Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ursus c-360 brak świateł w przyczepie!

wafeleeeek 01 Kwi 2012 17:25 4626 9
  • #1 01 Kwi 2012 17:25
    wafeleeeek
    Poziom 7  

    Witam, ostatnio podpiąłem przyczepę do Ursus c-360, sprawdziłem wszystko działało, po przejechaniu kilometra coś zaiskrzyło pod stacyjką, chwilowo zgasły światła w ciągniku, ale po chwili wszystko wróciło do normy, gdy wróciłem okazało się, ze w tylnej prawej lampie wypadła żarówka świateł mijania-rozsypała się obudowa trzymająca ją w gnieździe, naprawiłem usterkę i wszystko działało, może właśnie ta żarówka spowodowała iskrzenie pod stacyjką, ale problem jest inny, a mianowicie, gdy ponownie podłączyłem światła przyczepy, okazało się, ze żadne światła nie działają, sprawdzałem bezpieczniki, żaden nie przeszedł, czyściłem wtyczki, wszystko w porządku, światła w ciągniku wszystkie, w przyczepie brak, proszę o pomoc, co może byc przyczyną, jak dośc do tego? z góry dziękuję:)

  • #2 01 Kwi 2012 17:30
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    wafeleeeek napisał:
    w tylnej prawej lampie wypadła żarówka świateł mijania

    Czegoś nie wiem? Od kiedy to światła mijania są z tyłu?
    Masę sprawdziłeś?

  • #3 01 Kwi 2012 17:32
    ftp.kowal
    Poziom 33  

    Najpierw musisz sprawdzić czy wina leży po stronie instalacji ciągnika, czy przyczepy. Kawałek kontrolki zrobionej z żarówki i sprawdzasz czy w gnieździe wszystko działa tak jak powinno. Poszukaj na elektrodzie powinien być schemat pod które wejście jest jakie światło podłączone. Jeśli nie będzie działać to szukaj przyczyny w środku gniazda lub w kostce pod siedzenie. Przyczepę najszybciej sprawdzisz podpinając pod inny ciągnik oczywiście ze sprawną instalacją. Jeśli nie będzie działać to szukaj winy we wtyczce, a później dopiero po kablach.

  • #4 01 Kwi 2012 17:34
    wafeleeeek
    Poziom 7  

    Tak sprawdzałem masę. Światła mijania, o ile wiem, od zawsze, jak z tyłu taki i z przodu.

  • #5 01 Kwi 2012 17:39
    tomjed
    Poziom 27  

    wafeleeeek napisał:
    Światła mijania, o ile wiem, od zawsze, jak z tyłu taki i z przodu.


    A to ciekawe...

  • #6 01 Kwi 2012 17:42
    ftp.kowal
    Poziom 33  

    Światła mijania masz tylko z przodu. Lepiej to popraw bo post trafi do kosza i nie upieraj się przy tym. Z tyłu jak i z przodu masz światła pozycyjne/postojowe.

  • #7 01 Kwi 2012 17:45
    wafeleeeek
    Poziom 7  

    Tomjed? To jak nazwac te światła?

    Dodano po 1 [minuty]:

    Ok, Zwracam honor światła, pozycyjne/postojowe:)

  • #8 01 Kwi 2012 17:47
    gilus1
    Poziom 28  

    Zapewne pozycyjne lub stopu.

  • #10 01 Kwi 2012 19:34
    kierbedz4
    Poziom 33  

    Sprawdż czy masz wszystkie światła na odpowiednich bolcach w gnieżdzie ciągnika.Jeżeli są wszystkie to sprawdż wtyczkę na kablu zasilającym przyczepę.W przyczepie na jej ramie pod spodem przykręcona jest metalowa puszka chroniąca listwę zaciskową od której biegnie kros kablowy do tyłu przyczepy i tam również możesz szukać usterki.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME