logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Biały dekoder n-ki i dwa telewizory (po HDMI i Component)

slawekjurek 08 Kwi 2012 12:20 7023 13
REKLAMA
  • #1 10770758
    slawekjurek
    Poziom 14  
    Ocena: 79
    Temat takiego podłączenia był już wałkowany na forum, ale nie znalazłem rozwiązania interesującego mnie problemu.

Od kilku lat miałem do białego dekodera n-ki podłączone: TV LCD po HDMI i drugi TV LCD po component. Wszystko chodziło idealnie, tzn. wyłączenie pierwszego LCD (tego z HDMI) umożliwiało normalne oglądanie na drugim (tym po Component).
    Zachciało mi się w miejsce pierwszego LCD zakupić nowy "LED TV" (Samsung 40D8000), który również podpiąłem do białego dekodera za pomocą kabla HDMI, no i zaczęły się problemy: Teraz po wyłączeniu (nawet z sieci 230V) tego nowego TV, na drugim LCD nie mogę już nic oglądać (standardowy komunikat na N-ce o braku podłączenia odpowiedniego urządzenia do HDMI)...

Zastanawiam się, czy problem tkwi w kablu HDMI (też został zmieniony, niestety ten "stary" poszedł na śmietnik :( ), czy też jest to kwestia pbsługi HDMI przez nowe telewizory (choć wyłączenie zasilania powinno teoretycznie być równożnaczne z odpięciem kabla HDMI od TV) ?

Macie jakiś pomysł?
    A może ktoś dzielił wyjście HDMI n-ki jakimś hubem, czy innym "wynalazkiem"?

Co można z tym zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 10772248
    kizek
    Poziom 35  
    Ocena: 487
    Istnieje coś takiego jak rozgałęźnik HDMI.
  • REKLAMA
  • #3 10772526
    Janusz
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Najprawdopodobniej na czuwaniu TV jest aktywne połączenie HDMI i tu jest problem
    Czy jak wyłączysz tv z sieci to jest OK? Masz sygnał na drugim tv przez component?
    Pomyśl o przełączniku HDMI sterowanym pilotem ( wygoda) - wtedy oba tv łączysz przez HDMI. Możesz zastosować wyłączanie nowego tv z sieci ( np. gniazdo radiowe na pilota). Wreszcie najlepsze rozwiązanie -zmiana umowy z N-ką - multiroom i oglądasz wszytko niezależnie. Wcale niewiele drożej a o niebo wygodniej.
  • #4 10772738
    zygmunt9
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Wpisz w wyszukiwarkę: inteligentny kabel HDMI.
  • #5 10772863
    slawekjurek
    Poziom 14  
    Panowie, dziękuję za szybkie odpowiedzi.

Po ostrym "googlowaniu" i "Allegrowaniu" znalazłem właśnie iHDMI, o którym wspominał kol. Zygmunt9. Wychodzi na to, że starsze telewizory przed przejściem w tryb stand-by wysyłały do tunera n-ki jakąś komendę informacyjną, tak aby dekoder "wiedział", że odbiornik jest odłączony. Oczywiście nowe TV tego nie robią, no i dekoder na wszelki wypadek się blokuje, aby uniemożliwić "wyciek" danych do urządzeń niezgodnych z HDCP.

Dobrym pomysłem jest multiroom (podpowiedż kol. Janusza), zaraz po Świętach zapytam dealera n-ki, jak to załatwić.

Niestety wyłączenie zasilania TV (nawet z gniazdka 230V) nie "uwalnia" HDMI, tzn. nie jest równoznaczne z odłączeniem kabla z gniazda (a to ciekawe, bo wyglądałoby na to, że w gnieździe HDMI odbiornika TV jest fizyczne zwarcie (np. tak aby na pin19=Hot Plug Detect pojawiła się masa lub +5V z dekodera). Jeśli tak jest wystarczy rozewrzeć ten sygnał, co jest łatwiejsze niż wyjmowanie wtyku.

Do przejrzenia specyfikacja HDMI w wersji 1.3, z opisanymi sygnałami na złączu.
    Załączniki:
    • HDMISpecification13a.pdf (1.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 10790230
    Peter_mac
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    iHDMI i tyle w temacie, mam uzywam ihdmi 20metrów i component na dwa lcd, smiga perfekt
  • REKLAMA
  • #7 10790538
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 10792106
    slawekjurek
    Poziom 14  
    Tak jest. Kupiłem kabelek iHDMI na "Alledrogo" za ponad 100PLN, cóż to i tak tańsze niż multiroom, za który trzeba bulić co miecha.
    Kabelek śmiga perfect, zero problemów.

Pytanie do kolegi Eurotips, jak zmieniasz pilotem HDMI-Component, przez menu instalacyjne, czy jest jakiś szybszy sposób ?
  • #9 10792353
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 10792849
    Peter_mac
    Poziom 11  
    eurotips napisał:
    Też mam biały n-ki bez nagrywarki i na Component przełączam pilotem.
    To nowy kilkumiesięczny LED 3D i wyłączenie TV powoduje wyłączenie również dekodera do stby. Kabel HDMI mam za 6 pln z hipermarketu, jakość niczym nie odbiega od markowego za 150pln który mam przy kompie, możecie się ze mną nie zgodzić i zachwalać różne marki ale wzroku nie oszukasz, nie widzę różnicy i tyle w temacie.

No przeciez to od dawna wiadome jest ze nie ma różnicy w jakosci obrazu miedzy kablami HDMI czy to taki za 5zł czy za 500zł jakość jest identyczna, ale frajerów nie brakuje którzy inwestuję majątek w grube markowe kable HDMI i myślą ze mają lepszą jakość rotfl.
    http://blog.skalibrujtv.pl/2011/11/czy-jakosc-kabla-hdmi-wplywa-na-jakosc-obrazu-dzwieku/

slawekjurek napisał:
    Tak jest. Kupiłem kabelek iHDMI na "Alledrogo" za ponad 100PLN, cóż to i tak tańsze niż multiroom, za który trzeba bulić co miecha.
    Kabelek śmiga perfect, zero problemów.

Pytanie do kolegi Eurotips, jak zmieniasz pilotem HDMI-Component, przez menu instalacyjne, czy jest jakiś szybszy sposób ?

A co Ty chcesz zmieniać i po co ? Sygnał z dekodrea n-ki wychodzi jednocześnie na oba gniazda HDMI i Component dla ustawienia 1080i (*3 na pilocie)
    Takze jesli posiadasz iHDMI i Component to nic nie potrzeba zmieniać i na obu TV podpietych jednocześnie bedzie leciał sygnał.

Jakbyś chciał zmieniać to w Menu>Ustawienia>Rozdzielczość
    Bądz tez pilotem naciskając pierw gwiazdkę *, następnie przycisk 1,2,3... w zależności od trybu wyjścia jaki potrzebujesz

1 - SD1 - Composite
    2 - SD2 - Scart
    3 - 1080i - HDMI/Component
    ... reszty nie pamiętam z głowy ;)

Zmiany są potrzebne jak ktoś podpina np. TV CRT Scartem i LCD iHDMI, wtedy trzeba zmieniać miedzy SD2 a 1080i.
    Miałem tak kiedys, ale tez nic nie musiałem zmieniać ręcznie tylko miałem dodaną sekwencje do pilota Harmony który po włączeniu wysyłał z automatu komende *3, a po wyłączeniu *2 takze wracał do ustawienia dla CRT w innym pokoju. Sprytnie nie ;)

Jak wiaodmo kabel HDMI to sygnał cyfrowy i daje odrobinę lepszą jakość obrazu niz Component jest ostrzejszy obraz i jak ktoś chce podłączyć 2 TV kablami HDMI to zamiast kabla iHDMI i Component, moze zakupic nSplitter i wtedy podpina normalnie zwyklymi kablami HDMI oba TV.

Tyle w temacie...
  • #11 10793073
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 10793484
    Peter_mac
    Poziom 11  
    Chyba żartujesz jakie znowu zakłócenia proszę Cię, to jest sygnał cyfrowy i na 5m to mozesz mieć najtańszy made in china z podstawowym ekranowaniem wokół mase sieci bezprzewodowych i inne ustrojstwa i gwarantuje Ci ze bedzie chodził poprawnie, nie ma tu tez mowy o jakims spadku jakości obrazu bo to jest sygnał cyfrowy albo jest albo go nie ma :) to nie analog gdzie liczy sie dobre ekranowanie grubość jakość przewodnika itp.
    Drogie grube kable HDMI to śmiech na sali, padają same z siebie znam przypadki, bo ich ciężar powoduje odlutowanie sie kabli od wtyków.

Tak jestem pewny, co to za różnica czy z promocji z tego roku czy starszy, dekodery są te same i ich działanie wyjsc, oczywiście mowa o białym nboxie dużym, nie tych małych bo one nie mają w ogóle wyjscia component.

Jak podepniesz zwykły kabel HDMI do jednego telewizora a drugi podepniesz Componentem to sie nie dziw ze nie działa na obu jednocześnie :)
    Potrzebny kabel iHDMI.

Btw. mam iHDMI 20m + 3metry jakiegoś zwyklego połączone łącznikiem, wszystko chodzi perfekt na 23metrach łącznie z sygnałem 1080p i obrazem 3D, nie mówiąć o 1080i z n-ki
    Mało tego dwa kable iHDMI 20m połączone ze sobą czyli łącznie 40m również działają ok z n-ką z tego co słyszałem.
  • #13 10795654
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 10795936
    slawekjurek
    Poziom 14  
    Ja natomiast w kwestii kabli w pełni zgodzę się z kolegą pandy.
    Myślę też, że czas zakończyć temat, gdyż uważam go za wyczerpany.

Pozdrawiam wszystkich biorących udział w dyskusji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z podłączeniem nowego telewizora LED Samsung 40D8000 do białego dekodera n-ki, który wcześniej działał poprawnie z dwoma telewizorami LCD. Po podłączeniu nowego TV przez HDMI, wyłączenie go powodowało brak sygnału na drugim telewizorze podłączonym przez komponent. Użytkownicy forum sugerowali, że problem może wynikać z braku sygnału Hot Plug Detect (HPD) w nowych telewizorach, co blokuje dekoder. Proponowano rozwiązania takie jak użycie rozgałęźnika HDMI, inteligentnego kabla HDMI (iHDMI) oraz przełącznika HDMI. Wskazano również na możliwość zmiany umowy na multiroom, co pozwoliłoby na niezależne oglądanie na obu telewizorach. Dyskusja poruszała także kwestie jakości kabli HDMI oraz ich wpływu na sygnał.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA