Zdunek 25 napisał:
Quote: Zgadza się tylko ja zainwestowałem w inwerter 3,5 kw 1500€ .Załatwienie umowy
z zakładem energetycznym tj.projekt,licznik ,koncesja kosztowało około 7 tyś trwało
to rok .Na dzień dzisiejszy Rząd i ustawodawcy utrudniają na maxa pozyskiwanie energii odnawialnej a pięknie mówią.
Zgadza się i to jest dokładnie to o czym pisałem wcześniej. Tj. polskie ustawodawstwo skutecznie Ci to utrudni!
piotrek 01 napisał:
Quote: Przy tej powierzchni powinny oddawać ok 200-230W, a nie 85W ze sztuki.
A zadałeś Sobie pytanie przy jakim napięciu???
Nie wiem, czy rozumiesz o czym piszesz? Jeżeli na podstawie wielkości solara obliczasz napięcie i prąd, to lepiej się nie zajmuj tą dziedziną, bo daleko Ci do tego. Bez obrazy, ale chyba rozumiesz siedząc w dziale TV, że:
1. im większy prąd, tym większa powierzchnia - wiąże się to ze ścieżkami i nie tylko w solarze - tak?
2. Jeśli napięcie jest wysokie, prąd jest mniejszy - prawda? A co za tym idzie nie tylko kable, ale również struktura w solarze. Proszę nie wypowiadaj się na tematy, które ledwo ogarniasz pod pretekstem, że wyłuszczę Ci pełną zasadę działania. Nie mogę tego zrobić, Tajemnica zawodowa elektryka.
Zdunek 25 napisał: wyraźnie i nie ma się co mazać.
piotrek 01
W pewnym stopniu nie przeskoczysz tego w warunkach domowych (może Ci się uda, ale z ogromną stratą. O tym już pisałem)! Dlatego wymagana jest taka aparatura, albo zawsze będziesz mieć jakieś straty. Więcej nie mogę zdradzić.
Jestem tu od bardzoo dawna, choć praca jaką wykonuję nie pozwala mi siedzieć na forach (głównie brak czasu) Możesz poszukać moich tematów i zrozumiesz, że jestem pracownikiem wielkiej korporacji, która nie odpowie Ci tu.. Jeśli jednak już odpowiem, to raz a konkretnie, a jeśli dalej tego nie rozumiesz, tu uwierz mi, żadne przytaczanie wzorów nic tu nie da, bo i tak będziesz spekulował nie rozumiejąc ich!
Dalej, ktoś wspomniał o stosowaniu luster. po co? Nie lepiej dodać ogniwa? Jest bardzo prosty sposób na dodanie większej mocy, bez stosowania jakiś sumatorów itp. Masz elektrownie, chcesz dodać moc do już istniejącej? Co zrobić aby nie pomylić się w podłączeniu? Odpiszę, ale tylko na PW. Męczy mnie czytanie tych pseudopostów! Bez obrazy, oczywiście!
Mam wrażenie, że tylko
Zdunek 25 wie o czym piszę. Odpowiednia jakość wiąże się z kosztami, a reszta? To jak wcześniej pisałem, kombinowanie, które na dłuższą metę przyniesie pożar!