Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Powód wylewania kondensatorów w płycie głównej

bshbc 02 Kwi 2012 14:41 2438 9
  • #1 02 Kwi 2012 14:41
    bshbc
    Poziom 7  

    Witam,

    Problem jest następujący:

    Jakiś rok temu zauważyłem opuchnięte i wylane kondensatory w płycie głównej Gigabyte GA-K8NF-9-RH (pomimo to płyta działała poprawnie). Były to elektrolity 3300uF/6,3V. Kupiłem wtedy na Allegro analogiczne elementy Low ESR do płyt głównych i wymieniłem wszystkie kondensatory o podanych parametrach bez względu na to czy wyglądały na uszkodzone czy nie.

    Po kilku miesiącach podczas czyszczenia komputera zauważyłem że ponownie dwa z wymienionych wcześniej elektrolitów uległy wylaniu. Tym razem również komputer działał poprawnie ale wymieniłem te uszkodzone kondensatory (zostały mi jeszcze identyczne z poprzednich zakupów).

    Po przeglądnięciu różnych grup dyskusyjnych postanowiłem wymienić również zasilacz, podejrzewając mojego Modecoma Feel III 500W o to że jest sprawcą tych usterek. Kupiłem nowy zasilacz OCZ ModXstream PRO 700W i myślałem że sprawa jest załatwiona.

    Niestety podczas czyszczenia komputera po kolejnych kilku miesiącach sytuacja się powtórzyła - znowu dwa kondensatory 3300uF/6,3V wyglądają na wylane. :cry:

    Z moich obserwacji wynika, że problem występuje w grupie czterech sąsiednich elementów uwidocznionych na zdjęciu (stan obecny, wylane dwa kondensatory, choć za każdym razem uszkodzone były inne w tej grupie).

    Powód wylewania kondensatorów w płycie głównej

    Pomimo, ze komputer póki co działa, nie daje mi spokoju co może powodować te powtarzające się uszkodzenia? Nie chce w kółko przelutowywać wylanych kondensatorów bez ustalenia przyczyny tego stanu, bo w końcu podczas tej operacji sam uszkodzę płytę główną. Zastanawiam się również czy nie wsadzić tam 3300uF/10V (są tylko 5mm wyższe, średnica bez zmian) ale nie mam pewności czy coś się poprawi a poza tym dalej nie będę wiedział co jest nie tak?

    Czy macie jakąś sugestię bo mi już nic nie przychodzi do głowy? :cry:

    Z góry dziękuję za każdą radę.

    0 9
  • #2 02 Kwi 2012 14:49
    1962713
    Usunięty  
  • #3 02 Kwi 2012 14:58
    akajarz
    Poziom 22  

    Powodów może być wiele.
    1. Temperatura, popraw chłodzenie wewnątrz obudowy.
    2. Spuchnięte kondensatory w zasilaczu, te na płycie przejmują filtrowanie napięcia - zmień zasilacz lub wymień w nim kondensatory.

    0
  • #4 03 Kwi 2012 08:37
    taniam
    Poziom 19  

    Autor napisał, że wymienił zasilacz.
    Nie napisał jakiej firmy kupił kondensatory na wymianę - czasami te "nowe" są jeszcze gorsze od tych które się wymienia.
    W tym wypadku doradzałbym wymianę na kondensatory o wyższym napięciu pracy czyli 3300uF/10V, powinny się znaleźć o takiej samej średnicy tylko wyższe.

    0
  • #5 03 Kwi 2012 11:57
    bshbc
    Poziom 7  

    Tak jak słusznie zauważył forumowicz taniam dokonałem wymiany zasilacza na konstrukcję której nie można chyba nic zarzucić tj. OCZ ModXstream PRO 700W. Niestety kondensatory jak wylewały tak nadal wylewają. Chwilowo nie jestem w stanie dokonać fizycznego pomiaru napięć ale myślę że nie tutaj leży przyczyna.

    Bardziej skłaniałbym się w stronę tego przegrzewania od procesora (AMD Athlon 64 X2 4800+ na Socket939 TDP 110W) oraz ogólnie słabej wentylacji w obudowie. Jeśli wierzyć wskazaniom BIOS-u (a jak wiemy to nie zawsze są rzeczywiste wartości) to temperatury CPU po jego obciążeniu obliczeniami osiągają poziom około 60st. C Jeśli zauważyć na wcześniej zamieszczonym przeze mnie zdjęciu, że problematyczna grupa kondensatorów znajduje się w bliskim sąsiedztwie procesora to dochodzę do wniosku, że coś jest na rzeczy. Tylko czy te 60st. C to aż tak dużo?

    Wymianiałem na kondensatory LowESR Jamicon 3300uF/6,3V 105C

    Tak jak wspominałem w pierwszej wiadomości rozważałem wymianę na wersje 10V ale nie chciałem robić w ciemno bez ustalenia faktycznej przyczyny wylewania.

    Czy Waszym zdaniem mogą być jeszcze jakieś inne powody uszkodzeń oprócz tych dwóch tj. zasilacz i za wysoka temperatura pracy (chhciałbym wyeliminować możliwie najwięcej przyczyn przed wymianą kondensatorów na nowe)?

    Czy zastąpić tylko te cztery elektrolity 3300V/6,3V czy rzeczywiście powymianiać jeszcze inne (tak jak wspominałem większą liczbę kondensatorów przelutowałem za pierwszym razem). Chciałbym lutować tą płytę jak najmniej żeby jej nie popsuć z nadgorliwości.

    Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.

    0
  • #6 03 Kwi 2012 14:23
    1962713
    Usunięty  
  • #7 16 Kwi 2012 11:32
    hatsunepl
    Poziom 9  

    Wymień kondensatorki na jakieś dobrych firm bo w płytach zdarzają się śmieci marnej jakości, temperatura procka za wysoka lub za duże napięcie.

    0
  • #8 16 Kwi 2012 11:42
    dr.master
    Poziom 36  

    Sprawdź też jakie temperatury panują wewnątrz obudowy, powodem uszkodzeń kondensatorów są albo zbyt wysokie temperatury bądz za wysokie napięcia /ew odwrotne wlutowanie, co w tym przypadku wykluczamy/

    0
  • #9 16 Kwi 2012 21:55
    artaa
    Poziom 43  

    Wymień wszystkie na dobre jakościowo 10V (jeśli tylko wejdą na wysokość).

    0
  • #10 28 Cze 2014 17:31
    bshbc
    Poziom 7  

    Po wymianie kondensatorów na napięciowo-wytrzymalsze wersje i użyciu wydajniejszego schładzacza procesora, problem wylewania kondensatorów został rozwiązany!! Myślę że na dłuższą metę decydujące było poprawienia chłodzenia CPU.

    Dziękuję wszystkim za cenne uwagi!!

    Pozdrawiam
    bshbc

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo