Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ford Focus Dieles 1.6 2005- Spadek mocy

05 Kwi 2012 22:51 4375 6
  • Poziom 2  
    Po przekręceniu stacyjki zapalają się wszystkie kontrolki,gaśnie wyświetlacz kilometrów i nie można uruchomić silnika.Muszę odczekać jakiś czas-do 5 min i wszystko wraca do normy.Awaria powstaje również podczas jazdy..zapalone wszystkie kontrolki,silnik pracuje,lecz jest całkowity spadek mocy..po kilku chwilach jest ok..i albo jadę dalej albo problem się powtarza.Po podłączeniu do kompa wyskoczyły trzy błędy nieznane- P138B, P1622,U0155 oraz
    P193B Czujnik położenia pedału przyspieszenia-kontrola Wartość nieprawdopodobna
    P1936Przełącznik sprzęgła sygnał P/N-Wartość nieprawdopodobna
    P1622-Sygnał włącznika światła hamulca-Wartość nieprawdopodobna

    Czy orientuje się ktoś od czego zacząć ???
  • Poziom 18  
    To że ci wyszły błędy które są jak piszesz "nieznane" raczej jest spowodowane tym że samochód diagnozowałeś sprzętem o jakiejś ograniczonej jakości. Dobrze by było gdybyś go zeskanował jeszcze raz jakimś lepszym sprzętem który by ci podał kompletne opisy tych nieznanych błędów, zwłaszcza tego z literą U, który być może coś tam mówi o komunikcji między starownikami twojego samochodu.

    Kolejną istotną rzeczą jest żebyś po zdiagnozowaniu auta dobrym sprzętem skasował wszystkie błędy a następnie powtórzył diagnostykę po przejechaniu jakiegoś krótkiego odcinka trasy najlepiej w warunkach zarówno miejskich jak i pozamiejskich.

    Tak czy inaczej wydaje się że te 3 błędy których opisy podajesz nie powodują problemów z autem o których piszesz, są raczej jakieś "uboczne" lub wtórne...

    conajwyżej możesz się skoncentrować na błedzie mówiącym o pozycji automatycznej skrzyni biegów której czujnik położenia jeśli wadliwie działa to może rzeczywiście powodować że auta nie odpalisz (to znaczy jesli ustawisz w pozycji P a sterownik silnika tej pozycji nie rozpozna)

    Ale jakoś mi się wydaje że masz jakiś bardziej ogólny problem elektryczny niż te konkretne błędy co ci tam diagnostyka pokazała...

    Jak wciskasz hamulec to ci się światła stop świecą?
    Na desce zawsze prawidłowo ci pokazuje zmieniające się biegi? tzn, jak wstawiasz pozycję P to ci pokazuje P, itd?

    Postaraj się zeskanować inne sterowniki a nie tylko sterownik silnika jeśli masz możliwość.
  • Poziom 2  
    Nie mam problemu ze światłami stopu,a skrzynię mam manualną.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Zanika zasilanie, schemat i pomiary.
  • Poziom 2  
    A jeżeli nie mogę odpalić go..a dopiero uruchamia się po zapaleniu świateł to też może być wina zasilania?
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Tak.
  • Poziom 2  
    Problem rozwiązany..zimny lód na zegarach.