętu jaki będzie kupiony, musze to tylko znaleźć i zebrać w całość. Może komuś się to przyda i może ktoś coś wypatrzy.

Podejrzewam, że się odezwę dopiero po świętach z dwóch powodów: no bo nie ma jeszcze listy co najpierw kupić no i idą święta. A drugi powód jest natury nieprzewidzianej.
    Mam niespodziewany przestój przy tym projekcie bo z niewiadomych powodów podczas robienia wykopu wynajęta koparko-ładowarka uszkodziła rurę gazową.
    Zawsze myślałem, że rurę gazową wkopuje się na 1m w ziemie. No ta była trochę płycej.
    Jak krzyknęli to chyba GAZ to w tym samym momencie pobiłem swój rekord życiowy w biegu na 100m.

Na wypadek jak bym się nie odezwał przed świętami to dla Wszystkich:
    Najserdeczniejsze życzenia zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy.

Pozdrawiam
    KonradGatek
    Level 28  
    pawel_o90 wrote:
    Musze szefa o to zaczepić i wybadać co i jak, gdy będą problemy.

Tylko się nie daj zbyć, że nic nie bydzie, no wicie, rozumicie... Bo ktoś musi być winny. Szef od tego ma ludków, którzy się znają, żeby On się nie musiał znać.
    pawel_o90 wrote:
    przewód światłowodowy będzie pracował z czasem w ziemi więc jeśli tak planujesz to zrób sobie duży zapas światłowodu aby naprężenia się rozłożyły.

Trzeba wiedzieć, jak się układa kable w ziemi. Zapas w szafie nie pomoże...
    pawel_o90 wrote:
    Trebuch1 pisałeś o uprawnieniach instalacyjnych, co to oznacza? Czy odbioru i inspekcji nie powinien dokonać sam kupujący. Z tego co pisze KonradGatek może wynikać, że przy odbiorze są tylko strony zainteresowane lub osoba podnajęta przez jedną ze stron w ramach konsultacji.

Niektóre firmy dają gwarancję, gdy systemy są montowane przez "certyfikowane firmy", które zapłaciły, a pracownicy mają wiedzę jak prawidłowo zastosować ich sprzęt. Jak nie masz certyfikatu, to z gwarancją mogą być problemy. Powstaje protokół zdawczo-odbiorczy i przyjęcia do eksploatacji z podpisami inwestora i wykonawcy. Inwestor może kogoś upoważnić.
    pawel_o90 wrote:
    (...) wynajęta koparko-ładowarka uszkodziła rurę gazową. Zawsze myślałem, że rurę gazową wkopuje się na 1m w ziemie. No ta była trochę płycej.

To sobie teraz wyobraź, że w jednym wykopie, w odległości 10 cm kładziesz dwa kable, które się mają rezerwować.
    pawel_o90 wrote:
    Jak krzyknęli to chyba GAZ to w tym samym momencie pobiłem swój rekord życiowy w biegu na 100m.

Podejdź do tego po polsku - przecież się nic nie stało...
    pawel_o90 wrote:
    A drugi powód jest natury nieprzewidzianej.

Podobnie jak zima, która zaskakuje drogowców. No bo kto to widział, żeby w zimie padał śnieg.
    Konrad.