Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regeneracja kolumn alton 80

luc341 02 Apr 2012 18:56 4124 20
    luc341
    Level 9  
    Witam dziś zakupiłem kolumny głośnikowe alton 80 maja zniszczone pianki i lekko membrany
    ktoś mi powie czy te zamienniki na allegro to jakieś chińskie ścierwo czy oryginały?

http://allegro.pl/gdn-25-80-8om-niskotonow-maxton-tonsil-altus-alton-i2205184895.html
    ten cały głośnik to oryginał czy nie?

http://allegro.pl/sklejony-zestaw-naprawczy-altus-110-alton-80-i2231251187.html
    i ten zestaw naprawczy?
    po czym rozpoznać że to oryginały?
    Zygaqra
    Level 35  
    Może nie jest to odpowiedź na Twoje pytanie, ale zanim zaczniesz zakupy, sprawdź tę stronę http://www.stx.pl/

Na pewno nie jest.
    3.1.11. (10.2, 10.7, 12) Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.
    (dj-MatyAS)
    Dj MaTii
    Level 15  
    Witaj. Ja tak samo zakupiłem Altony 80. Miałem wtedy do regeneracji zawieszenia górne i membrany. Wiedziałem że ten zestaw nie cieszy sie dobrą opinią ponieważ wszyscy stawiaja na oryginał ale wybrałem takie coś :
    http://allegro.pl/profesjonalny-zestaw-naprawczy-altus-110-alton-80-i2227467824.html

Jestem bardzo zadowolony z regeneracji tym zestawem. Wszystko gra jak należy. Nie polecałbym jednak robić samemu takiej regeneracji jeśli jej jeszcze nie przeprowadzałeś. :D

Pozdrawiam. (Przepraszam moderatorów że wkleiłem linka do aukcji.)
    Dj MaTii

Kolega się łaskawie zapozna z opisem tego działu.
    W dziale "Jakie Nagłośnienie Do Domu" linki są dozwolone.
    (dj-MatyAS)
    luc341
    Level 9  
    Zygaqra wrote:
    Może nie jest to odpowiedź na Twoje pytanie, ale zanim zaczniesz zakupy, sprawdź tę stronę http://www.stx.pl/

po co mi strona stx? nie rozumiem ja chce gdzieś kupić oryginalne części od altona 80 a nie jakiś badziewie stx

Kolega będzie tak uprzejmy i poprawi pisownię we wszystkich swoich postach.
    Zdanie rozpoczyna wielka litera, a kończy kropka, czy tak mi się tylko wydawało?
    3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    (dj-MatyAS)
    RD95
    Level 13  
    Jak chcesz orginały to zamów je na stronie tonsila tam bedziesz miał pewność że tonsil
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    Ehh widzę sami "specjaliści".
    Żaden z podanych linków, nie prowadzi do właściwych produktów. Chińszczyzna i nic poza tym.
    Głośniki są sprawne elektrycznie ? Jeśli tak, to śmiało można regenerować. Co jest nie tak z membranami ? Wstaw zdjęcia. Najbliższe oryginałowi podzespoły, można kupić na stronie www.umifon.pl.
    RD95 wrote:
    Jak chcesz orginały to zamów je na stronie tonsila tam bedziesz miał pewność że tonsil
    Jak ? Tonsil od miesięcy nie może produkować. Ogłosili koniec produkcji, nie ma możliwości nabycia nowych głośników od producenta.
    RD95
    Level 13  
    Jak nie można kupić od miesięcy?? niedawno sprawdzałem glosniki na stronie tonsila i były!

Chyba wprowadzę oceny za pisownię (a raczej; za błędy) jak w mojej szkole - jeden błąd - jeden stopień niżej w ocenie.
    3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    (dj-MatyAS)
    User removed account
    User removed account  
    RD95
    Level 13  
    Dobrze rozumiem ale skonczmy dyskusje odbiegamy od tematu

3.3. Użytkownik zobowiązany jest niezwłocznie wykonać polecenia moderatora.
    (dj-MatyAS)
    wariato
    Level 43  
    Autorze, jeśli posypały się zawieszenia (pianki) możesz je samemu wymienić, nie jest to wybitnie trudne ale wymaga cierpliwości. Na forum jest tutorial/instrukcja jak zabrać się do wymiany tego elementu.
    Jeśli membrany są całe i nie są porwane, nie mają ubytków, dziur itp to można w sumie je zostawić. Wtedy zaoszczędzisz na naprawie, a kupowanie chińszczyzny to nie jest profesjonalne podejście do regeneracji kolumn.
    Jak możesz wklej zdjęcia tych głośników jak pisał kolega telecaster1951.
    road
    Level 12  
    Ja mogę jedynie przestrzec przed większością zestawów naprawczych jakie są dostępne na aukcjach . Niedawno regenerowałem kolumny Scherzo 200 . Dokonałem zakupu tzw. ,,profesjonalnego zestawu naprawczego '' na jednej z wymienionych tu aukcji internetowych . Oto moje spostrzeżenia . Po pierwsze (a wymieniałem same membrany , bez cewek) zawieszenie górne dużo sztywniejsze niż orginalne , co od razu jest wyczuwalne w dotyku . Sama membrana nieco cięższa i sztywniejsza . Skutek - brak głębokiego nisko schodzącego basu , wyrażnie odczuwalny przy niezbyt głośnym słuchaniu . Niektórym się wydaje że gruba i solidnie zawieszona membrana to mocny bas . Może i tak jest , ale tylko przy bardzo głośnym odsłuchu , bo przy umiarkowanym , praca jej jest słabsza , utrudniona , a tym samym dżwięk jest gorszy (tu dotyczy głośników Tonsila) . Druga sprawa to nieprawidłowo dobrane wymiary samego zawieszenia (jego szerokości ) względem oryginału . Skutek - założenie pierścienia ozdobnego tak by nie dociskał on membrany jest niemożliwe (nie dotyczy głośnika średniotonowego który ma sporą tolerancję ). Nie muszę chyba dodawać że pierścień ten dociskając zbyt szeroko wykonane , zawieszenie górne powoduje ograniczenie pracy głośnika i znacznie ,ale to znacznie ,pogarsza jego parametry akustyczne . Aż się dziwie że ktoś wcześniej o tym nie napisał . Może niektórzy tego nie słyszą ........... :?: Nie jest to pierwszy zestaw kolumn jaki regenerowałem . Poprzednie zestawy naprawcze do innych kolumn kupowałem gdzie indziej...... (żeby nie kryptoreklamować ). Były lepsze , ale też niestety nie pozbawione wad . Właściwie mógłbym pokusić się o stwierdzenie że chyba bardzo dobrych zamienników , to nie ma obecnie na rynku , lub może ja nie dotarłem do nich jeszcze . :idea: Zauważyłem też że chcąc zbliżyć się do akceptowalnego poziomu , lepiej jest wybierać w zawieszeniach ,,na gumie '' niż ,,na piance '' . Chociaż to także jest bardzo zależne od producenta , to odniosłem wrażenie że membrana na gumie pracuje jakby nieco lepiej - łatwiej , lżej , przenosząc częstotliwości dla których przeznaczony jest dany głośnik .To tyle co mogę doradzić , żeby niektórzy mogli uniknąć niemiłego zaskoczenia .
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    road wrote:
    Zauważyłem też że chcąc zbliżyć się do akceptowalnego poziomu , lepiej jest wybierać w zawieszeniach ,,na gumie '' niż ,,na piance '' .
    Chyba żarty sobie robisz. Jeśli kupujesz nieoryginalne elementy, to się nie dziw. Są ludzie, którzy sprzedają w 100% oryginalne podzespoły, wystarczy poszukać. Firma Umifon sprzedają podzespoły bardzo bliskie oryginałowi.
    Jako osoba, która nie pierwszy raz regeneruje, powinieneś o tym wiedzieć...
    road
    Level 12  
    Istotnie nie naprawiałem żadnego zestawu na częściach firmy Umifon ....Trzeba jednak brać pod uwagę cenę takiej naprawy , żeby nie okazało się że jest ona zbliżona do zakupu nowych głośników , bo wtedy dla większości przeciętnych użytkowników taka naprawa nie ma sensu . Przy czym nie poddaje tu w wątpliwość jakości produktów firmy Umifon . Regenerowałem w życiu tylko kilka zestawów kolumn moich i moich znajomych . Większość z nich patrzy na to jak przeciętny użytkownik sprzętu grającego , czyli żeby było dobrze naprawione technicznie i tanio . To drugie może nie iść w parze z tym pierwszym ,bo to właśnie zależy od jakości materiału . To co napisałem powyżej jest swojego rodzaju ostrzeżeniem przed tym czym głównie zalany jest teraz rynek . Typowy użytkownik czyta że oryginalne , że profesjonalne , że pasują , że sprzedający ma same pozytywy ........i myśli , cóż może być żle w takim prostym materiale , wygląda tak samo ,wymiary te same , nikt się nie skarży , ludzie kupują jak bułki . A póżniej na allegro pojawiają się kolumny ,, świeżo po regeneracji '' ,,ślicznie grające '' itd . i czasem zastanawiamy się czemu ktoś je sprzedaje , jeżeli można sprawdzić że niedawno je kupił i ....zregenerował . To tylko moje lużne spostrzeżenia . Jeśli ktoś ma inne lub jest naprawdę fachowcem w tej dziedzinie (bo ja się za takiego nie uważam) to właśnie po to m. in . jest to forum . Pozdrawiam .
    User removed account
    User removed account  
    road
    Level 12  
    Naprawdę, nie rozumiem co ma na celu ten atak moderatora na mnie . Ludzie :!: chciałem pomóc komuś , kto założył ten wątek , lub boryka się z podobnymi problemami i w zamian za to moderator (fachowiec tematu jak widzę) objeżdża mnie zupełnie niepotrzebnie i niezrozumiale . Przecież pomimo tego że przy wszystkich tych tematach , najczęściej fachowcy piszą żeby unikać chińszczyzny , ludzie i tak (jak widać powyżej ) dalej o to pytają . Choćby dlatego że nikt im nie napisał co konkretnie jest żle , czego mogą się spodziewać , z praktyki . I to chciałem przekazać . Moje spostrzeżenia , z doświadczenia . Przecież po to jest to forum . Regenerowałem (oprócz swoich kolumn) takimi materiałami , lub będącymi w takim przedziale cenowym , w jakim życzyli sobie moi znajomi ....... Gwoli ścisłości , nigdzie wcześniej w swoim powyższym poście nie wspomniałem że jestem fachowcem .... Pewnie że każdemu z podobnym problemem w kolumnach , można było doradzić żeby oddał głośniki do profesjonalnego zakładu , zapłacił za naprawę drożej niż całe te kolumny są warte i będzie dobrze . Ale nie sądze żeby tym ludziom o to chodziło . I jeszcze jedna uwaga - zarzucając komuś że nie wie o czym mówi na dany temat , trzeba by mieć mocne argumenty . Napewno nie jestem specjalistą , ale wyrażnie słyszę (zresztą nie tylko ja) różnice dżwięku w bezfirmowych membranach , na korzyść tych na gumowym zawieszeniu . Udowodnienie mi że tak nie jest , lub że ja tego nie słyszę jest raczej trudne . A poza tym fachowcy najczęściej wogóle nie biorą pod uwagę bezfirmowych zestawów naprawczych , więc zastanawia mnie skąd mogą wiedzieć jak one grają ..... Jeśli jednak żle zrobiłem że chciałem pomóc to przepraszam ....Już nigdy nie będę .....
    User removed account
    User removed account  
    LysyOsw
    Level 26  
    Wniosek: guma > pianka
    Pytanie: Dlaczego nowe kolumny posiadają zawieszenia gumowe (Maestro, Siesta i masa innych kolumn) ? Skoro pianka lepsza...
    road
    Level 12  
    Ja piernicze :!: Pokazałem ten temat kilku swoim znajomym ,m in. koledze elektronikowi i zadałem pytanie czy to ja nie wiem o czym piszę , czy to może jednak kolega moderator ? I teraz już jestem pewny że kolega moderator chyba nie zrozumiał w ogóle tego co napisałem . Czytanie ze zrozumieniem . Gdzie , w którym miejscu ja polecałem regeneracje na chińskich zamiennikach ? Gdzie ja stwierdziłem że to powód do zaszczytów . Skoro właśnie ten post przed tym przestrzega i opisuje konsekwencje..... . Jakie banialuki bez pokrycia ???? Skoro wyrażnie opisuję jak w praktyce , po złożeniu , po wykonaniu naprawy zachowują się podróby , na których miałem okazję zrobić kilka zestawów kolumnowych z membranami gumowymi i piankowymi . Gdzie tu jest brak pokrycia . Nigdzie nie polecałem , a wspomniałem tylko że gumowe zawieszenia w takim wydaniu chińskim graja trochę lepiej niż te piankowe . Ale w dalszym ciągu nigdzie tego nikomu nie polecałem .....Tak samo jak kolega wcześniej napisał o mojej propozycji karkołomnej wymianie pianki na gumę . A co w tym karkołomnego ??? Zamiast membrany z resorem piankowym montujemy taką samą z resorem gumowym . O co chodzi :?: Chyba o to by się przyczepić do mnie . Pomijając moje doświadczenie z podróbami , chętnie posłucham odpowiedzi fachowca (w randze moderatora ) na pytanie kolegi -lysyosw- jeśli dobrze zrozumiałeś co napisał , bo odnoszę wrażenie że mojego pisania nie zrozumiałeś w ogóle (a tyle maksym o myśleniu masz zapisane) . Powtórzę jeszcze raz co do innego zarzutu , że jeśli napisałem że brak jest głębokiego basu to wyrażnie dotyczy to chińskich podrób (których nawet nie przyrównuje do oryginału) , ale te podróby na gumie pracują nieco lepiej od piankowych w tej kategorii zamienników .To jest moje spostrzeżenie i dzielę się nim (jakby ktoś nie wiedział) . Po przeczytaniu wielu tematów o regeneracji głośników znalazłem mnóstwo negatywnych opinii o chińszczyżnie (z czym się zgadzałem zawsze) bardzo mało popartych konkretnymi przykładami , opisami . A o tym że ramki ozdobne po takiej regeneracji mogą nie pasować i przeszkadzać nie znalazłem nigdzie . Dlatego o tym napisałem . Oczywiście przejrzałem kilka stron spośród 315 napisanych przez kolegę moderatora i tym bardziej nie rozumiem co on się do mnie przyczepił . moje słowo przepraszam było ironią ,ale tego też nie zrozumiał .
    Pablo1964
    Moderator
    LysyOsw wrote:
    Pytanie: Dlaczego nowe kolumny posiadają zawieszenia gumowe (Maestro, Siesta i masa innych kolumn) ? Skoro pianka lepsza...

Czy Kolega nie zauważył, że w nowych konstrukcjach są zamontowane inne głośniki? Silniki samochodowe nowych konstrukcji są przystosowane do biopaliw. Czy to oznacza, że można bezmyślnie lać biopaliwa do każdego silnika?
    road wrote:
    Zamiast membrany z resorem piankowym montujemy taką samą z resorem gumowym .

To tak jakby do samochodu zamontować teleskopy o zupełnie innej charakterystyce. Pojedzie, ale komfort i właściwości jezdne będa całkowicie inne niż zaprojektował producent.

Koledzy, nie ma o co kruszyć kopii. KAŻDY zamiennik będzie grał inaczej niż oryginał. Bez względu na rodzaj zawieszenia. Jeżeli producent przewidział w projekcie zawieszenie piankowe, najlepiej zabrzmi głośnik zregenerowany w oparciu o ZAWIESZENIE PIANKOWE ORYGINALNEJ KONSTRUKCJI.

P.S. Sam tępię używanie Caps Lock na forum ale czasem nie da się nie krzyknąć. ;-)
    LysyOsw
    Level 26  
    Ok to ja wiem że oryginalne najlepsze...
    Kwestionowałem kwestię samego materiału.
    Guma jest trwalsza niż pianka i wytrzyma więcej lat ?
    Pablo1964
    Moderator
    Tak, ale nie należy jej stosować do regeneracji głośników zaprojektowanych do pracy z zawieszeniem piankowym. Zmienia to całkowicie charakterystykę głośnika. W nieprzewidywalny sposób. Dlatego żaden profesjonalista tak nie zrobi. I stąd wynika oburzenie moderatora. My naprawdę chcemy utrzymać przyzwoity poziom forum.