bachus1 wrote: Witam.
Panowie, teorię to ja znam, chodzi mi o uwagi kogoś, kto ją użytkuje, wady i zalety.
pozdrawiam.
Witold
Witam wszystkich na początek!!
Od 2 miesięcy jestem użytkownikiem wewnętrznej pompy ciepła do cwu Dimplex BWP 30HLW. Póki co wszystko funkcjonuje bez problemów, wody ciepłej jest pod dostatkiem, jeszcze nie zdarzyło się żeby jej zabrakło (jest dwóch użytkowników), no i ta wygoda bezcenna (wcześniej musiałem podgrzewać wodę piecem węglowym).
Pompa jest ustawiona w dużym garażu-kotłowni bez doprowadzania (na chwilę obecną) powietrza z zewnątrz.
Jeżeli chodzi o koszty energii to pomiary prowadzę dopiero od ponad 2 tygodni (w tym czasie z wody korzystał tylko jeden użytkownik), plan 2-taryfowy, koszt energii za okres 2 tygodni wyniósł
14 zł, woda była podgrzewana do temperatury ok. 42°C, w garażu w tym okresie średnia temperatura wynosiła ok 18°C.
Czy to duży koszt każdy musi odpowiedzieć sobie sam.
Aby obniżyć koszty zastanawiam się nad doprowadzeniem powietrza z zewnątrz albo ustawienia pompy tak aby "pracowała" tylko w tańszej taryfie.
Szukając jakichkolwiek wad to może jedynie hałas, pracując w garażu dłuższy czas przy włączonej pompie, zaczyna być uciążliwy (w domu pompy nie słychać).
Postaram się za jakiś czas napisać jak kształtują się koszty w całym miesiącu podczas gdy użytkowników będzie dwóch.
Jeżeli są jakieś pytania to proszę pisać.
Pozdrawiam