Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hybrydowa elektrownia - Moduł słoneczny cz.1

schredder 14 May 2012 23:30 58455 115
Optex
    daniel93
    Level 29  
    Wnioskiem jest to, że cena ogniw spada, a cena pradu rośnie i rosnąć będzie.

Już teraz ogniwa można kupić w cenie nie wiele ponad 2zł/W, co przy średniej długosci nasłonecznienia i cenie 66gr/kwh sprawia że zwracają się w 3 lata. Jeszcze nie dawno trzeba było 10 lat...

Problemem nie rozwiazanym jest to, że najwiecej energii uzyskujemy w południe, a wykorzystać ją chcemy wieczorem, bo nie ma sposobu na tanie magazynowanie energii.

Zawsze można takim dużym modułem słonecznym napędzać klimatyzacje - im goręcej tym mocniej chłodzi

Niemniej jednak ogniwa słoneczne po prostu zaczynają się opłacać
  • Optex
    Zdunek 25
    Level 15  
    Zgadza się tylko ja zainwestowałem w inwerter 3,5 kw 1500€ .Załatwienie umowy
    z zakładem energetycznym tj.projekt,licznik ,koncesja kosztowało około 7 tyś trwało
    to rok .Na dzień dzisiejszy Rząd i ustawodawcy utrudniają na maxa pozyskiwanie energii odnawialnej a pięknie mówią.
  • Optex
    gsm support
    Level 11  
    Zdunek 25 napisał:
    Quote:
    Zgadza się tylko ja zainwestowałem w inwerter 3,5 kw 1500€ .Załatwienie umowy
    z zakładem energetycznym tj.projekt,licznik ,koncesja kosztowało około 7 tyś trwało
    to rok .Na dzień dzisiejszy Rząd i ustawodawcy utrudniają na maxa pozyskiwanie energii odnawialnej a pięknie mówią.

Zgadza się i to jest dokładnie to o czym pisałem wcześniej. Tj. polskie ustawodawstwo skutecznie Ci to utrudni!

piotrek 01 napisał:
    Quote:
    Przy tej powierzchni powinny oddawać ok 200-230W, a nie 85W ze sztuki.

A zadałeś Sobie pytanie przy jakim napięciu???
    Nie wiem, czy rozumiesz o czym piszesz? Jeżeli na podstawie wielkości solara obliczasz napięcie i prąd, to lepiej się nie zajmuj tą dziedziną, bo daleko Ci do tego. Bez obrazy, ale chyba rozumiesz siedząc w dziale TV, że:
    1. im większy prąd, tym większa powierzchnia - wiąże się to ze ścieżkami i nie tylko w solarze - tak?
    2. Jeśli napięcie jest wysokie, prąd jest mniejszy - prawda? A co za tym idzie nie tylko kable, ale również struktura w solarze. Proszę nie wypowiadaj się na tematy, które ledwo ogarniasz pod pretekstem, że wyłuszczę Ci pełną zasadę działania. Nie mogę tego zrobić, Tajemnica zawodowa elektryka.
    Zdunek 25 napisał: wyraźnie i nie ma się co mazać.
    piotrek 01
    W pewnym stopniu nie przeskoczysz tego w warunkach domowych (może Ci się uda, ale z ogromną stratą. O tym już pisałem)! Dlatego wymagana jest taka aparatura, albo zawsze będziesz mieć jakieś straty. Więcej nie mogę zdradzić.
    Jestem tu od bardzoo dawna, choć praca jaką wykonuję nie pozwala mi siedzieć na forach (głównie brak czasu) Możesz poszukać moich tematów i zrozumiesz, że jestem pracownikiem wielkiej korporacji, która nie odpowie Ci tu.. Jeśli jednak już odpowiem, to raz a konkretnie, a jeśli dalej tego nie rozumiesz, tu uwierz mi, żadne przytaczanie wzorów nic tu nie da, bo i tak będziesz spekulował nie rozumiejąc ich!

Dalej, ktoś wspomniał o stosowaniu luster. po co? Nie lepiej dodać ogniwa? Jest bardzo prosty sposób na dodanie większej mocy, bez stosowania jakiś sumatorów itp. Masz elektrownie, chcesz dodać moc do już istniejącej? Co zrobić aby nie pomylić się w podłączeniu? Odpiszę, ale tylko na PW. Męczy mnie czytanie tych pseudopostów! Bez obrazy, oczywiście!

Mam wrażenie, że tylko Zdunek 25 wie o czym piszę. Odpowiednia jakość wiąże się z kosztami, a reszta? To jak wcześniej pisałem, kombinowanie, które na dłuższą metę przyniesie pożar!
    cugi
    Level 11  
    gsm support wrote:

[b]piotrek 01
    napisał:
    Quote:

Nie wiem, czy rozumiesz o czym piszesz? Jeżeli na podstawie wielkości solara obliczasz napięcie i prąd, to lepiej się nie zajmuj tą dziedziną, bo daleko Ci do tego. Bez obrazy, ale chyba rozumiesz siedząc w dziale TV, że:
    1. im większy prąd, tym większa powierzchnia - wiąże się to ze ścieżkami i nie tylko w solarze - tak?
    2. Jeśli napięcie jest wysokie, prąd jest mniejszy - prawda? A co za tym idzie nie tylko kable, ale również struktura w solarze. Proszę nie wypowiadaj się na tematy, które ledwo ogarniasz pod pretekstem, że wyłuszczę Ci pełną zasadę działania. Nie mogę tego zrobić, Tajemnica zawodowa elektryka.

Ale przeciez on nie liczyl napiec ani pradow , podal tylko moc a to jest kluczowy parametr do liczenia wydajnosci. Wg mnie te panele ktore pokazales faktrycznie maja mala wydajnosc, i wydaje mi sie ze zwiazane jest to z uzyta technologia "thin film". Ta technologia moze i ma jakies tam rozne plusy, ale jest droga bajecznie i jak napisal piotr - ma mniejsza sprawnosc. Moze wielkim firmom energetycznym oplaca sie zamawiac na skale przemyslowa takie ogniwa i wielkie panele, bo sobie ceny wynegocjuja niskie mimo uzytej technologii i dodatkowo oszczedza na materialach bo jak widze konstrukcja takiego panelu jest pozniej banalna, a im prostsza konstrukcja tym wieksza niezawodnosc, i pewnie powierzchnia nie stanowi problemu. Ale dla przecietnego Kowalskiego ktory chce zrobic mala elektrownie na wlasne potrzeby ew hobby kupowanie za kosmiczne pieniadze wielkich paneli o malej sprawnosci to nie jest dobra droga, bo trzeba sie liczyc z powierzchnia poza tym zwykle panele sa tansze i maja wieksza sprawnosc - wiec po co przeplacac? Przeciez mozna sobie kilka mniejszych paneli polaczyc szeregowo i tez bedzie wysokie napiecie a prad pewnie nawet wiekszy...
    gsm support
    Level 11  
    cugi prawie dobrze piszesz P-) ale powierzchnia nie jest wyznacznikiem mocy, mam wrażenie, że cały czas porównujecie je z panelami 12V lub 24V a tu będą inne prądy, prawda?
    Tak się składa, że solary są później łączone w stringi, (tj. połączenie szeregowe) Przykładowo 6 do falowników AURORA o czym pisałem wczesniej. Takich stringów jest kilkanaście lub kilkadziesiąt do jednego falownika, zależnie od potrzeb i mocy jaką chce się uzyskać. Wyjaśnię wam całkowicie.
    Jeden string to ok. 680- 710V ok 1A (0,95A) takich stringów idzie do jednego falownika 26. Wszystkie są łączone przez diodę w skrzynce, aby w trakcie łączenia nie poraziło elektryka gdyż przy zamianie polaryzacji osiągamy prawie 1400V.
    Dalej...
    Czyli na wyjściu już mamy ok. 680V suma prądu ok. 24A, resztą zajmuje się falownik. Chyba już jasne jest dla każdego ile będzie na wyjściu falownika przy napięciu 230V o ile jest z regulatorem napięcia, jeśli nie, to po drodze jest trafo. Tej klasy falowniki to sprawność rzędu 95%. Trafo powyżej 3000VA np. toroid też osiągnie ok 95% ( Wiem bo budowałem trafostacje w Noratelu) strata 10% max 15% a po stronie wtórnej mamy 230V ok 90A po odliczeniu strat. Niepogoda, ok 70A to i tak ponad domowe zapotrzebowanie. Wątpię czy ktoś by zużył max 30A, Chyba że ktoś używa siły, wtedy inna sprawa.
    PS. cugi Masz rację, tanie nie są, ale jak raz, to konkretnie. Te solary zachowują sprawność ponad 50% przykryte 10cm śniegu. Sam się zdziwiłem, ale tak jest.
    sq9cwd
    Level 27  
    Ja pisałem o lustrach. Miały one na celu zwiększyć sprawność. Logika podpowiada, że dostarczając więcej energii, więcej będziemy odbierać. Podejrzewam, że ma to swój kres, ale jest na pewno tańsze, niż dokupowanie kolejnych paneli. Niestety, przeciętny Kowalski nie dysponuje kwotami, które zapewne Tobie w postaci sprzętu przechodzą przez ręce w ciągu tygodnia. Wydaje mi się, że piszemy o instalacjach amatorskich-przemysłowe to chyba nie to forum.
    Pozdrawiam.
    tobbit
    Level 19  
    A czy ktoś próbował załatwić odsprzedaż tej energii do sieci?
    Jak by to wyglądało gdyby był zainstalowany inwenter z synchronizacją z siecią?
    Czy jest możliwe wpięcie takiej przetwornicy za zgodą z zakładu energetycznego w sieć?
    Ewentualnie przełącznik INWENTER-SIEĆ (inwenter nie posiada baterii czyli w nocy nie produkuje prądu
    Czy może lepiej zainwestować w UPS i akumulatory?

(aha i proszę nie piszcie że się to nie opłaca itd...)
    gsm support
    Level 11  
    tobbit
    Krótko i na temat. Dlaczego w polsce się to nie opłaca. Nawet jeśli dostaniesz zezwolenie, to nie będzie to polegało na tym, że będziesz odprowadzał im energię w zamian za korzystanie z eko energii. Udupią Cię w prosty sposób. Możesz im odsprzedać, ale całą wytworzoną energię za 1/3 ... 1/4 ceny, a dopiero oni ci sprzedadzą po normalnej cenie. Wniosek! Będziesz robił na energetykę a nie na siebie. Zobacz jak są robione przyłącza w domkach, najlepiej na własny koszt a potem podsuwają ci umowę że Cię podłączą pod warunkiem że ZK przejdzie na własność energetyki. Nie twierdzę że wszędzie w polsce tak jest, ale często ten patent stosują i przeciętny kowalski jak będzie chciał mieć prąd to niestety ale nie ma wyjścia i podpisze umowę. To jest budowanie infrastruktury kosztem ludzi, nas podatników a ceny i tak są ogromne w polsce.
    PS. Zgadza się Invertery nie mają akku i na noc się wyłączają.
    sq9cwd
    Level 27  
    Z tego co pamiętam, funkcjonowało kiedyś prawo, że linia, którą sam zbudowałeś po 5 latach przechodzi na własność ZE.
    Quote:
    Możesz im odsprzedać, ale całą wytworzoną energię za 1/3 ... 1/4 ceny, a dopiero oni ci sprzedadzą po normalnej cenie.

Z tego prosty wniosek, część energii potrzebnej do funkcjonowania w nocy powinieneś zmagazynować na czas baku słońca, dopiero resztę odsprzedać.
    tobbit
    Level 19  
    OK, czyli rezygnuje z pomysłu połączenia sieci elektrowni z panelami. Będę najprawdopodobniej kombinował z jakimś UPS żeby zmagazynować energię na noc. Jaką musi mieć pojemność bateria akumulatorów żeby pociągnąć w nocy:
    lodówkę 100W,
    zamrażarkę 100W,
    piec 300W
    oświetlenie(większość świetlówki) 100W
    przez 10h (w nocy, wiadomo że wtedy będzie chodziło nie wszystko na raz tylko wymiennie)
    W ciągu dnia zapotrzebowanie myślę że będzie w miarę na bieżąco zaspokajane:

Myślę żeby kupić UPS 2-2,5kW (z zapasem)
    cugi
    Level 11  
    tobbit wrote:
    Jaką musi mieć pojemność bateria akumulatorów żeby pociągnąć w nocy:
    lodówkę 100W,
    zamrażarkę 100W,
    piec 300W
    oświetlenie(większość świetlówki) 100W
    przez 10h (w nocy, wiadomo że wtedy będzie chodziło nie wszystko na raz tylko wymiennie)

Moc max masz 0.6kW, wiec 2.5kW inwerter wystarczy
    Energie w 10h przy mocy max masz 6kWh
    Z tego wychodzi ze musisz miec naladowane na noc minimum 500Ah przy instalacji 12V lub 250Ah przy instalacji 24V

PS. Do tej pojemnosci musisz doliczyc sprawnosc inwertera i inne straty w %
    gienek333
    Level 13  
    Robilem doswiadczenia z lustrami. Przy 2 lustrach moc wzrosla o ponad 100%, ale lepsze sa soczewki np Fresnella, jednak wtedy ogniwa musza byc chlodzone. Jeszcze troche teorii. Moc ogniw jest podawana dla promieniowania 1000W/m2, przy temp. 25 stopni. Ze wzrostem temp spada sprawnosc ogniw (spadek napiecia na polprzewodniku spada o 2,3mV/stopien). Moc promieniowana w Polsce to ok 800W/m2, a temp stagnacji ogniw to ok 50 stopni, wtedy ze 100W mocy nominalnej uzyskujemy ok 70W. Jezeli nie montujemy ukladu naprowadzajacego mozemy zmieniac kat polozenia paneli ok 70 stopni w zimie (to tez czesciowo rozwiaze problem sniegu) i stopni 40 latem. Jezeli nie chcemy zmieniac kata nachylenia lepiej wybrac opcje zimowa bo w lecie mamy dluzszy czas ekspozycji. Osobiscie chce zbudowac panele, ale chlodzone. Poczatkowo planowalem plynem, ale lepsza wydaje sie opcja z niskowrzacymi cieczami (jak w lodowce) wowczas mozemy odpapowac ciecz i jak wyjedziemy na miesiac to nic nam nie wybuchnie, cieplo wykorzystujemy do ogrzania wody. Mamy dwa w jednym, ale jeszcze musze sprawdzic jaka jest zdolnosc pochlaniania energii cieplnej przez ogniawa fotowoltaniczne. Jeszcze dodam ze najczesciej wystepuja 3 rodzaje ogniw; amorficzne -najnizsza sprawnosc 9-12%(ciemnobrazowe),ale mozna je robic w formie elastycznej (zwijane do plecaka), polikrystaliczne 14-15% (niebieskie mrozone), oraz monokrystaliczne ok 17% (gladki granat), najdrozsze i najbardziej wrazliwe na uszkodzenia.
    sq9cwd
    Level 27  
    gienek333 wrote:
    Osobiscie chce zbudowac panele, ale chlodzone

W końcu do tego musiało dojść, choć wydaje mi się, że wraz ze wzrostem sprawności nagrzewanie powinno się zmniejszać.
    gienek333 wrote:
    cieplo wykorzystujemy do ogrzania wody. Mamy dwa w jednym, ale jeszcze musze sprawdzic jaka jest zdolnosc pochlaniania energii cieplnej przez ogniawa fotowoltaniczne.

Gratuluję pomysłu-elektrociepłownia ;)
    casio0
    Level 10  
    Witam!
    Mam do Was pytanie, jako ze jestem zainteresowany rozkreceniem malej farmy, ok 150m2, chcialbym na poczatek zakupic 1m2 i potestowac go przez lato/jesien w celu okreslenia realnej wydajnosci. Czynnikiem podstawowym jest oczywiscie cena, znalalzem 2 rodzaje ogniw o parametrach:

monokrystaliczne, klasa A, 7zl , NO NAME
    3,85W 0,6V
    155x155mm

monokrystaliczne, klasa A, 9.5 zl , SECIUM seria JAC M6SL 3BB, Ja Solar
    4,3 W 0,53 V
    156x156 mm

czy wogole warto je kupowac, cena jest atrakcyjna wzgledem tego co jest gotowe, a ze jak wiekszosc tutaj jestem samodzielny, chetnie sam polutuje 40 sztuk:)
    Robtos
    Level 12  
    casio0 wrote:
    Witam!
    Mam do Was pytanie, jako ze jestem zainteresowany rozkreceniem malej farmy, ok 150m2, chcialbym na poczatek zakupic 1m2 i potestowac go przez lato/jesien w celu okreslenia realnej wydajnosci. Czynnikiem podstawowym jest oczywiscie cena, znalalzem 2 rodzaje ogniw o parametrach:

monokrystaliczne, klasa A, 7zl , NO NAME
    3,85W 0,6V
    155x155mm

monokrystaliczne, klasa A, 9.5 zl , SECIUM seria JAC M6SL 3BB, Ja Solar
    4,3 W 0,53 V
    156x156 mm

czy wogole warto je kupowac, cena jest atrakcyjna wzgledem tego co jest gotowe, a ze jak wiekszosc tutaj jestem samodzielny, chetnie sam polutuje 40 sztuk:)

Ja bym kupił te drugie ,ale nawet te pierwsze tez nie są złe,ja mam z tych pierwszych i nie narzekam a czy warto kupować to trudno stwierdzić,jedni se chwalą drudzy narzekają,dopiero się przekonasz sam po kilku latach co to jest warte,co chwile wychodzą jakieś nowe technologie i tych firm które je produkują jest dużo,nawet jak kupisz te pierwsze i dobrze je zlutujesz i uszczelnisz to powinny ci przez długie lata służyć :).Ja zlutowałem sobie nie dawno pierwszy panel kilka miesięcy temu ale jeszcze go nie zasilikonowalem z tyłu bo brak czasu a poza tym panel stoi w pokoju i na razie bardzo dobrze się sprawuje,w planach mam jeszcze zamiar wykonać kilka sztuk do własnego użytku (na pewno kupie takie same co do pierwzsego bo juz sa sprawdzone i nie narzekam )ale to wszystko z czasem.

Pozdrawiam
    cugi
    Level 11  
    Interesuje mnie jak sprawuje sie system.
    Czy ta delikatna konstrukcja nie poleciala z wiatrem jak Malysz?
    Czy wytrzymuja silowniki?
    Czy akumulatory sie nie zuzywaja?

W miedzyczasie zaczalem sprawdzac jak wyglada wydajnosc ogniw i ilosc dostepnej energii i wydaje mi sie ze te panele nie sa dobrze zaprojektowane do naszych polskich warunkow.

PS. Ale po dokladniejszym sprawdzeniu wyszlo ze nie sa takie zle : )
    casio0
    Level 10  
    Witam!
    Zakupilem juz ogniwa do budowy panelu, teraz mam pytanie za pomoca jakiego urzadzenia zliczac jego wydajnosc. Planuje umiescic panel i podlaczyc do niego urzadzenie pobierajace prad, pytanie jakie, oraz czym obliczac pobor. Przydalby sie licznik kWh i cos co zuzywa energie. Co byscie polecili w tej materii?
    Panel 40 ogniw , ~ 1m2.

st.
    Piotr Laskos
    Level 11  
    Witam.
    Ja mam podłączony licznik, taki za parędziesiąt złotych z allegro ale jest jeden problem.
    Podczas pomiaru energii z przetwornicy uległ uszkodzeniu ponieważ nie mam tam czystego sinusa i spalił mi się w nim rezystor . Na czystym sinusie z sieci chodził bez problemu.

Jeśli chodzi o wydajność samych ogniw to podpinałem pod nie drut oporowy na którym mogłem regulować rezystancje i podpinałem do tego amperomierz i woltomierz jednocześnie i w ten sposób mogłem wyliczyć ile na max dają mi panele.

Tylko nie rób tak jak gościu z allegro od którego kupowałem ogniwa.
    On najpierw podłączał woltomierz bez obciążenia a potem w szereg na zwarcie amperomierz i mnożąc prąd i napięcie wyliczał moc.

Zawsze muszą być obydwa mierniki jednocześnie bo jeżeli zwiększamy obciążenie to rośnie nam prąd a spada napięcie. Z takiego pomiaru wyjdzie nam najlepszy wynik.
    Pozdrawiam.
    casio0
    Level 10  
    Dzieki za rade, ale mi zalezy na czyms dzialajacym 24h na dobe, przez 6 miesiecy i zliczajace przeplyw pradu stalego, prosto z panelu. Oczywiscie moze byc wpomagane 220v w celach pomiarowych.
    kogan77
    Level 17  
    Posiadamy coś takiego. Układ rejestruje pomiary na kartę SD. Zasilany może być z instalacji fotowoltaicznej. W excelu widać później wszystko czarno na białym.
    SowerOfWind
    Level 17  
    Umówmy się, mało kto ma portfel aby budować przydomową elektrownie słoneczną o mocy większej niż 1kW. Akumulatory i ich częsta wymiana + elektronika sterująca to jednak majątek, a do tego kiepska sprawność całego systemu. Myślę, że jednak warto iść w kierunku falowników on-grid. Sprawność dochodząca do 90% (- producenci podają nawet 97% - ale wiadomo jak takie wartości traktować) powinna być wystarczającą zachętą.

Niech mi tutaj teraz nikt nie wyjeżdża z legalnością - to nie forum prawne a na dodatek od 2013 wchodzi nowa ustawa regulująca energetykę i taka instalacja będzie legalna. Na razie taki falownik możemy mieć od 2500PLN. Równowartość 5 akumulatorów.

Ewentualną trudnością może być zasilenie takiego falownika, bo te tańsze z tego co się orientują potrzebują dość wysokiego napięcia DC na wejściu. Rozwiązaniem może być jakaś przetwornica buck-boost, z czym nie powinno być dużych problemów.

Największą zaletą takiego falownika jest to, że wpinamy go do gniazdka i dostarcza energie razem z siecią a nie zamiast, tak że cały czas wykrzystywane jest maksymium naszej elektrowni.

Czy to nie lepsze od tony akumulatorów w pomieszczeniu gospodarczym?
    Pi111
    Level 24  
    Ciekawostka znałazłem w internecie.Newiem prawda oceńcie sami.

200% akcyzy na fotowoltaikę w Polsce
    Wedlug raportu opracowanego na zamówienie MG
    link ponizej:

http://www.mg.gov.pl/files/upload/11099/ARE%20MG_2011_Raport_koncowy_01_09_2011.pdf

Cena systemów fotowoltaicznych w Polsce w latach 2011-2020 ma wynosic nie mniej niz 4500 tys euro / MW mocy netto. Patrz tabela na stronie 21 raportu.

Natomiast na lata 2021-2030 zostala ustalona cena dla klienta koncowego na poziomie 3500 tys euro za MW mocy.

Poniewaz obecnie w Niemczech koszt instalacji fotowoltaicznej oscyluje wokól 1.5 euro za Wp mocy wiec z powyzszego rzadowego raportu mozna wnosic iz rzad w swojej strategii energetycznej do roko 2030-tego planuje oblozyc fotowoltaike podatkiem akcyzowym w wysokosci minimum 200% kosztów instalacji systemu fotowoltaicznego.
    Po roku 2020 gdy koszt instalacji przed opodatkowaniem spadnie do 0.5 euro za Wp wtedy stawka podatku akcyzowego ma wzrosnac do poziomu 600% aby koszt systemu po opodatkowaniu byl nie nizszy niz 3.5 euro za Wp.

Podatek akcyzowy ma stanowic instrument który ma skutecznie zniechecic Polaków do zakupu systemów fotowoltaicznych tak aby w 2030 roku ich moc nie przekroczyla 24 MW netto wg. powyzszego raportu.

Celem takiego dzialania ma byc stworzenie ekonomicznych podstaw do wprowadzenia energetyki jadrowej w Polsce. Aby elektrownie jadrowe mogly konkurowac ekonomicznie z elektrowniami weglowymi i gazowymi musza pracowac ze wspólczynnikiem wykorzystania mocy powyzej 0.6 gdyz w przeciwnym razie ich koszty produkcji pradu bylby wieksze niz 89.17 euro za MWh czyli wyzsze niz z innych zródel
    - strona nr 87 raportu.

Tania i powszechnie dostepna energia z fotowoltaiki w gospodarstwach domowych skutkowalaby spadkiem zapotrzebowania tego sektora na energie a w konsekwencji elektrownie jadrowe nie mialby komu sprzedawac drogiego pradu i ponosiłyby gigantyczne straty pracujac przy nizszym wspólczynniku wykorzystania mocy co widac na wykresach i w tabelach zamieszczonych w powyzszym raporcie.

Pytanie do ambasadorów i ekspertów - czy oprócz wysokiego podatku akcyzowego rzad zamierza wprowadzic jakies dodatkowe srodki zaradcze np. w postaci koncesji czy zezwolen na posiadanie i uzytkowanie instalacji fotowoltaicznych w Polsce aby ich moc sumarczna nie przekroczyla 24 MW netto zalozonych w rzadowej strategii i zaprezentowanej w powyzszym raporcie ?

http://poznajatom.pl/forum/viewtopic.php?f=4&t=429&sid=c248d54156cf060f9ed8e6ce54cb0ef1
    casio0
    Level 10  
    Cos ciezko w to uwierzyc, bo z drugiej strony Polska ma do 2020 wytwarzac 15% swojej energii z OZE. 27 lipca wszedl projekt nowelizacji ustawy o OZE i za baterie przewiduje 1.1 zl za kWh dla mikroinstalacji . Pytanie teraz brzmi, bo nie moge sie doczytac, czy :
    -trzeba miec dzialalnosc gospodarcza w przy mikroinstalacjach?(ZUS, kolejny podatek)
    - czy placi sie tylko dochodowy 19%?

troche uwag na zblizone tematy tu:

http://www.reo.pl/tag/ustawa-o-oze
    piotrek 01
    Level 15  
    gsm support wrote:

piotrek 01 napisał:
    Quote:

Nie zaglądałem tutaj kilka miesięcy, a tu takie "przywołanie do tablicy".

Zatem śpieszę odpowiedzieć;
    ad1)Typowa płytka solarna(pojedyncze ogniwo) z monokrystalicznego krzemu o rastrze 6" (czyli 15,24*15,24 cm) i o sprawności ok 15-16% daje ok 7-8A prądu.
    Przyjmijmy, że typowe rozpatrywane ogniwo ma wymiary ok1,5-1,6m na ok 1m co daje nam powierzchnię ok 1,5m2 , dodajmy że na przyjętych wymiarach zmieści się 6 stringów po 10 płytek, czyli 60 płytek.
    Co daje ok 32V napięcia(do ok 36V przy rozwarciu), policzymy zatem moc; 32V*7A=224W, teraz teoria; 1,5m*1m=1,5m2 , 1,5*16%=240W, 1,5*15%=225W(przy mocy świetlnej 1000W/m2 i temp ok 25stC) cóż, różnica - tak powierzchnia czynna jest nieco niższa(pomiędzy płytkami i na brzegach pozostaje pewna powierzchnia). Pominę szczegóły techniczne produkcji, dodam tylko, że same płytki są produkowane w różnych rozmiarach i różnej sprawności procentowej, oczywiście można je ciąć - zmniejszając proporcjonalnie prąd znamionowy. Nie wszystkie ogniwa po laminacji utrzymują parametry- stąd różne klasy energetyczne.
    ad2)Nic nie stoi na przeszkodzie by ogniwa np24, czy 32v lączyć ze sobą w szeregu, byle nie przekroczyć nap 1000V podawanego jako maksymalne.
    Dodam tylko, że by uzyskać tyle samo energii z ogniw o sprawności 5-6% co z tych o sprawności 16% trzeba ich postawić trzykrotnie więcej, co niesie za sobą poza samym tylko powiększeniem powierzchni takiej farmy chyba także kilkukrotnie większe koszty zakupu, że nie wspomnę o kilkukrotnie większej powierzchni poszukiwań miejsca potencjalnej awarii.

Tak, po wielkości ogniwa i ilości płytek można szacunkowo policzyć jego moc i napięcie, o ile utrzymuje ono parametry.
    _jta_
    Electronics specialist
    :arrow: Pi111 06 Sie 2012 14:47
    Nie rozumiem skąd ten wniosek, że ma być akcyza na fotowoltaikę?
    Mam wrażenie, że mylisz (i może nie tylko ty) moc szczytową z mocą
    średnią - niestety dla fotowoltaiki ta druga jest dużo mniejsza.
    W tym raporcie podają przewidywaną cenę fotowoltaiki za W, nie Wp.

:arrow: piotrek 01 22 Sie 2012 00:25
    Z łączeniem szeregowym jest taki problem, że to grozi uszkodzeniem
    ogniwa dającego mniejszy prąd, gdyż ono się nagrzewa tym bardziej,
    im więcej ogniw połączy się szeregowo - czy przewidujesz w związku
    z tym jakiś system zabezpieczenia przed przegrzaniem ogniw?
    piotrek 01
    Level 15  
    _jta_ wrote:
    piotrek 01 22 Sie 2012 00:25
    Z łączeniem szeregowym jest taki problem, że to grozi uszkodzeniem
    ogniwa dającego mniejszy prąd, gdyż ono się nagrzewa tym bardziej,
    im więcej ogniw połączy się szeregowo - czy przewidujesz w związku
    z tym jakiś system zabezpieczenia przed przegrzaniem ogniw?

Zdaje się, że producenci stosują diody obejściowe dla każdego stringa, w celu zapobieżenia wyłączenia całej baterii ogniw w przypadku gdy przez uszkodzone ogniwo mogłoby dojść do takiej sytuacji.
    Oczywiście w w/wym przypadku wskazana jest wymiana lub naprawa uszkodzonego panelu.