Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Seasonic series M12D model: SS-850EM nie startuje...

03 Apr 2012 20:29 2132 5
  • Level 11  
    Seasonic series M12D model: SS-850EM nie startuje...
    Witam

    Zasilacz na układzie CM6802, są dwa aktywne układy PFC, a każdy korzysta z dwóch tranzystorów TK20A60U MOSFET, w sumie cztery MOSFET.
    Dodatkowo są 2 tranzystory MOSFET IPW60R125CP
    Trafił do mnie z uszkodzonymi elementami: dioda Schottky BD505 - SBR40S45CT.
    Seasonic series M12D model: SS-850EM nie startuje...
    Tranzystory: Q310, Q311 - IPW60R125CP wymieniłem na 20N60S5 i dioda D312 wymieniona na PR1005
    Seasonic series M12D model: SS-850EM nie startuje...Seasonic series M12D model: SS-850EM nie startuje...
    Po podpięciu zasilacza pod płytę główną świeci się na niej dioda, a jak zwieram aby uruchomić nic się nie dzieje. Napięcie na zasilaniu układu CM6802 mam 15,3V. Co jeszcze mogę sprawdzić bez oscyloskopu ?
    Czy Twoje urządzenia IoT są bezpieczne? [Webinar 22.06.2021, g.9.00]. Zarejestruj się za darmo
  • Level 32  
    Witam

    Nie zaczynał bym sprawdzenia czy zasilacz po naprawie jest dobry podpinając go pod płytę.

    Proponuje pomierzyć czy są wszystkie napięcia i przedstawić wyniki.
    czyli 5V stand-by, 5V , 3.3V, 12V ...itd.

    Warto sprawdzić napięcie na dużych kondensatorach za PFC - nają ok 470uF @ 200V lub jak jest jeden to na 400V.

    Podstawowe pytanie, czy zasilacz w ogóle startuje? Może obecne jest tylko 5V stand-by.
  • Level 11  
    Witam

    Płyta ta jest to testów więc się nie martwię o nią.
    Jest 5V stand-by, 3V PS-ON, po załączeniu na wyjściu brak 12V, 3,3V i 5V robione jest z 12V. Napięcie na kondensatorach mam 330V po załączeniu 378V.
    Według mnie zasilacz startuje tylko brak sterowania na tranzystory mosfet z układu CM6802BHG.
  • Level 32  
    BayerD wrote:
    Jest 5V stand-by, 3V PS-ON, po załączeniu na wyjściu brak 12V, 3,3V i 5V robione jest z 12V. Napięcie na kondensatorach mam 330V po załączeniu 378V.
    Napięcie na tych kondensatorach nie powinno utrzymywać się zbyt długo po wyłączeniu. Jest tam rezystor do ich rozładowywania.

    BayerD wrote:

    Według mnie zasilacz startuje tylko brak sterowania na tranzystory mosfet z układu CM6802BHG.


    Czyli działa na razie tylko pomocnicza przetwornica stand-by.
    Posprawdzaj Diody i mosf-ety oraz kondensatory na poszczególnych liniach. Zapewne któreś są uszkodzone. Sądzę że zasilacz nie startuje bo działa układ zabezpieczenia w przetwornicy głównej.
  • Level 11  
    Napięcie na kondensatorach elektrolitycznych utrzymuje się ok 2-3min, a +5VSB (fioletowy) obciążony halogenem 12V/20W (świeci bez problemu) i wtedy napięcie bardzo szybko spada. Diody i mosfety sprawdzone, kondensatory elektrolityczne pomierzone, są sprawne.
    Tylko na +12V od masy (GND) mam 24Ω myślę, że to rezystancja diod schottky.
    Na układzie scalonym PS223 po załączeniu pojawiają się napięcia, które utrzymują się do puki nie rozłączę go.

    Zamówiłem w Chinach 10szt CM6802.
  • Level 11  
    Witam, zasilacz naprawiony, uszkodzony okazał się układ CM6802BHG.
    Dla zainteresowanych mam kilka w zapasie.
    Temat do zamknięcia.