Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Moduł BO511AT-3 w Junkersie - piec nie odpala

07 Kwi 2012 00:00 3956 5
  • Poziom 2  
    Witam.
    Piec Junkersa z tymże modułem przestał działać z dnia na dzień. Serwisant mówił że to pewnie sterownik, koszt wymiany 500 zł. Jak zacząłem zdejmować obudowę to zielona dioda na nim mrugała i po chwili gasła. Teraz żadna dioda się nie pali. Co mogło się zepsuć w tym sterowniku? Da się zrobić jakiś reset układu? Mógłby ktoś pomóc?

    Pozdrawiam
  • Poziom 2  
    Sprecyzuję: czy jest tu osoba, która mogłaby poradzić co ewentualnie mogę zrobić własnymi rękami (przy pomocy multimetra, lutownicy i narzędzi), aby wykluczyć pewne podstawowe usterki jakie mogły się tam przytrafić? I czy ta osoba, może mi napisać tu na tym forum jak to zrobić?

    Dziękuję bardzo za pomoc.
  • Poziom 2  
    Powiem w czym był problem na przyszłość:
    "Serwisant" Junkersa powiedział że należy wymienić moduł za 500 zł i w sumie to lepiej już nowy piec kupić. Powiedział tak, bo prościej tak powiedzieć i zainkasować 500 zł i iść do następnego klienta, niż np. spędzić pół dnia/dzień grzebiąc w piecu, sprawdzając np. czy kabelki przewodzą, czy czujniki działają itd...

    Sprawa była w czujniku przepływu wody. Dźwignia co poruszała się wraz z iglicą po odkręceniu wody odsunęła się od tej iglicy i wystarczyło czujnik odkręcić i zamontować ponownie.

    Poza tym po otwarciu sterownika okazało się, że kabel od cewki jest odlutowany, ale nie mogę stwierdzić, czy przypadkiem nie urwałem go przy otwieraniu pokrywy. W każdym razie przylutowałem go i teraz piec chodzi a 500 zł zostało w kieszeni.

    Pozdrawiam serwisantów (nie takich jak wyżej wymienionych)
  • Poziom 1  
    mialem podobny przypadek.. z tym ze dwie koncowki cewki wysokiego napiecia byly odlutowane... po przylutowaniu piecyk dziala jak nowy..