Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Netbook, Samsung N150, proces "explorer.exe" zajmuje 100%CPU powody?

Czarny_BP 06 Kwi 2012 20:45 3035 11
  • #1 06 Kwi 2012 20:45
    Czarny_BP
    Poziom 8  

    Witam!

    Przeglądałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem więc jestem zmuszony założyć nowy temat licząc na odpowiedź..

    Więc zacznę od przedstawienia urządzenia oraz opisania objawów problemu:

    Urządzenie:
    Netbook (Samsung N150, System operacyjny: Win7Starter, Procesor: Intel Celeron M-A, 1666 MHz, RAM: Samsung 1GB 2Rx16 PC-6400S-666-12-A3, Karta graficzna: Intel(R) Graphics Media Accelerator 3150 256MB [mogę podać więcej informacji jeśli to konieczne], dodam, że Netbook nabyłem jako dodatek do internetu w iPlus)

    Problem:
    Wiem, że ten "kalkulator" nie jest szybkim sprzętem, i że Win7Starter jest zbyt wymagającym systemem do tego sprzętu, ale jeśli wszystko jest nominalne więc jakoś to powinno razem współpracować chyba.
    Problem jest taki, iż od jakiegoś czasu mam problem z procesem explorer.exe. Po uruchomieniu "komputera" wszystko wydaje się w porządku (oczywiście czekanie na reakcje to norma), ale poza tym wszystko ok do czasu...kiedy wchodzę w Mój Komputer->Dysk D(na nim mam osobiste pliki, jakieś filmy, zdjęcia, pliki tekstowe, programy...ogólnie niewiele tego ok 2/3 pojemności partycji)...ale nie tylko jest tak przy dysku D, problem występuje przy próbie wejścia w jakikolwiek folder
    , czy to na Pulpicie czy gdziekolwiek. Nawet jeśli chcę usunąć jakiś większy plik wtedy proces explorer.exe szaleje zabierając całe zasoby CPU. Kiedy wchodzę do dysku D oko się otwiera, ikony podfolderów się otwierają, ale za chwilę zaczyna się jakieś skanowanie w ścieżce lokalizacji pliku (taki zielony pasek, który się ładuje w nieskończoność), w tej chwili "komputer" spowalnia całkowicie i nie ma możliwości nic zrobić, ani zamknąć okna ani cofnąć. Jedynym rozwiązaniem jest w Menadżerze zadań Windows, zamknąć proces explorer.exe i uruchomić go od nowa poleceniem w Nowe zadanie.... Nie mam najmniejszego pojęcia co się dzieje. Mam TuneUp Utilities 2012 (pełna wersja), w którym powyłączałem zbędne procesy uruchamiane automatycznie, oraz Antywirus Avast 6.0.1289 (pełna wersja).
    Nie wiem co mam dalej robić, format i przeinstalowanie systemu raczej (chyba, że to ostateczność) nie wchodzi w grę. Mógłby mi ktoś poradzić cokolwiek? Mogę zamieścić logi tylko problem w tym, że nie wiem jakie i z jakich programów.

    Z góry dziękuje za ewentualne diagnozy i porady.

    Pozdrawiam
    Ps. Mam nadzieję, że temat umieściłem w dobrym miejscu.

    0 11
  • #3 07 Kwi 2012 00:01
    Czarny_BP
    Poziom 8  

    Witam i dziękuję za szybką reakcję. Jestem już po skompletowaniu potrzebnych programów, oraz po przeprowadzeniu badania programem HD Tune, tak jak mi polecono zrobiłem skan z w/w zakładek (wszystko zamieszczę jak wykonam wszystkie czynności, z podanego linku). Obecnie przeprowadzam skanowanie programem Dr. Web Curelt!. Strasznie długo to trwa więc nie mam najmniejszego pojęcia kiedy się z tym wszystkim uporam, ale mam nadzieję, że w dalszym Ciągu będę mógł liczyć na pomoc.
    Pozdrawiam

    0
  • #4 07 Kwi 2012 21:25
    bercikzb
    Poziom 20  

    Ja bym obstawiał jakiś działający w tle program ,a że procesor w tym "kalkulatorze" jest jaki jest do zamulenia nie trzeba dużo.Start ->wszystkie programy->akcesoria->uruchom->msconfig->zakładka uruchamianie -> i napisz przy czym w elemencie startowym jest "ptaszek"

    0
  • #5 13 Kwi 2012 03:07
    Czarny_BP
    Poziom 8  

    Witam.

    wariato napisał:
    Na początek zastosuj się do tego: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1044160.html
    przy okazji pobierz program HDTune (nie pro) i wykonaj test, po zakończeniu wklej na forum screeny z zakładki Benchmark oraz Health.


    Zrobiłem (chyba) wszystko co zaleciłeś więc wszystkie informacje jakie udało mi się uzyskać zamieszczam poniżej.

    HD Tune 2.55
    Netbook, Samsung N150, proces "explorer.exe" zajmuje 100%CPU powody? Netbook, Samsung N150, proces "explorer.exe" zajmuje 100%CPU powody?

    Wszystkie logi umieściłem w archiwum RAR. Loga z OTL nie posiadam ponieważ każdy OTL jaki znalazłem był "zarażony" wirusem trojan.siggen3(...)
    więc zamiast tego mam log z DDS i RSIT. SDFix miał pewien problem (nie znam się na tym więc anulowałem operację). Screen tego problemu zamieszczam poniżej.
    Netbook, Samsung N150, proces "explorer.exe" zajmuje 100%CPU powody?.

    Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.

    PS. bercikzb poniżej zamieszczam screen z tego o co mnie prosiłeś.
    Netbook, Samsung N150, proces "explorer.exe" zajmuje 100%CPU powody?

    Lista plików w załączniku Logi(.rar):
    1.ComboFix(folder)
    1a)ComboFixLog(.txt)
    2.DDS(folder)
    2a)Attach(.txt)
    2b)DDS(.txt)
    3.Dr.Web(folder)
    3a)Szybkie skanowanie(folder)
    3aa)CureIt(.log)
    3b)CureIt(.log)
    3c)DrWeb(.csv)
    4.Gamer(folder)
    4a)Gamer 1.0.15.15641(.log)
    5.HD Tune(folder)
    5a)HD Tune (Benchmark)(.jpg)
    5b)HD Tune (Health)(.jpg)
    6.MalvareBytes(folder)
    6a)mbam-log-2012-04-12 (15-25-48)(.txt)
    7.RSIT(folder)
    7a)info(.txt)
    7b)log(.txt)

    0
  • #6 13 Kwi 2012 16:29
    bercikzb
    Poziom 20  

    1: Żądasz zapłaty za to ,że ktoś chce Ci pomóc ?Lepiej zmień to jak najszybciej bo co po niektórzy mogą się zdenerwować.
    2.Na forach ogólnie zwracamy się do siebie po nicku - bez Pan/Pani : )
    3.Powyłączaj wszystko w zakładce "uruchamianie" i zdaj relację czy dalej muli go przy tych czynnościach.Pamiętaj ,że nie masz wtedy ochrony antywirusowej,sterowników od touchpada ,iplusa i grafiki.
    Dysk OK

    0
  • #7 13 Kwi 2012 20:03
    Czarny_BP
    Poziom 8  

    bercikzb napisał:
    1: Żądasz zapłaty za to ,że ktoś chce Ci pomóc ?Lepiej zmień to jak najszybciej bo co po niektórzy mogą się zdenerwować.
    2.Na forach ogólnie zwracamy się do siebie po nicku - bez Pan/Pani : )
    3.Powyłączaj wszystko w zakładce "uruchamianie" i zdaj relację czy dalej muli go przy tych czynnościach.Pamiętaj ,że nie masz wtedy ochrony antywirusowej,sterowników od touchpada ,iplusa i grafiki.
    Dysk OK


    Ad1. Nie żądam żadnej zapłaty bo niby za co..dla mnie zapłatą jest, to że ktoś się odezwał i zaproponował pomoc. Punkty? Zwykłe niedopatrzenie w dodawaniu załącznika. Teraz naprawiłem (chyba) to roztargnienie.
    Ad2. Pan/Pani zwrot grzecznościowy, którego używam na "co dzień", jeżeli zwracam się ustnie/pisemnie do nieznajomego. Oczywiście naprawiłem ten błąd.
    Ad3.Wyłączyłem wszystko w zakładce "uruchamianie", zastosowałem, ale avast na nowo się "zaznaczył", nastąpił restart. Po uruchomieniu, touchpad funkcjonował normalnie, iplus funkcjonował normalnie, z grafiką nie było problemów więc powtórzyłem operację uruchom->msconfig->(zakładka)Uruchamianie i zauważyłem, że wszystko jest "odhaczone" poza avast'em. Jeżeli chodzi o problemy, w związku, z którymi założyłem temat to nadal pozostały z tym że tym razem nie obyło się bez "twardego restartu". Nie mam pojęcia o co w tym wszystkim chodzi.

    Dziękuję za zwrócenie mi uwagi i za odpowiedź.
    Pozdrawiam



    Więc chyba nikt nie ma pomysłu w czym leży problem? Koledzy pomóżcie, bo już "kręćka" dostaję a format tak jak mówiłem (który zapewne rozwiązał by problem) to już całkowita ostateczność.
    Pozdrawiam

    0
  • #8 21 Kwi 2012 13:17
    xemik
    Poziom 9  

    Jak będziesz robił formata to polecam zwykły win 7,chodzi o niebo lepiej.

    0
  • #9 21 Kwi 2012 13:35
    Czarny_BP
    Poziom 8  

    Masz na myśli stabilność? Tylko wiesz, problem w tym, że to jest netbook i parametry podzespołów ma gorsze niż nasze ówczesne smartfony :) więc nie wiem czy pełna wersja windows 7 chodziłby tak by mnie zadowolił :) do tego dochodzi ukryta partycja recovery i brak CD-ROM'u.

    0
  • #10 21 Kwi 2012 13:57
    xemik
    Poziom 9  

    Miesiąc temu zainstalowałem Windows 7 Prof.Instalacja odbyła się przez pendrive bez żadnych problemów.Partycja recovery została,cały czas mogę wrócić do ustawień fabrycznych.Wiem trudno w to uwierzyć bo sam byłem bardzo sceptycznie nastawiony do tego wina na tak słabym kompie,ale chodzi mega rewelacyjnie.Nie wiem do czego używasz tego laptopa,ale ja tylko do internetu i filmów,nawet filmy 720p idą,choć na starterze się wieszały.Ja bym się nie zastanawiał,jak cos ci nie bedzie grało to wracasz do win7 starter z partycji recovery.


    Netbook, Samsung N150, proces "explorer.exe" zajmuje 100%CPU powody?

    0
  • #11 22 Kwi 2012 06:42
    Czarny_BP
    Poziom 8  

    Mniemam, iż masz masz ten sam "kalkulator" co ja (sądząc po procesie iPlusa) lub o bardzo podobnych osiągach :) Ja używam netbooka właśnie do przeglądania sieci + pisania pracy dyplomowej no i ewentualnie do oglądania filmów. Tak się właśnie zastanawiam nad tym co powiedziałeś, iż na Win7Pro jest stabilniej niż na Starterze, i że filmy nawet w 720p działają bez ścin...ale pytanie brzmi...w przeglądarce np. na YT.pl działają w 720p? Zastanawia mnie czemu tak jest? I po co pchają do netbooków Startery, które z Twojej relacji są mniej stabilne niż pełne wersje Windowsów...czyżby w grę wchodziła ekonomia?(pyt. retoryczne). Mógłbym spróbować Twojego rozwiązania tylko problem w tym, że nie posiadam "windy 7 prof" tym bardziej na pendrivie :( Ewentualnie mam Win7Ultimate x64 i to na płytce DVD więc z tym nie wypali...zobaczę w poniedziałek, może uda mi się coś wykombinować :) (nie piratując he he tego staram się wystrzegać).

    Pozdrawiam

    Ps. Sprawdź ten screen...może Ty masz jakąś sugestię co do przyczyn. Mnie już szlag trafia jak muszę co chwilę zamykać proces explorera by go uruchomić na nowo (po uruchomieniu..tak jak na screenie ok 50% CPU) by za chwilę wchodząc do jakiegoś folderu proces wariował zajmując tym samym 100% CPU.

    Netbook, Samsung N150, proces "explorer.exe" zajmuje 100%CPU powody?

    0
  • #12 22 Kwi 2012 16:02
    xemik
    Poziom 9  

    Windows starter miał być stabilniejszy na właśnie takie "kalkulatory" jak my mamy.Niestety chyba tak go okroili że na żadnym kompie nie będzie stabilny.Teraz obejrzałem więcej filmów w 720p,między innymi na yt.pl(używam Google Chrome bo miej pamięci zabiera i jest szybsza) i powiem ci że nie które jednak tną ale większość chodzi dobrze,tylko przytnie na chwilkę po przewijaniu.Jak masz oryginalnego Windowsa 7 Ultimate to sam możesz go wgrać na pendrive i zainstalować(opisy masz w necie).Nie wiem czy uciągnie 64 bit z tym może być jednak problem.

    Co do problemu to powiem szczerze,że nie wiem co się może dziać,ale wejdź w menadżerze zadań w zakładkę wydajność i tam na dole masz monitor zasobów.Wejdź i obadaj dokładnie co zjada procesor.

    0