Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Znikający dźwięk - pada kiedy chce.

04 Kwi 2012 16:29 7080 37
  • Poziom 16  
    Witam. Mój problem polega na tym, że gdy włączam film i oglądam go spokojnie do końca problemu nie ma. Ale gdy tylko go wyłączę okazuje się, że dźwięku nie ma a dokładnie nie jest to tak, że całkiem padł... Gdy klikam na ikonę głośnika na pasku raz nić się nie ładuje a gdy dwukrotnie wyskakuje komunikat, że nie ma dostępnych urządzeń miksujących aby je zainstalować wejdź w panel sterowania bla bla bla. Bardzo dziwny problem bo nigdy się z czymś takim nie spotkałem. Robiłem reinstal sterownika ale nic to nie dało. W niektórych grach jakimi są CoD2 lub League of Legends też się tak dzieje gdy tylko skończę grać i wyłączę grę mam to samo. Dodam też, że dźwięk całkowicie nie ucichł a gdy ten komunikat wyskakuje to z dźwiękiem windowsa jak i inne dźwięki które są w winie słychać ale już innych nie.
    Specyfikacja komputera:
    Procesor: Pentium 4 2.4GHz
    RAM: 1GB
    Karta graf: GeForce FX 5200 128MB
    Zasilacz: Oryginalny z IBM NetVista P4
    Windows XP SP 3
    Karta dźwiękowa: Intel 82801DB ICH4 - AC'97 Audio Controller [A-1]
    Sterownik: ADI SoundMAX audio driver (signed) for Windows 98SE, 2000, and XP - D64Z28US - NetVista 6826, 8317, 8318, 8319

    Proszę o pomoc i z góry dzięki ;)
  • Poziom 23  
    Spróbuj zainstalować najnowsze sterowniki Realtek AC'97. Problem wygląda na niezgodność sprzętu ze sterownikiem.
  • Poziom 25  
    najpewniejsze sterowniki do takich rzeczy daje producent płyty głównej
    wpisz w googlach markę płyty głównej i odszukaj stronę producenta
  • Poziom 16  
    Ale ja mam najnowsze sterowniki te które zawsze miałem i nigdy nie było problemu a teraz nagle coś się stało. Mi już ręce opadają. Instalowałem te Realteki ale w połowie instalacji komputer sie resetuje i nie przyjmuje ich.
  • Poziom 23  
    Spróbuj ręcznie załadować załączony plik sterownika, jest to oryginalny, intelowski, dedykowany, itd. sterownik dźwięku dla ICH4. Jak to nie zadziała to już nie wiem:)
  • Poziom 16  
    Niestety to samo. Jeszcze jakieś propozycje ?
  • Poziom 11  
    podobny temat już był niestety mój

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2189029&highlight=

    problemu nie udało się rozwiązać. wymiana kondensatorów nie pomogła ani dławików bo też stawiałem na dławiki. chodziłem od serwisu do serwisu i niby płyta zdrowa ale pojechałem z płyta do katowic i tam stwierdzili że padł chipset - koszt wymiany 250zł .

    mam pytanie. jak odpalasz jakikolwiek filmik na smog.pl to po padnięciu dźwięku film się przerywa po 5 sekundach ?

    czy to płyta marki gigabyte? jeśli tak to płyta nie do naprawy.
    wepnij na PCI jakąś zwykłą kartą może być sound blaster 5.1 jak dźwięk bedzie na karcie pci znikać to znaczy że płyta do wymiany , gdy na gwarancji to niech naprawiają
  • Poziom 16  
    Nie, to jest płyta IBM'a i dźwięk jest dopuki nie wyłącze np gry League of Legends lub skończę oglądać film na yt czy zalukaj wyłączę przeglądarkę i w tym momencie już dźwięku nie ma w grach itd a takie dźwięki typu z GG czy dźwięki windowsa słychać i hulają ładnie. Bardzo dziwne i nie wiem już co mam zrobić.
  • Poziom 22  
    Jeśli po tych wszystkich kombinacjach ze sterownikami nadal jest to samo, spróbuj zaktualizować/przeinstalować DirectX (a dokładniej chodzi o DirectSound)
  • Poziom 23  
    Jeszcze jeden pomysł mam. W oknie 'Uruchom' wpisz dxdiag i sprawdź co masz na zakładce 'dźwięk'. Mam obecnie siódemkę więc nie pokieruję Cię dokładnie, ale gdzieś tam powinien być suwak od sprzętowego przyspieszenia dźwiękowego. Chodzi o to, żeby je wyłączyć (bo powiadasz, że systemowe dźwięki działają, a w aplikacjach typu gry już nie). Na tej zakładce też będziesz miał opisane na dole ewentualne problemy, gdy to nie pomoże.
  • Poziom 16  
    Zrobiłem jak napisałeś. Zobaczymy jak to będzie hulac.
    Obecnie w Uwagi mam:
    Aby przetestować funkcje modułu DirectSound, kliknij powyżej przycisk „Testuj moduł DirectSound”.
    Nie znaleziono żadnych problemów.

    Dodano po 20 [minuty]:

    @Edit
    Okazuje się, że gdy wyłączam przyspieszenie to podczas grania dźwięk się strasznie ścina i efekt jest masakryczny. Gdy mam włączone mam takie uwagi:

    Plik ac97ich4.sys nie jest podpisany cyfrowo, co oznacza, że nie był on przetestowany przez Laboratoria jakości sprzętu Microsoft Windows (WHQL). Możesz uzyskać sterownik z logo WHQL od producenta urządzenia sprzętowego.
    Aby przetestować funkcje modułu DirectSound, kliknij powyżej przycisk „Testuj moduł DirectSound”.

    PZDR
  • Poziom 20  
    Masz tak dużo problemów z komputerem (Twoje poprzednie posty) czy jednak nie lepiej byłoby oddać płytę główną do serwisu? Ewentualnie kupić nowa? Za 50zl można kupić na allegro...
  • Poziom 23  
    Gdyby to była moja płyta, zrobiłbym jej reballing w piekarniku... Ale nie chcę dostać banana za szkodliwe porady, więc tego Ci Kysu nie radzę :D Dodam tylko że uratowałem tak dwie karty graficzne i płytę główną laptopa (notabene też z problemami dźwiękowymi).
    Z tym kupowaniem nowej to bez przesady; przed takimi decyzjami pożyczyłbym od kogoś kartę dźwiękową na PCI i sprawdził jak to działa. Jeśli zepsuł się u Ciebie tylko układzik z namalowanym rakiem ( :D ) to wystarczy kupić używaną dźwiękówkę za 5 złotych i już.
  • Poziom 20  
    djzatorze... radze sprawdzić jakie wcześniej problemy miał autor tego posta... albo sprzęt jest do bani albo autor nie jest w stanie poprawnie zdiagnozować usterki

    Dodano po 3 [minuty]:

    A gdyby to była moja płyta to wywaliłbym ja do skansenu elektronicznego, w którym przechowuje kilkadziesiąt nic nie wartych sprzętów, mam tam kilka płyt głównych, kilkanaście procesorów, jakieś kontrolery sata, tuner tv, pamięci itp, wszystko właśnie z epoki P4, albo nowsze

    Dodano po 3 [minuty]:

    Nowszy sprzęt (lepszy- płyta główna 775+procesor+pamięć) można kupić nawet za 300zl, bez przesady... co złom to złom...

    Dodano po 1 [minuty]:

    Mam w szafie atari 65XE, ale to nie znaczy, ze będę za wszelka cenę go reaktywować

    Moderowany przez DriverMSG:

    3.1.11. (10.2, 10.7, 12) Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

  • Poziom 16  
    @Quamis te posty nie pochodza z jednego komputera a z różnych i nie moich koniecznie.

    Ten komputer nie jest wart naprawy czy inwestowania w niego. We wakacje kupuje laptopa ale do tego czasu jakoś muszę sobie poradzić więc składam post z prośbą o pomoc a nie prośbą o wymienienie twojego sprzętu.
  • Admin grupy komputery
    Sprawdź, czy nie wyłącza Ci usługi Windows Audio.
    Po zaniku dźwięku sprawdź w zarządzaniu komputerem jakie masz alerty (Dziennik wydajności i alerty) i (Podgląd zdarzeń).
  • Poziom 16  
    Nie mam żadnych alertów które mogły by być z tym związane...
  • Admin grupy komputery
    Wszytko więc wskazuje na problem z płytą gł.
    Dla pewności sprawdź z jakimś Linuxem LiveCD.
  • Poziom 16  
    Sprawdzałem i na Linuxie jest wszystko w porządku...
  • Admin grupy komputery
    Jakie sterowniki karty muzycznej testowałeś?
  • Poziom 16  
    ADI Soundmax, intela ach'07 coś tam.
  • Poziom 11  
    prawdopodobnie wysiada jakiś mały scalak nie chipset nie karta a może jakiś kondensator ceramiczny proszę obejrzeć teren na płycie głównej w okolicy układu dźwiękowego jeśli to karta na pci to wokół slotu

    szukamy jakiegoś nalotu na scalaku bądź przebarwień. dobre światło i lupa przyda sie
  • Poziom 38  
    Kysu1557 napisał:
    Ale ja mam najnowsze sterowniki te które zawsze miałem i nigdy nie było problemu a teraz nagle coś się stało. Mi już ręce opadają. Instalowałem te Realteki ale w połowie instalacji komputer sie resetuje i nie przyjmuje ich.


    Ja również obstawiam uszkodzoną płytę lub kartę dźwiękową. Choć raczej to pierwsze, z racji tego, że dźwięk jednak jest :)

    Ewentualnie, choć niekoniecznie masz jakiś bajzel w sterownikach/programach (po restarcie w połowie). Jak usuwałeś stare sterowniki ? Instalowałeś coś ostatnio co ingeruje w sprzęt ?
    Możesz też sprawdzić na świeżej instalacji systemu (jeśli masz czas i chęci), czy uda się zainstalować sterowniki, jeśli nie, to na 100% jest to karta dźwiękowa lub płyta główna. Jest to rozwiązanie typu "masz problem - zrób formata", ale jeśli jest podejrzany sprzęt to warto go rozważyć :)

    Mi się tak dzieje jak Tobie, na lapku, gdy połączę się przez RDP z komputerem w pracy. Nie wiem czemu, ale u mnie akurat zatrzymywany jest serwis audio.
  • Poziom 16  
    Cytat:
    Ja również obstawiam uszkodzoną płytę lub kartę dźwiękową. Choć raczej to pierwsze, z racji tego, że dźwięk jednak jest :)

    Ewentualnie, choć niekoniecznie masz jakiś bajzel w sterownikach/programach (po restarcie w połowie). Jak usuwałeś stare sterowniki ? Instalowałeś coś ostatnio co ingeruje w sprzęt ?
    Możesz też sprawdzić na świeżej instalacji systemu (jeśli masz czas i chęci), czy uda się zainstalować sterowniki, jeśli nie, to na 100% jest to karta dźwiękowa lub płyta główna. Jest to rozwiązanie typu "masz problem - zrób formata", ale jeśli jest podejrzany sprzęt to warto go rozważyć :)

    Mi się tak dzieje jak Tobie, na lapku, gdy połączę się przez RDP z komputerem w pracy. Nie wiem czemu, ale u mnie akurat zatrzymywany jest serwis audio.


    Wiesz co to było na zasadzie, że to sie zrobiło samo z niczego. Grałem sobie bodajże w Heroes z kumplami i po wyłączeniu włączyłem sobie na YT chyba coś i dźwięku już nie było. Wykonałem reset i działało więc myślałem, że to tylko chwilowa zamuła. Po czasie znów to samo po wyłączeniu gry czy filmiku na yt dźwięku już nie było w grach itd a te systemowe jak i na GG wszystko działa. Potem bawiłem się z reinstalem sterowników i szukaniu innych. Przeczyszczałem rejestry i zbędny syf ccleanerem i Advanced SystemCare 5 no ale było to samo.

    Na płycie nic nie zauważyłem niepokojącego a jeśli by to była wina, płyty to myślę, że dźwięku by nie było całkiem.[/quote]
  • Poziom 16  
    PCI\VEN_8086&DEV_24C5&SUBSYS_02671014&REV_01
  • Poziom 16  
    Instalowałem ten sterownik ale on wgl nie reagował na moją kartę. Niby instalacja przebiegła prawidłowo a przy końcu nie było błędu z niezgodnością sprzętu lecz dźwięku całkiem brak.
  • Admin grupy komputery
    Kysu1557 napisał:
    Instalowałem ten sterownik
    Dałem Ci linki do kilku wersji sterownika, nie do jednego.