Witam wszystkich użytkowników,od kilku dni przeglądam porady ale niestety nie na wszystko znalazłem odpowiedzi.Po kilku latach od budowy domu zdecydowałem się na założenie centralnego ogrzewania.Dla wyjaśnienia,dom jest całoroczny,powierzchnia do ogrzania 140 m/2 + CWU ,docelowo jako siedlisko,a na razie zamieszkały od czasu do czasu.Dobrze ocieplony - jak na parę lat wstecz,a więc ściana z pustaka+styropian 6cm+połówka pustaka,podłoga i strop po 10 cm styropianu,poddasze ocieplone wełną 20 cm oraz okna drewniane "urzędowski" a więc całkiem ciepłe.Na razie nie otynkowany - kasa a właściwie jej brak,ogrzewany na razie kominkiem z rozprowadzeniem oraz kuchnia wiejska węglowa i kaloryfery olejaki na 220 Volt.
Kupiłem kocioł na paliwa stałe Defro Optima komfort plus 15 KW linia klasyczna ze sterownikiem ST-28 z Pid i po świętach zaczynamy budowę instalacji.Panowie instalatorzy zaproponowali mi instalacje w systemie grawitacyjnym wspomaganym pompą CO i oczywiście w miedzi,ale ja po przeczytaniu kilku wypowiedzi,porad i instrukcji np.defro chciałbym trochę pozmieniać.Instalacja przy kotle w miedzi ale dalej rury Stabi z wkładką alu - znowu kasa.Na innych elementach instalacji nie chcę oszczędzać i tak:
1.Zawór czterodrożny ESBE 1 i 1/2'' - tu dobór instalatora
2.Pompa CO z takim obejściem grawitacyjnym /kpl. ze sklepu/ Grundfos 25-60
3.Pompa CWU z takim samym obejściem,pompa Grundfosa 25-40
4.Nad kotłem zbiornik CWU/100L,a na poddaszu naczynie wzbiorcze otwarte.
5.Instalacja ma być zalana płynem niezamarzającym z Boryszewa - ergolidem -37
Acha zapomniałem napisać,że zamierzam powiesić 105 żeberek kaloryferów Alu z Krakowa z odpowietrznikami takimi ręcznymi,a może lepiej automatycznymi?
Mam prośbę do wszystkich znawców o jakiekolwiek rady i uwagi do takiego zestawu.A może ktoś mógłby mi narysować jak to wszystko najlepiej połączyć?
Miałbym przynajmniej pewność,że wszystko będzie dobrze zrobione.Instalator jest polecony przez hurtownie i sprzedawcę kotła,ale .....strzeżonego....
Pozdrawiam i liczę na pomoc.
Kupiłem kocioł na paliwa stałe Defro Optima komfort plus 15 KW linia klasyczna ze sterownikiem ST-28 z Pid i po świętach zaczynamy budowę instalacji.Panowie instalatorzy zaproponowali mi instalacje w systemie grawitacyjnym wspomaganym pompą CO i oczywiście w miedzi,ale ja po przeczytaniu kilku wypowiedzi,porad i instrukcji np.defro chciałbym trochę pozmieniać.Instalacja przy kotle w miedzi ale dalej rury Stabi z wkładką alu - znowu kasa.Na innych elementach instalacji nie chcę oszczędzać i tak:
1.Zawór czterodrożny ESBE 1 i 1/2'' - tu dobór instalatora
2.Pompa CO z takim obejściem grawitacyjnym /kpl. ze sklepu/ Grundfos 25-60
3.Pompa CWU z takim samym obejściem,pompa Grundfosa 25-40
4.Nad kotłem zbiornik CWU/100L,a na poddaszu naczynie wzbiorcze otwarte.
5.Instalacja ma być zalana płynem niezamarzającym z Boryszewa - ergolidem -37
Acha zapomniałem napisać,że zamierzam powiesić 105 żeberek kaloryferów Alu z Krakowa z odpowietrznikami takimi ręcznymi,a może lepiej automatycznymi?
Mam prośbę do wszystkich znawców o jakiekolwiek rady i uwagi do takiego zestawu.A może ktoś mógłby mi narysować jak to wszystko najlepiej połączyć?
Miałbym przynajmniej pewność,że wszystko będzie dobrze zrobione.Instalator jest polecony przez hurtownie i sprzedawcę kotła,ale .....strzeżonego....
Pozdrawiam i liczę na pomoc.