Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Konica Minolta C250 błąd C5102 po wymianie wałka w zespole bębna.

06 Kwi 2012 10:13 16516 41
  • Poziom 10  
    Konica Minolta C250 błąd C5102 po wymianie wałka w zespole bębna.
    Wydrukowałem kilka kopii na tej maszynie. Kopie wychodziły z rysą od wałka. zamówiełm wałek, rozebrałem Drum Unit wymieniłem wałek i moim oczom ukazał sie komunikat C5102. To chyba komunikat dot silnika. no ale kilka minut wczesniej wszystko było ok za wyjątkiem właśnie porysowanego wałka.
    Jaki błąd popełniłem przy wymianie wałka skoro pokazał sie ten komunikat?

    pozdrawiam wszystkich i dziękuję za wskazówki.
  • Poziom 16  
    Witam! C 5102 to błąd silnika głównego. Jeśli nie pomaga reset błędu to...pozostaje wymiana silnika na nowy, ewentualnie wgranie nowego softu.
    Dobrze radzę, nie warto oszczędzać na serwisie i grzebać samemu przy kopiarce.... to się po prostu nie opłaca!!! :sm37:
  • Poziom 21  
    Może zawineło listwę w unicie. Sprawdź czy bęben da się obrócić ręcznie.
  • Poziom 10  
    Listwa jest ok. Ale żeby było śmieszniej, to dwa razy maszyna odpaliła,ale po jakimś czasie C5102 ponownie wyskoczył.
  • Poziom 21  
    Czyli silnik. Wymień silnik. Albo wezwij dobry serwis to Ci naprawi.
  • Specjalista - kserokopiarki
    Tylko wymiana silnika. Niestety wszelkie kombinacje z nim na nic się zdają. Tyle że do wymiany silnika zawołaj lepiej serwis. Jest trochę rozbierania żeby dojść do napędów.

    C.
  • Poziom 16  
    Zbieg okoliczności że siadł silnik, zdarza się że ulega on uszkodzeniu.
    Przedmówcy mają rację że wezwij serwis do wymiany tego motoru jednak do odważnych świat należy i spróbuj go wymienić, jednak pamiętaj że jak coś pójdzie "nie tak" to możesz uszkodzić maszynę na tyle trwale że naprawa będzie nieopłacalna
    pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Witam, Czy jesteście mnie w stanie podpowiedzieć, który to silniczek odpowiada za bład C5102? Po Wymontowaniu osłony tyłu maszyny ukazały się dwa. Czy to ten po prawej czy to ten po lewej (od strony podajnika recznego)?

    Pozdrawiam
  • Poziom 27  
    Witam.
    Po lewej.
    Pozdrawiam.
  • Specjalista - kserokopiarki
    To jest taki jak ten trzeci od góry. Drogo trochę go tam oferują ...

    C.
  • Poziom 19  
    jeszcze jedno moze wymieniles beben i listwe na nowe jesli tak to czy listwe pokryles ,,pudrem" zeby lzej chodzila? jesli nie to moze zabardzo trzec o beben i stawiac za duzy opor. radze pokryc listwe jakims proszkiem ,,talkiem" czyms zeby lzej chodzila.
  • Specjalista - kserokopiarki
    Dla pewności możesz tez zamienić te silniki miejscami. Jak nie pojawi sie błąd drugiego silnika a ponownie wyrzuci błąd pierwszego to możesz podejrzewać unit.

    C.
  • Poziom 10  
    Jestem na etapie wymontowywania tego silnika.
    NEWPRINT. Niestety nie robiłem czegoś takiego.
    Jaki zastosowac puder/talk?
    Najpierw jednak podmienię silniki jak radzi Copyman.

    Dzięki Wam wielkie!
  • Poziom 10  
    Witam,
    Silnik dotarł, został założony, maszyna odpaliła i............... niestety wydruki wychodzą czyste. Papier wychodzi taki jaki wchodzi. Co tym razem koledzy?
  • Poziom 27  
    Tym razem czas na profesjonalny serwis ale przed tym sprawdziłbym wszystkie połączenia przewodów. Teraz może być dosłownie wszystko.
  • Poziom 19  
    Zaczął bym od sprawdzenia czy wszystko ponownie dobrze podłączyłeś...
  • Poziom 10  
    Mam pewne przypuszczenia co do wpięcia jednej z taśm ledowych. Tej od laserów. Musze to sprawdzić. Co do wtyków są tak dopasowane, że nie można się pomylić. Zobaczymy Panowie. Niopierzony serwisant od 7-u boleściu uczy sie dalej :D

    Pozdrawiam
  • Poziom 19  
    czyste wydruki hm tak jakby tasma od laserow byla zle/odwrotnie przypieta
  • Poziom 10  
    NEWPRINT napisał:
    czyste wydruki hm tak jakby tasma od laserow byla zle/odwrotnie przypieta

    Co to znaczy "odwrotnie przypięta"?

    Pozdrawiam
  • Poziom 24  
    No i tak bywa z domorosłymi serwisantami. Przepłaciłeś za silnik nie licząc czasu twojego i unieruchomionej teraz maszyny. Te silniki się naprawia. A co do białych kopii to przypuszczam tak jak przedmówcy, że czegoś nie podłączyłeś lub podłączyłeś źle. Sprawdź jeszcze raz wszystkie konektory i taśmy.
  • Poziom 10  
    lordqpa napisał:
    No i tak bywa z domorosłymi serwisantami. Przepłaciłeś za silnik nie licząc czasu twojego i unieruchomionej teraz maszyny. Te silniki się naprawia. A co do białych kopii to przypuszczam tak jak przedmówcy, że czegoś nie podłączyłeś lub podłączyłeś źle. Sprawdź jeszcze raz wszystkie konektory i taśmy.

    Hmmm Twój post jakoś nic nie wniósł do tematu... Wybacz - nie odniosę się do niego.
  • Poziom 16  
    Nie słyszałem by ktoś naprawiał silnik :/ co do białych kopii/ wydruków to sprawdź kable które odpinałeś ( te z pojedyńczym konektorem ) może któryś z nich, jednak z przykrością muszę stwierdzić że się cofasz z naprawą. Powodzenia
  • Poziom 19  
    biale wydruki tasma lasera do plyt z tylu maszyny wchodza dwie tasmy takie biale w miare szerokie 2-3cm jesli jedna z nich zamontowales odwrotnie (o 180 stopni) to moze byc taki objaw:)
  • Poziom 24  
    Mam ten sam problem

    1. wymieniłem silnik lewy na inny
    - dalej błąd C-5102
    2. wymieniłem silnik lewy na jeszcze inny, sprawdziłem wizualnie czy się kręci po odpaleniu kopiarki, kręcił się
    - dalej błąd C-5102
    3. wymieniłem silnik z prawej strony na silnik który kupiłem
    - dalej błąd C-5102
    4. podmieniłem moduł bębna czarnego
    - dalej błąd C-5102
    5. sprawdziłem ręcznie wszystkie bębny, czy nie ma oporu

    za każdym razem wciskam TROUBLE RESET i na dodatek robię klapą reset

    Co jeszcze mogę zrobić?
  • Poziom 23  
    Tak dla dokładności - tam są trzy silniki, lewy prawy i środkowy. Wymienia się lewy lub prawy - rozumiem że o tych mówimy?
  • Poziom 24  
    Kolego Suri... faktycznie tego lewego (schowanego) nie zauważyłem, zaraz podjadę do maszyny i zobaczę co i jak. Tak na marginesie to gapa ze mnie, mam serwisówkę i nie spojrzałem do niej, link do serwisówki jak ktoś by potrzebował http://ladinek.com/files/bizhub_C250_Field_Service.pdf


    Dzięki kolego Suri... już kopiarka działa.
  • Poziom 10  
    Paweł1000 napisał:
    już kopiarka działa.


    Czy kolega mógłby napisać co ostatecznie było źródłem problemu?

    U mnie jest prawdopodobnie to samo. Błąd ten sam. Po resecie klapą silnik główny, rusza i kręci się przez chwilę, po czym wywala błąd. Zakładam zatem, że nie dotyczy go uszkodzenie, a problem jest gdzieś indziej.

    Z góry dziękuję za wszelkie uwagi i wskazówki.

    Ps. sprawdziłem listwy - nie trą, bębny się kręcą, trochę ciężko ale równomiernie na wszystkich, więc sam nie wiem.
  • Poziom 24  
    U mnie zepsuty był silnik lewy, ten który jako jedyny jest głębiej schowany, jak wszystko porozkręcasz i ujrzysz już dwa silniki to popatrz w lewą stronę tam jest trzeci schowany za blachą silnik i to ten odpowiada za tą usterkę.

    Zaopatrzyłem się w dwa silniki, jeden mi został na zapas, mogę go odstąpić za 100 zł. plus koszty przesyłki.
  • Poziom 10  
    Dziękuję za info! Rozkręcę jutro mocniej tył kopiarki, wstawię fotkę, Mi się wydaje, ze właśnie ten trzeci silnik pod blachą u mnie pracuje przez chwilę po resecie klapą, co by wskazywało, że ten silnik jest chyba ok? Skoro się wzbudza na chwilę? Ale już sam nie wiem.