Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

BELKIN F5D7231-4 po wgraniu firmware router padl

01 Kwi 2012 09:56 3371 22
  • Poziom 11  
    Witam
    Problem polega na tym że zmieniłem firmware z wersji 4.07.07 na wersje 4.05.03 ponieważ na nowszej wersji którą zainstalowałem router potrafił gubić siećjak i się resetowac, a więc chciałem powrócic to wersji starsszej i od tego czasu nie mogę się połączyć z routerem.
    Laptop widzi inne sieci wokoło oprócz mojej, próbowałem już resetu,odłączania od sieci na pare godzin ale zadnych rezultatów.
    Dodam że na routerze miga tylko dioda zasilania jak i wlan.
    Może ktoś miał już taki przypadek i wie jak to zrobić.
  • Poziom 14  
    A podłączałeś router normalnie kablem do komputera? Musisz wejść na niego i sprawdzić ustawienia.
  • Poziom 11  
    Tak podłączałem bezpośrednio router z komputerem i nie mogę w ogolę dostać się przez http
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 11  
    Router ma już 5 lat więc gwarancja odpada.
    Oprogramowanie pochodziło ze strony producenta.
    Reset nic nie pomaga
  • Moderator - Komputery Serwis
    Czy po podłączeniu komputera kablem dostajesz w ogóle jakiś adres IP, czy nic?
    Jest kilka wersji tego routera, którą Ty posiadasz?
    v1000df, v1000ef, v1001, v1100de, v1102, v1103ee, v1212UK, v1213, v2000, v2001yy, v2001df i być może jeszcze jakieś.
    Czy "tryb awaryjny" działa? Na wyłączonym routerze wciśnij RESET i trzymając go podłącz do prądu. Gdy diody portów LAN zgasną puść RESET. Jak zachowują się w tym momencie diody POWER i CONNECTED?
  • Poziom 11  
    Nie dostaję żadnego adresu IP i nawet po wpisaniu nic się niedziele.
    Wersja to 1104de, tryb awaryjny nie wiem co masz na myśli ale po resecie tak jak napisałeś miga tylko POWER i WLAN
  • Moderator - Komputery Serwis
    Ustaw ręcznie na komputerze IP 192.168.2.2 maska 255.255.255.0 brama i DNS puste i zobacz, czy w tym trybie router zechce odpowiadać na pingi (192.168.2.1 to powinien być jego adres).
  • Poziom 11  
    Jak dobrze zrozumiałem to miałem utworzyć nowe połączenie gdzie w właściwościach/sieć/potoków4 wpisać ip tylko nie wiem gdzie tą maskę wpisać bo pod ip jest dns.
    Sorki ale jestem laik w tych sprawach
  • Moderator - Komputery Serwis
    Nowego połączenia nie twórz. W istniejącym połączeniu sieci przewodowej wybierz właściwości, protokół TCP/IP w wersji 4 (lub sam TCP/IP bez oznaczenia wersji) i tam ustaw podane dane.
    Potem podłącz router, uruchom go tak jak podałem z wciśniętym resetem, otwórz wiersz poleceń i wydaj komendę ping 192.168.2.1. Potem wyłącz router, włącz go normalnie i wydaj jeszcze raz komendę ping 192.168.2.1. Przedstaw wyniki.

    Pamiętaj, że żeby potem normalnie korzystać z połączenia sieciowego we właściwości protokołu TCP/IP będziesz musiał z powrotem zmienić wszystko na automat.
  • Poziom 11  
    wpisałem ip bez maski bo nie wiem gdzie ja wpisać.
    W win7 wpisałem ping ale po teście okno dos znika wiec nie mam jak zrobić screna
  • Moderator - Komputery Serwis
    To gdzie Ty to IP wpisałeś? Bo te dwa pola są obok siebie. Tak to powinno wyglądać mniej więcej: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html (tylko adres inny).
    a komendę ping miałeś wydać w wierszu poleceń, a nie w start->uruchom. W start->uruchom możesz wpisać cmd, to uruchomi wiersz poleceń.
  • Poziom 11  
    Juz sobie poradziłem :)
    Pierwszy ss pokazuje przed resetem i po resecie z podłączniem kabla pod LAN
    Drugi ss pokazuje po resecie i przed resetem z podłączeniem pod WAN

    1
    BELKIN F5D7231-4 po wgraniu firmware router padl

    2
    BELKIN F5D7231-4 po wgraniu firmware router padl
  • Moderator - Komputery Serwis
    Jest nie najgorzej, odpowiedzi na ping z TTL=100 świadczą o tym, że co najmniej bootloader działa i można próbować do niego wrzucić oprogramowanie przez TFTP.

    Zainteresuj się tą procedurą, ale do aktualizacji wykorzystaj oryginalne oprogramowanie ze strony belkina dla Twojego routera:

    http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/TFTP_Flashing_a_Belkin_F5D7230
  • Poziom 11  
    Mały problem bo nie mogę otworzyć tej strony
  • Moderator - Komputery Serwis
    Cytat:
    The TFTP server is only available very briefly during the F5D7230's boot process. It can be frustrating to find the appropriate time at which to start the TFTP process. If you start the transfer at the wrong moment, you will receive a timeout error rather than a confirmation message stating the transfer was successful.

    To reliably begin a TFTP transfer at the right time:

    Hold down the reset button until the router's LAN status LEDs turn off, then flash all green
    The router LAN status LEDs will then change to all amber
    The router LAN status LEDs will then briefly go off -- this is the point at which you should initiate the TFTP transfer
    If at first you don't succeed, try, try again. It took me dozens of attempts to identify this point in the boot process.


    Niektóre Windowsy zawierają klienta tftp, przykładowo można w taki sposób próbować wrzucać nowy firmware (z wiersza poleceń będąc w katalogu, w którym znajduje się firmware do wgrania):

    Code:
    tftp -i 192.168.2.1 put firmware.bin

    gdzie firmware.bin to nazwa pliku do wgrania. Jeśli uda się wgrać i otrzymamy komunikat o powodzeniu należy router zostawić podłączony i nic mu nie robić przez około 5 minut (samo tftp wrzuca firmware do ramu routera, ale zapisanie go z ramu do pamięci flash w routerze trwa dłużej).
  • Moderator - Komputery Serwis
    tftpd to server, a Ty potrzebujesz klienta.
  • Poziom 11  
    Więc znalazłem coś takiego http://openlinksys.info/downloads.php?cat_id=12&download_id=28 i niby wgrał bo na końcu wyświetlił się napis że ukończono pomyślnie zaznaczę że dioda lan w czasie wgrywania migała bardzo szybko.
    Po tej operacji dioda wlan zaczęła migać szybko z krótkimi przerwami i nie wiem czy to już koniec czy coś jeszcze bo dalej nie mogę go uruchomić.
    Dodam że po tej operacji przez chwile złapałem połączenie z routerem bezprzewodowo ale kiedy podłączyłem kabel i chciałem wejść przez www to sieć znikła
  • Moderator - Komputery Serwis
    sierars1 napisał:
    Więc znalazłem coś takiego http://openlinksys.info/downloads.php?cat_id=12&download_id=28 i niby wgrał bo na końcu wyświetlił się napis że ukończono pomyślnie zaznaczę że dioda lan w czasie wgrywania migała bardzo szybko.

    Czy po pomyślnym ukończeniu operacji odczekałeś 5 minut?
    Czy po tej operacji router po uruchomieniu odpowiada na komendę ping z konsoli? jeśli tak, to jakie TTL zwraca - 100 czy 64?
    Czy po ustawieniu protokołu TCP/IP na automat i podłączeniu się do portu LAN (obojętnie którego) komputer otrzymuje adres IP?
    Czy po uruchomieniu routera teraz i odczekaniu chwili kontrolki na nim zachowują się inaczej niż przed wgrywaniem oprogramowania?
    spróbuj też zresetować router do ustawień domyślnych (przycisk RESET z tyłu wciśnięty w odpowiednim momencie na określony czas - w instrukcji będzie dokładne info).
  • Poziom 11  
    1. tak
    2. 100
    3. nie
    4. nie
    5. żadnych zmian
    Już nie wiem co jest
  • Pomocny post
    Moderator - Komputery Serwis
    ttl 100 = źle wgrany firmware lub zły firmware = uruchamia się tylko bootloader i router czeka na wgranie poprawnego przez tftp.

    Do szczegółowej diagnozy przydałoby się go podłączyć przez RS232 i sprawdzić, co się dzieje na konsoli. Inaczej możesz tylko w ciemno wgrywać nowy soft.
  • Poziom 11  
    W takim bądź razie sobie odpuszczę na jakiś czas ponieważ dziś zakupiłem ASUS RT-N10U
    U dziękuje za pomoc