Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer nie chce się uruchomić

06 Kwi 2012 16:39 905 9
  • Poziom 2  
    Witam!
    Na wstępie powiem, że po przeglądnięciu dziesiątek tematów na google, nie znalazłem żadnej podobnej sytuacji, więc postanowiłem zamieścić tu ten post. Podczas standardowej pracy na komputerze, konkretnie surfowania po YT, ujrzałem nagle niebieski ekran i całą strona zapisaną coś o zapisywaniu na BIOS-ie i o sprawdzeniu pamięci. Po 5 sekundach komputer się wyłączył i od tego czasu nie chce się uruchomić. Po naciśnięciu POWER kompletnie nic się nie dzieje, nie uruchamia się żaden wiatraczek, nie zaświeca się żadna dioda. Komputer jest cały czas podłączony do listwy, inne podłączone urządzenia, np. do lampki na biurku, router, działają bezproblemowo, po przełączaniu gniazdek również. Po rozkręceniu komputera oczyściłem go z kurzu, sprawdziłem czy żadne kable się nie pozrywały, po węchu oceniłem, że nic nie uległo spaleniu. Wszystko było wg mnie w najlepszym porządku, jednak po skręceniu komputer dalej nie prezentował żadnej reakcji na naciśnięcie POWER. Proszę o jakieś rady, bądź wskazówki!
  • Poziom 9  
    Słychać jak uruchamia się dysk albo kręcą się wiatraki czy też pali się lampka na płycie, że jest podłączona do zasilania ?
    Jak z zasilaniem jest ok to poszukamy dalej przyczyny.
  • Poziom 25  
    Sprawdź napięcie baterii podtrzymania biosu - powinno być 2,9-3,2V - jeżeli mniej to wymień. Sprawdź, czy zasilacz startuje - sprawdź, czy daje 5VSB, czy uruchamia się po zwarciu zielonego kabelka z masą. Odłącz klawiaturę, myszę, wszystkie napędy, kartę graficzną i wszystkie karty rozszerzeń - sprawdź czy płyta wogóle się uruchamia. Jeżeli tak, to kolejno podłączaj to, co odłączone i testuj...
  • Poziom 43  
    Wyjmij baterię, włóż ponownie i zobacz czy się uruchomi.
  • Poziom 2  
    Rozebrałem kompa jeszcze raz, zauważyłem, że po podłączeniu zasilania świeci się zielona dioda na płycie głównej, zdjąłem bateryjkę na 30 min, sprawdziłem doczepienie kabelka POWER, próbowałem zwierać spiny; nic to nie dało. Wciąż po naciśnięciu POWER nie uruchamia się żaden wiatraczek (chociaż po zdjęciu bateryjki i ponownym włożeniu po 30 min wiatrak w procesorze drgnął na 1 sekundę bez rozruchu komputera). Niestety nie mam do dyspozycji 2. zasilacza, by spróbować podmienić :/
  • Poziom 43  
    Baterię wyjmuje się i wkłada przy odpiętym kablu zasilającym.
    Spróbuj ponownie, wystarczy na kilka minut.
    Jakie napięcie zmierzyłeś na baterii?
  • Poziom 2  
    Niestety, nie posiadam odpowiedniego sprzętu, ażeby zmierzyć napięcie. Zdejmowałem ją przy odpiętym kablu.
  • Poziom 37  
    Witam.
    Podaj pełną konfigurację komputera.
    b94 napisał:
    (chociaż po zdjęciu bateryjki i ponownym włożeniu po 30 min wiatrak w procesorze drgnął na 1 sekundę bez rozruchu komputera)

    Możliwe, iż zasilacz wykrył zwarcie na płycie głównej.
    Pozdrawiam
  • Poziom 22  
    Witaj.
    Zrób tak:
    Odłącz wszystkie dodatkowe urządzenia (typu klawiatura, mysz, kamerka itp.).
    Odłącz również wszystkie napędy, dyski oraz wyjmij pamięć RAM oraz kartę graficzną.
    W podstawie płyty głównej ma zostać tylko procesor.
    Zobacz czy teraz komputer wstanie.
    Jeżeli nie to możesz jeszcze sprawdzić wyjmując procesor z płyty głównej.