Witam.
Ja zacznę z innej beczki. Otóż wydaje mi się, że zostałeś ofiarą pewnych obietnic które będą bez pokrycia. Co więc mam na myśli. Jak już na wstępie kolega
bolszy188 słusznie zauważył, że dałeś się nie źle naciągnąć. Czy w tej sytuacji ktoś Tobie przedstawił jakąkolwiek analizę pracy instalacji solarnej do wspomagania ogrzewania. To jest podstawowe pytanie jakie sobie należy postawić. Otóż przeprowadziłem symulację tej Twojej instalacji i przedstawia się ona tak.
Zastosowane kolektory to heat pipe, 30 rurowe o sprawności 48,8% A więc bardzo źle jak na próżniówki. Ale może sprawność akurat w próżniówkach to nie najważniejszy parametr, natomiast z jednego takiego kolektora można wyciągnąć w warunkach laboratoryjnych 1484W. Taki wynik osiągany jest przy nasłonecznieniu 1000W/m2, to jest wynik dla samego kolektora a nie dla instalacji. Ty nigdy nie osiągniesz takiego wyniku. Ponieważ słońce nie wisi nad kolektorem prostopadle, (jak ma to miejsce przy badaniach laboratoryjnych) osiągi kolektora trzeba jakoś uśrednić. Nie jest to takie proste ze względu na pozorny ruch słońca na nieboskłonie w dwóch płaszczyznach.
W temperaturach jakie podałeś przy pracy tej instalacji przy założeniu, że słońce było cały dzień kolektory dały Tobie ok. 16,3 kWh przez cały dzień. A więc cała ta bateria średnio dała nam ok. 2.04 kWh w ciągu godziny. To są wyliczenia dla podniesienia temp. dla zbiornika 200l o 45 stopni i 500l o 10 stopni. Jeżeli jest inaczej można to łatwo przeliczyć i zmienić osiągi.. Pod uwagę bierzemy osiągi kolektorów na początku kwietnia. I tu już widać, że w chwili obecnej o wspomaganiu nie ma mowy. Należy zadać pytanie firmie, która przekonała Cię na taką instalację w jakim okresie będzie to wspomaganie bo jak na razie to go nie ma. Podejrzewam, że to założenie będzie osiągnięte nie wcześniej jak w maju, gdzie praktycznie sezon grzewczy się będzie już kończył.
Ponieważ napisałeś, że z instalacji korzystają dwie osoby to po skończeniu sezonu grzewczego powstanie nadprodukcja energii cieplnej. Co więc z tym fantem zamierzasz zrobić. Bo do ogrzania ciepłej wody potrzebujesz w lecie (czerwiec, lipiec, sierpień i pół września) ok. 6kWh dziennie a instalacja da nam średnio ok. 20kWh dziennie biorąc powyższe obliczenia. Oczywiście nadwyżka będzie kierowana do zbiornika 500l, ale należy zadać sobie pytanie kiedy i on osiągnie swój kres 85 stopni.
Może jeszcze powstać paradoksalna sytuacja, że zbiornik 500l w lecie zostanie nagrzany do np. 60 stopni i przyjdą pochmurne dni i ciepła woda skończy się w zbiorniku 200l. a więc będziesz miał 500l gorącej wody z której nie będziesz mógł skorzystać.
Ja uważam, że ta instalacja przyniesie więcej szkody niż pożytku i tak ja podchodzę do tematy wspomagania. A na marginesie to podaj cenę za tą instalację.
Wszystkim swoim klientom , którzy chcą dogrzewać budynek takie instalacje wybijam z głowy bo to nie ta skala problemu. Aby kolektory coś dały przy wspomaganiu to ilość ich zaczyna się od ok. 120 rur ale nie heat pipe o tak nędznym stopniu uzysku energetycznego.
Co natomiast ja bym zrobił na Twoim miejscu. O ile to możliwe to natychmiast zablokował bym płatności. Oraz poprosił bym o właśnie taką symulację jak wyżej oraz wpisanie tego do umowy. Następnie założył bym licznik ciepła dla weryfikacji tych obliczeń.
Jest jeszcze jedna ścieżka to taka w której udowodnią Tobie na już pracującej instalacji uzasadnienie wspomagania i udowodnienia tego. Do tego wstrzymał bym wszystkie płatności.
Nie jesteś jeszcze przegrany i zapoznaj się z Ustawą z dnia 2 marca o ochronie niektórych praw konsumentów z późniejszymi zmianami.
Ty się na tym wszystkim nie musisz znać, ale skoro Tobie coś obiecano to muszą się z tego wywiązać.
Miałem podobną sytuację, którą opisałem tu:
http://www.bachus.com.pl/wicia/index.php?site=publikacja7
tom-instal wrote: bolszy188 wrote: 700 litrów na 3 panele śmiech na sali chyba że ta woda ma mieć 30 stopni. W sobotę zakładałem kolektory imergaz-a (byłem przy zakładaniu celem uściślenia), 4 kolektory zbiornik 450 litrów a ty z 3 chcesz ogrzać 700 to może na florydzie ale nie u nas. Dlatego po samym przeczytaniu twojego wstępu stwierdziłem że ktoś Cię pociągnąl i to równo. Jeszcze jak przeczytałem o tym dofinansowaniu z UE tyle razy klepało się już na forum że nie ma nic za darmo twoje kolektory wyszły Cię znacznie drożej niż gdybyś je sobie sam kupił.
Zajmij się komputerami, może tam błyśniesz jakąś wiedzą
A to bardzo nie ładnie tom-instal, powstał problem, to może Ty „błyśniesz jakąś wiedzą”
Ja uważam, że bolszy188 ma całkowitą rację.
Skoro piszesz, że robiłeś takie instalacje ( wspomaganie dogrzewania) to zapraszam Ciebie na kawę, pogadamy, w końcu daleko do siebie nie mamy, może i ja się czegoś dowiem.