Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak możliwości wyłączenia wycieraczek Ford Focus 2003

gigi-44 31 Mar 2012 20:16 6299 8
Relpol
    gigi-44
    Level 26  
    Witam, mam problem z wycieraczkami szyby przedniej samochód Ford Focus kombi 1,8Tddi 2003r, otóż gdy próbuję wyłączyć wycieraczki i ustawiam manetkę w pozycji zero wycieraczki nadal działają, zamiast się wyłączyć to zmniejsza się ich szybkość pracy o połowę a praca dopiero ustaje po wyłączeniu stacyjki lub po wyjęciu bezpiecznika.
    Stało się to podczas jazdy z włączonymi wycieraczkami, reszta działa poprawnie tryb szybki jest, tryb wolniejszy również, nie jestem pewien trybu czasowego czy działa.

Moje pytanie czy to może być wina manetki czy coś jeszcze wchodzi w rachubę?
  • Relpol
  • Helpful post
    vper
    Level 15  
    Witam,

Przerabiałem taki problem w samochodzie innej marki. Winny był brak masy silnika wycieraczek.

Pozdrawiam
    vper
  • Helpful post
    matrixs
    Level 25  
    Może być problem z silniczkiem.
  • Relpol
  • Helpful post
    Lazer
    Level 23  
    Uszkodzony lub zanieczyszczony przełącznik zespolony.
    Mam lepsze jazdy przez zespolony w POLO. Wystarczy wyjąć klucz ze stacyjki, przestawić odpowiednio przełącznik wycieraczek, który wraz z załączonym wentylatorem w pozycji III i zapaleniu "długich" ciągnąc za przełącznik zapala kontrolki na desce, włącza wentylator i wycieraczki. Mam nowy ale nie chce mi się wyjmować kierownicy razem z poduszką... lenistwo mnie dopadło :D

Tu masz ten sam problem ale inna furka i może też rozwiązanie twojego problemu w ostatnim poście https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic462092.html
  • Helpful post
    miler80
    Level 34  
    Najpierw odepnij kostkę od pompki spryskiwaczy.
  • Helpful post
    konstronic
    Level 13  
    Ja w pierwszej kolejności wymienił bm przekaźnik czasowy pracy wycieraczek.
  • Helpful post
    gomak22
    Level 13  
    Kolego albo brak masy na silniczku, albo przekaźnik czasowy wycieraczek.
    Próbuj! Próbuj!
    Powodzenia,
    pozdro!!!
  • Helpful post
    andrzej20001
    Level 43  
    Przekaźnik wycieraczki w schowany nad nogami kierowcy,drugie gniazdo od prawej na samej górze.Obudowę musisz odkręcić.
    gigi-44
    Level 26  
    Dziś wsadziłem bezpiecznik od wycieraczek żeby posprawdzać to co opisaliście i tu niespodzianka, wszystko gra wycieraczki działają prawidłowo ale nie cieszę zawczasu bo dziś jest słonecznie i woda z szlaucha nie zastąpi deszczu tak więc muszę jeszcze poczekać na tą chwilę dziękuję za podpowiedzi.