Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Niski mnożnik lpg Renault Megane

Krzysztofg85 07 Apr 2012 14:53 6402 7
    Krzysztofg85
    Level 11  
    Witam! Posiadam Renault Megane I, 1,6 8V. Instalacja gazowa to reduktor Tomasetto, wtryskiwacze Reg Fast. Od samego początku zainstalowania LPG był problem z falowaniem obrotów. Panowie instalatorzy umywając ręce zgonili to na problem z silnikiem, lecz na benzynie nie było żadnych problemów. Wymieniłem więc świece, przewody, filtr powietrza i bez żadnej poprawy. Niedawno wyczytałem gdzieś na forum, że problemem może być zła listwa wtryskiwaczy - wtedy jeszcze miałem Valtek. Wymieniłem ją na reg fast i coś się poprawiło. W tej chwili mam założone dysze 2mm i ciśnienie ustawione na 1,15 Bar. Obroty już praktycznie są stabilne ale jest strasznie niski mnożnik na poziomie 0,5. Co zrobić żeby był ok 1? Dodam, że zmiana dysz na mniejsze i regulacja ciśnienie nie pomaga. Przy dyszach 1,5mm i ciśnieniu 1,30 Mnożnik był na poziomie 0,7 ale silnik wogóle nie miał już mocy. Co wpływa jeszcze na zmianę mnożnika oprócz ciśnienia i dysz?
    Niski mnożnik lpg Renault Megane Niski mnożnik lpg Renault Megane
    ociz
    Moderator of Cars
    Ja tam dysze 1.6mm wstawiałem i było idealnie, też z reg-ami oczywiście. Na valtekach jakby się uprzeć też by pojechał, bo spokojnie można osiągnąć czasy gazu powyżej 3.5ms na wolnych.
    mario-079
    Level 12  
    Witam. Na 99% to wina uszkodzonej membrany w parowniku.
    manio123
    Level 34  
    Pokaż zdjęcia spod maski, jak masz zainstalowany pomiar ciśnienia gazu ? W sprawnej instalacji wystarcza w takim przypadku zmniejszenie ciśnienia ( jest do czego np do 1 bar) lub zmniejszenie dysz ( te moim zdaniem OK ) - więc albo masz nieprawidłowy pomiar ciśnienia (uszkodzony map) lub mierzysz go np, przed filtrem , a filtr do wymiany . Tyle tak po omacku można powiedzieć :D
    Krzysztofg85
    Level 11  
    Załączam zdjęcia. Pomiar ciśnienia zainstalowany jest chyba dobrze - między filtrem, a wtryskiwaczami. Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Jeśli w programie STAG przestawie typ wtryskiwaczy na Reg Rail SL to po kalibracji mnożnik podniesie się do ok 0,9, ale obroty nie są już stabilne, falują, szarpie, czasami silnik gaśnie.
    Niski mnożnik lpg Renault Megane Niski mnożnik lpg Renault Megane
    ociz
    Moderator of Cars
    Dlaczego reg-i cewkami w dół? Przecież one będą się co chwila syfem blokować.
    manio123
    Level 34  
    Tak, zacznij od uporządkowania instalacji , nawiertki w kolektor to sprawa trudna do przecenienia, a zastosowany sposób ustawienia wtryskiwaczy druciarski , popatrz jak to ma wyglądać :
    http://www.alltop.pl/AC_wytyczne.pdf
    zwróć uwagę , że wkrętki strzelają gazem wprost na zwór ssący - warto zainwestować w uszczelkę , zdziwisz się jak to wpłynie na auto.
    To też warto poczytać , mimo że do staga 400 to zasady ogólne są identyczne:
    http://www.ac.com.pl/public/pubonline/cms/files/Programy-i-instrukcje-obslugi/stag400dpi/Instrukcja_STAG_400.4_DPI.pdf
    Krzysztofg85
    Level 11  
    Wymiana wtryskiwaczy pomogła ale trzeba było jeszcze uszczelnić silnik, chyba brał lewe powietrze. Po małym remoncie silnika, wtryski w programie ustawiłem na REG Fast. Mnożnik zrobił się prawie na poziomie 1 i problemy się skończyły.