czy ktoś słyszał o jakichś materiałach które nieprzepuszczają lub znacznie osłabiają przechodzące przez nie pole magnetyczne magnesu stałego
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereKobra wrote:Witam
Każdy metal nie magnetyczny np.Al, Cu, mosiądz itp.
Pozdro
398216 Usunięty wrote:Kawałek (najlepiej taki jak średnica magnesu głośnika) blachy stalowej na dystansie przyklejony do magnesu głośnika.
Spójrz jak wyglądają starsze głośniki od TV - na magnesie jest dodatkowa "puszka" stalowa a wszystko po to by nie magnesować siatki kineskopu... Działało.
_jta_ wrote:Przede wszystkim, czy można obrócić ten przekaźnik? W jakimś położeniu wpływ pola głośnika powinien być dużo mniejszy. Jak to jest rozmieszczone?
Quote:W głośniku zazwyczaj umieszczone wzdłuż osi cewki, ponieważ miejsce pracy przekaźnika jest bardzo blisko jednego bieguna magnesu i daleko od drugiego samym ferromagnetykiem tego się tego nie wyzeruje.Znajomość układu pola magnetycznego może być pomocna - magnes ma zawsze dwa przeciwne bieguny,
Quote:W puszcze były dwa magnesy jeden wytwarzał pole potrzebne do działania głośnika, drugi około dwu-trzykrotnie cieńszy był pomiędzy ekranem magnetycznym a nabiegunnikiem magnesu głównego.
Spójrz jak wyglądają starsze głośniki od TV - na magnesie jest dodatkowa "puszka" stalowa a wszystko po to by nie magnesować siatki kineskopu... Działało.
Quote:Więc masz wybór, nie działa ale lepiej wygląda vs działa ale źle wygląda. Oba rozwiązania złe, nigdy nie rozumiałem ludzi którzy mówią że pierwsze jest lepsze
Ale jak wylutuję to mogę go upchnąć nieco dalej od głośników, może by zadziałało, ale takie trochę druciarstwo wyjdzie.
jarek_lnx wrote:Tak wyglądał obwód magnetyczny jak poniżej, szare to ferromagnetyk, niebiesko-czerworne magnesy.
jarek_lnx wrote:Więc masz wybór, nie działa ale lepiej wygląda vs działa ale źle wygląda. Oba rozwiązania złe, nigdy nie rozumiałem ludzi którzy mówią że pierwsze jest lepsze
jarek_lnx wrote:P.S. Transformator też "nie lubi" bezpośredniej bliskości magnesu, może to pogarszać własności rdzenia (nasycać) i zwiększać straty mocy w transformatorze (zarówno straty w rdzeniu jak i w uzwojeniach z powodu wzrostu prądu jałowego). Sprawdź czy się nie przegrzewa.