Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Mondeo 2.0 tdci 2004 rok Dziwne d¼wiêki filtr powietrza

anglik12 03 Apr 2012 08:56 7076 4
    anglik12
    Level 9  
    Witam szanownych kolegów
    Jestem po wymianie silnika 130 km tdci oraz wtrysków i mam dziwne objawy zwi±zane z d¼wiêkiem dochodz±cym z obudowy filtra powietrza. Jest s³yszalny z przodu od strony wlatuj±cego powietrza taki bulgot wymienia³em ju¿ dwa razy filtr powietrza teraz mam knechta i nic siê nie zmieni³o.
    Jak przepycham szmatk± wlot to jest ciszej i silnik pracuje ³adnie zreszt± silnik pali nie kopci i ma dobre osi±gi proszê o poradê, co to mo¿e byæ i jak pozbyæ siê tego problemu?
    andrzej20001
    Level 43  
    Zaworki podci¶nienia je¶li ich króæce "atm" s± wpiête we filtr daja taki pog³os ale nie pamietam jak jest w Mondeo.Ciê¿ko powiedzieæ przez forum co to za dzwiêk.
  • Helpful post
    wojciechjanusz
    Level 28  
    anglik12 wrote:
    jest s³yszalny z przodu od strony wlatuj±cego powietrza taki bulgot
    Je¶li jest ten odg³os pojawia siê przy wolnych obrotach - tak mia³ kolega z forum - to mog± byæ uszkodzone samoregulatory luzu zaworowego (na ss±cych). Nie domykaj± siê i czê¶ciowo t³ok wypycha powietrze z powrotem w dolot. Przy dodaniu gazu dynamika sprê¿ania nie pozwala na ca³kowit± ucieczkê powietrza i silnik pracuje poprawnie...

Zawalone syfem samoregulatory czêsto siê spotyka - zw³aszcza w silnikach eksploatowanych na s³abych olejach i/lub gdzie olej zmieniany by³ bardzo rzadko...
    anglik12
    Level 9  
    Witaj kolego chyba masz racjê z tymi samoregulatory luzu zaworowego, bo silnik w³a¶nie na ja³owym biegu tak pracuje dziwnie i s³ychaæ te odg³osy.
    Generalnie dynamikê ma dobr± zbiera siê ³adnie i jeszcze dostrzeg³em, ¿e rano jak s± wy¿sze obroty to trochê mniej s³ychaæ. Powiedz czy du¿e s± koszty ( wymiany, czyszczenia)
    anglik12
    Level 9  
    Witam ponownie
    W koñcu doszed³em, co by³o przyczyn± dziwnych d¼wiêków w okolicy filtra powietrza tak jak napisa³ kolega by³o to uszkodzenie popychaczy hydraulicznych. Jeden by³ wbity i nie pracowa³ a dwa kolejne wsuniête po parê milimetrów, dlatego zawory ss±ce nie domyka³y siê. Wymieni³em na inne sprawne ponowna wymiana oleju, aby usun±æ zanieczyszczenie. Teraz s³ychaæ silnik jak ³adnie pracuje a nie ten bulgot zasysanego powietrza