Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

cmos checksum error - defaults loaded

PijaQ 05 Apr 2012 12:14 3213 16
    PijaQ
    Level 9  
    Witam. Ostatnio postanowiłem że warto by było komputer wyczyścić od środka więc rozkręciłem go, wyciągnełem wentylatorki i wszystko ładnie wypucowałem (oczywiście na sucho :D). Dałem wszystko na miejsce, podpiełem jak trzeba i zaraz po włączeniu pokazał się nie ciekawy błąd "cmos checksum error - defaults loaded" i komputer się wyłączył. Kilkakrotnie go włączałem ale ten dalej swoje. Nie można nic zrobić, nawet wejść w ustawienia biosu bo komputer chodzi jakieś 20 s i się wyłącza. Próbowałem już z bateryjką, wkładałem inną ale problem jest ten sam. Ma ktoś jakiś pomysł jak to ogarnąć ?

Posiadam płyte główną GA-8IPE775-G
    Lzep
    Level 39  
    PijaQ wrote:
    Dałem wszystko na miejsce, podpiełem jak trzeba i zaraz po włączeniu pokazał się nie ciekawy błąd "cmos checksum error - defaults loaded" i komputer się wyłączył.
    No widać, że nie wszystko "podpiełeś" jak trzeba. A błąd wcale nie jest ciekawy, co najwyżej typowy. A po "manewrach" z baterią to jest zawsze ! Należy wejść do biosu, ustawić co trzeba i zapisać przed wyjściem.
    highlanderus
    Level 30  
    obok baterii masz zworkę, zewrzyj ją i zrób CLEAR CMOS. Ja bym jeszcze poprawił RAM
    CNS
    Level 10  
    Mozliwości jest kilka:

1. Procesor sie przegrzewa - nie posmarowałeś pastą
    2. Pamięci
    3. Złe taktowanie procesora ustawione w BIOS-ie - zresetował sie bios i defaultowo żle sie ustawia.
    4. Zobacz jak zworka od resetowania BIOS jest ustawiona
    PijaQ
    Level 9  
    Najgorsze jest to że nie jestem w stanie nic w biosie zmienić bo tak szybko się komputer wyłącza. Wydaje mi się że wszystko dobrze podpiełem bo gdyby tak nie było to raczej w ogóle by nie odpalił.

highlanderus - jak mam zewrzeć i jak zrobić clear cmos. co jest do poprawy w ramie ?
    artaa
    Level 43  
    Wyjąć płytę główną na stół:
    podłączyć zasilacz, cpu z wentylatorem, i jedną kość RAM i grafikę,
    i testować.
    PijaQ
    Level 9  
    artaa wrote:
    Wyjąć płytę główną na stół:
    podłączyć zasilacz, cpu z wentylatorem, i jedną kość RAM i grafikę,
    i testować.
    - nie rozumiem po co tak wszystko wyciagać ? co mam testować jak komputer się szybko wyłącza. Jak ta zworka wygląda i co mam z nią zrobić ?
    artaa
    Level 43  
    Po to aby obejrzeć MB czy nie ma uszkodzeń po twoich operacjach, wykluczyć zwarcia, itp.
    I złożyć wszystko od podstaw ponownie.
    PijaQ
    Level 9  
    Żadnych zwarć nie ma. Wszystko było już wyciągane, wkładane od nowa i sprawdzane po kilka razy czy aby na pewno dobrze jest podłączone i właśnie tak jest. Komputer się włącza, wyskakuje ten komunikat, idzie dalej i zdycha. Tak jest za każdym razem a jak zaraz po wyłączeniu jeszcze raz włączam to szybciej pada. Jak i czym mógłbym zewrzeć zworke ? Mam takie 3 wystające druciki ale na nich nie mam.
    highlanderus
    Level 30  
    Żeby zresetować ustawienia biosu. Jak nie masz dostępnej zworki, choć pewnie się gdzieś pałęta przy dysku lub napędzie jak masz IDE. Weź monetę 1 grosz lub inny przewodnik, nawet folia aluminiowa kuchenna się nadaje i zewrzyj na 5 sec dwa złote bolczyki , które zaznaczyłem na poniższym obrazie twojej płyty.

cmos checksum error - defaults loaded
    PijaQ
    Level 9  
    Dobra, chyba się udało. Błąd zniknął ale komputer dalej się wyłącza ;( Co dalej ?
    adamadi33
    Level 43  
    Już były podane wskazówki że procesor się przegrzewa.
    PijaQ
    Level 9  
    To co mam z tym zrobić ?
    adamadi33
    Level 43  
    Sprawdź chłodzenia procesora:
    Czyszczenie z kurzu: wentylator i radiator.
    Pasta na procesorze jest?
    PijaQ
    Level 9  
    Wszystko było czyszczone, każdka łopatka wiatraczka tak dokładnie jak nigdy wcześniej. Pasta jest widziałem :)
    adamadi33
    Level 43  
    Tak ale jaka pasta i czy poprawnie naniesiona, i odpowiednia ilość.Radiator dobrze dociśnięty
    musi być.
    PijaQ
    Level 9  
    Ta pasta jest biała i są takie małe miejsca gdzie jej nie ma to muszę się tym zająć ? Radiator jest własnie dobrze dociśnięty, nie czuje luzu