Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asus K8NE Deluxe nie startuje z Seagate Barracuda 1TB.

04 Kwi 2012 22:48 1481 4
  • Poziom 10  
    Witam wszystkich.
    Mam problem ze współpracą mojej płyty głównej Asus K8N-E DELUXE z dyskiem Seagate Barracuda 1TB (ST31000528AS).
    Jeżeli podczas startu podłączony jest powyższy dysk to wszystko zawiesza się jak widać poniżej:
    Asus K8NE Deluxe nie startuje z Seagate Barracuda 1TB.
    Widać że pierwszy dysk również seagate tylko 250 GB jest wykrywany bez problemu, natomiast dysk 1 TB jest rozpoznawany, ale zatrzymuje się w chwili gdy ma pokazać jego pojemność.

    Jeżeli w chwili odpalania odepnę kabel SATA od dysku 1TB i podepnę go dopiero podczas odpalania systemu to dysk jest normalnie widoczny w WINDOWSIE i mogę go formatować, przegrywać dane itp.

    Upgradowałem bios płyty głównej z wersji 1010 poprzez 1011 do 1012.007, niestety na żadnej wersji nie działa.

    Domyślam się, że mógłby pomóc upgrade biosu kontrolera. na stronie Silicon Image jest wersja 5.5.0.0 a u mnie jak widać 5.0.39.
    Pozostaje problem jak to zrobić?
    Bios na stronie silicon image jest przeznaczony do oddzielnych kart PCI i nie daje updatować kontrolera na płycie.
    Wydaje mi się, że trzeba by było przerobić bios płyty głównej integrując go z nową wersją biosu kontrolera.
    Może ktoś ma doświadczenia w takich tematach i mógłby coś pomóc, podpowiedzieć?
  • Poziom 43  
    Jak komputer się zachowuje jak dysk podepniesz pod czarne złącza SATA? (obsługiwane przez NF3).
  • Poziom 10  
    Kasek21 napisał:
    Jak komputer się zachowuje jak dysk podepniesz pod czarne złącza SATA? (obsługiwane przez NF3).

    Przy podłączeniu do czarnego złącza również jest problem ze startem. Tylko wygląda to za każdym razem inaczej. Raz w ogóle nawet nie było sygnału na monitor, tylko kręciły się wentylatory, drugi raz zaczął startować windows i zawiesił się na ekranie startowym. Ogólnie działa bardzo niestabilnie i ani razu nie dał mi się wystartować z podłączonym tym dyskiem. Ale podobnie jak w przypadku kontrolera silicana jak podłącze dysk po starcie windows to działa bez problemu.

    WojtasJD1 napisał:
    Nie testowałem, na swoje ryzyko:
    Beta 1012.007 z podmienionym ROMem SiI3114 5.0.39 -> 5.0.73

    Dzięki, a możesz napisać podpowiedź jakim programem to robisz?
  • Poziom 14  
    WojtasJD napisał:
    Nie testowałem, na swoje ryzyko:
    Beta 1012.007 z podmienionym ROMem SiI3114 5.0.39 -> 5.0.73


    Potwierdzam - wgranie podanej wersji biosu rozwiązuje problem.
    Można podłączyć nowe dyski (w moim przypadku 1TB i 160 GB) pod kontroler raid. Wejścia SATA1 i 2 pozostają problematyczne, dlatego po upgrade wszystko wpiąłem w wejścia kontrolera raid.