Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jak podłączyć nietypowe gnizado internetowe ?

dawidn1 03 Kwi 2012 19:14 3603 23
  • #1 03 Kwi 2012 19:14
    dawidn1
    Poziom 2  

    Witam
    Przed sekundą zakupiłem gniazdo internetowe, niestety podczas montażu okazało się że kolory są trochę pomieszane, Załączam zdjęcie gniazda, jak ktoś wie jak to podłączyć bardzo proszę o pomoc.
    Jak podłączyć nietypowe gnizado internetowe ?

  • #2 03 Kwi 2012 19:34
    starepc.pl
    Poziom 24  

    Skoro tak są oznaczone, to podłącz zgodnie z oznaczeniem, prawdopodobnie mają jakiś przeplot po drodze. Pamiętaj o zachowaniu standardu we wszystkich kablach w sieci.

    Pozdrawiam

  • #3 03 Kwi 2012 19:43
    CHACA
    Poziom 43  

    A w czym masz problem, wszystko jest "opisane" na gnieździe.

  • #4 03 Kwi 2012 20:10
    dawidn1
    Poziom 2  

    a to obojętnie czy podłącze wg A czy B ?
    wtyczke mam taką:
    od lewej: brąz, biały brąz, zielony, b zielony, niebieski, b niebieski oraz pomarańczowy, b. pomarańczowy

  • #5 03 Kwi 2012 20:17
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    dawidn1 napisał:
    niestety podczas montażu okazało się że kolory są trochę pomieszane,

    Co wym gnieździe jest pomieszczane? Standardowe gniazdo ethernet-owe.
    dawidn1 napisał:
    wtyczke mam taką:
    od lewej: brąz, biały brąz, zielony, b zielony, niebieski, b niebieski oraz pomarańczowy, b. pomarańczowy

    No to masz coś nie tak w tej wtyczce :(

  • #6 03 Kwi 2012 20:31
    CHACA
    Poziom 43  

    Od lewej: biało pomarańczowy-pomarańczowy-biało zielony-biało niebieski-niebieski-zielony-biało brązowy-brazowy to przykład połączenia prostego.

  • #7 03 Kwi 2012 21:06
    VooVoo
    Poziom 33  

    CHACA napisał:
    Od lewej: biało pomarańczowy-pomarańczowy-biało zielony-biało niebieski-niebieski-zielony-biało brązowy-brazowy to przykład połączenia prostego.
    Chyba niebieski-białoniebieski ;)
    Pozdrawiam :)

  • #8 03 Kwi 2012 21:08
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    VooVoo napisał:
    Chyba niebieski-białoniebieski

    Chyba tak ;)

  • #9 03 Kwi 2012 21:09
    starepc.pl
    Poziom 24  

    Dla fast-ethernetu wymagane są jedynie 2 pary :D pomarańczowa i zielona :D

    w związku z czym nie ma to już dużego znaczenia czy jest nie-biały czy niebieski w kolejności :D

    Pozdrawiam

  • #10 03 Kwi 2012 21:10
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    starepc.pl napisał:
    Dla fast-ethernetu wymagane są jedynie 2 pary :D pomarańczowa i zielona :D

    Ale trzymajmy się schematów, po to są ustalone, nie ma młodym co robić wody z mózgu.

  • #11 03 Kwi 2012 21:12
    starepc.pl
    Poziom 24  

    W sumie racja jimasek, ale taka wiedza może się przydać, kiedy młodzi płaczą, że mu biało-brązowa żyła nie działa na testerze :P

    Pozdrawiam

  • #12 03 Kwi 2012 21:22
    CHACA
    Poziom 43  

    Tak moja gafa :-) Mam nadziej, iż autor tematu będzie miał już nieco rozjaśnione.
    Jak podłączyć nietypowe gnizado internetowe ?

  • #13 03 Kwi 2012 21:25
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    starepc.pl napisał:
    że mu biało-brązowa żyła nie działa na testerze :P

    Albo jak w temacie jak podłączyć "nietypowe" gniazdo, ale każdy kiedyś się uczył i zaczynał, więc musimy zadbać o to aby nauka nie zeszła na złe tory już na samym jej początku.

  • #14 03 Kwi 2012 21:34
    starepc.pl
    Poziom 24  

    jimasek napisał:

    Albo jak w temacie jak podłączyć "nietypowe" gniazdo, ale każdy kiedyś się uczył i zaczynał, więc musimy zadbać o to aby nauka nie zeszła na złe tory już na samym jej początku.


    i tak najlepsza nauka to ta, którą zdobędziemy na własnej skórze :)

    Pozdrawiam

  • #15 03 Kwi 2012 21:38
    VooVoo
    Poziom 33  

    CHACA napisał:
    Tak moja gafa :-) Mam nadzieje iż autor tematu będzie miał już nieco rozjaśnione.
    Tiaa :) Czasem pary pomarańczowe zamieniają się z zielonymi miejscami , a niebieskie robią za ..... to zawodowa tajemnica :)

  • #16 03 Kwi 2012 21:40
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    starepc.pl napisał:
    i tak najlepsza nauka to ta, którą zdobędziemy na własnej skórze

    Tak doświadczenie trzeba zdobywać ale nikt mi nie powie że stary układ majster/uczeń nie był dobry? Żadna szkoła tego nie zastąpi ;)

    Dodano po 1 [minuty]:

    VooVoo napisał:
    a niebieskie robią za

    Linię telefoniczną ;)

  • #18 03 Kwi 2012 21:48
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Zasilanie do ap-ka czy kamery IP też można.

  • #19 03 Kwi 2012 22:01
    VooVoo
    Poziom 33  

    jimasek napisał:
    Zasilanie do ap-ka czy kamery IP też można.
    Gdzieś tam, w/w pary robiły z innymi parami za zasilanie do młota udarowego :D :D

  • #20 03 Kwi 2012 22:04
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Nie martw się też widziałem zasilanie 230V puszczone na skrętce komputerowej do dzwonka przy furtce wraz z telefonem ;)

  • #21 03 Kwi 2012 22:06
    starepc.pl
    Poziom 24  

    230V powiadasz. To na jakim amperażu to leciało, że się nie popaliły ? :D

    Pozdrawiam

  • #22 03 Kwi 2012 22:10
    VooVoo
    Poziom 33  

    jimasek napisał:
    Nie martw się też widziałem zasilanie 230V puszczone na skrętce komputerowej do dzwonka przy furtce wraz z telefonem ;)
    Ja się nie martwię, ja tam robiłem :D :D

  • #23 03 Kwi 2012 23:31
    McMonster
    Poziom 32  

    U mnie w pracy ulubioną formą gnębienia "młodych" jest zadanie im zarobienia kabla z trzema końcami. W ten sposób najszybciej się taki dowie, jak to jest z tymi parami w skrętce. ;)

    Tylko uwaga z tym trzymaniem się standardów, niektóre mówią np. o maksymalnym rozplocie żył na 6 milimetrów.

  • #24 03 Kwi 2012 23:47
    piterus99
    Poziom 43  

    Gniazdo zapewne podłączone, temat zamykam.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME